Η έκθεση των ωμοτήτων

399
Toυ Σήφη Μιχελογιάννη*

Με την ευκαιρία της 80ης επετείου της Μάχης της Κρήτης και της μεγαλειώδους αντίστασης των Κρητικών και λόγω της αναφοράς στα φρικτά και απεχθή εγκλήματα των Γερμανών δημοσιεύτηκε σε διάφορα έντυπα μέσα ενημέρωσης η Έκθεση της Επιτροπής Διαπίστωσης των Ωμοτήτων των Γερμανών Ναζιστών στην Κρήτη.

Την Έκθεση αυτή όπως είναι γνωστό συνέταξαν μετά την επί τόπου επίσκεψη και έρευνα στους τόπους του μαρτυρίου και της θυσίας ο Νίκος Καζαντζάκης ο παγκόσμιος συγγραφέας και οι πολύ γνωστοί καθηγητές Ιωάννης Κακριδής και Ιωάννης Καλιτσουνάκης, με φωτογραφική κάλυψη του Κωνσταντίνου Κουτουλάκη, κατόπιν εντολής της κυβερνήσεως Βούλγαρη. Η Έκθεση αυτή είναι ένα έγκυρο ντοκουμέντο στα χέρια της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Για την σωστή ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών αλλά και γενικότερα όλων των ενδιαφερομένων στην Ελλάδα και το εξωτερικό διευκρινίζουμε το πως συνέβησαν τα γεγονότα. Η έκθεση της επιτροπής αυτής για τα εγκλήματα των Γερμανών Ναζί στην Κρήτη διασώθηκε γιατί ο Νίκος Καζαντζάκης, όπως συνήθιζε, είχε δώσει ένα αντίγραφο στον αδελφικό του φίλο Παντελή Πρεβελάκη προς έλεγχο του κειμένου.

Καζαντζάκης ιστορικάΌλα αυτά έγιναν το 1945. Ο Παντελής Πρεβελάκης μετά από αρκετά χρόνια κατέθεσε το αντίγραφο αυτό στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου.  Αυτό το αντίγραφο βρήκε στο Ιστορικό Μουσείο το 1983 ο τότε δήμαρχος Μανόλης Καρέλλης και έτσι έγινε η έκδοση του Δήμου Ηρακλείου πάνω σε αυτό το κείμενο.

Το πρωτότυπο του κειμένου της επιτροπής  είχε κατατεθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών. Όμως την εποχή εκείνη, το 1945, σε μια χώρα που στην ουσία είχε αρχίσει ήδη ο εμφύλιος πόλεμος το πρωτότυπο αυτό κείμενο στο Υπουργείο Εξωτερικών «χάθηκε».

Με το θέμα της σχέσης του Καζαντζάκη με την πολιτική δράση γενικότερα όπου ανήκει και η Έκθεση της Επιτροπής για τις Ωμότητες  των Γερμανών στην Κρήτη  ασχοληθήκαμε διεξοδικά στο συνέδριο μας του 2018 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακροπόλεως.

Ο τίτλος του συνέδριου ήταν Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ (υπάρχει ο  τόμος των πρακτικών με τον ίδιο τίτλο των εκδόσεων Καστανιώτη).

Το συνέδριο αυτό έγινε υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και με την ευκαιρία που το μεν έτος 2017 είχε χαρακτηριστεί Έτος Νίκου Καζαντζάκη στο δε έτος 2018 συμπληρωθήκαν τα 30 χρόνια από την ίδρυση της  Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη που έχει πρόεδρο τον Γιώργο Στασινάκη.

Πάνω στη Έκθεση της Επιτροπής αυτής για τις Ωμότητες των Γερμανών στην Κρήτη, η ΔΕΦΝΚ έχει κάνει δυο εκδηλώσεις-ημερίδες στη Βιάννο και στα Χανιά. Όλα αυτά βέβαια έχουν ως στόχο πέρα από την ενημέρωση των Ελλήνων και των ξένων και την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων, που ακόμα περιμένουμε.

*Ο κ. Μιχελογιάννης είναι πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, πρώην βουλευτής Χανίων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει