Δυτικά νεώρια: η Μεγάλη ευκαιρία συντήρησης και αξιοποίησης τους

146

Σαν τώρα το  θυμάμαι που το Ηράκλειο είχε βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς κινηματογραφικού ενδιαφέροντος το 1985, όταν ο διάσημος Ιταλός σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι  επέλεξε τα ενετικά νεώρια και το  κάστρο Κούλε  για το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων της κινηματογραφικής μεταφοράς της όπερας του Τζιουζέπε Βέρντι “Οθέλλος” βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Σαίξπηρ.

Για ένα περίπου μήνα το Ηράκλειο ζούσε στους ρυθμούς των γυρισμάτων με τα εντυπωσιακά σκηνικά και τις εκθαμβωτικές παρουσίες του μεγάλου τενόρου Πλάνθιντο Ντομίνγκο στο ρόλο του Οθέλλου, της υψιφώνου Κάτιας Ριτσιαρέλι στο ρόλο της Δυσδαιμόνας και τον Χουστίνο Ντίας στο ρόλο του Ιάγου.

Τριάντα έξι χρόνια μετά έρχεται  η πρόταση για αναστήλωση ανάπλαση και αξιοποίηση των Δυτικών Νεωριων από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη σε συμφωνία με τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ.Βασίλη Λαμπρινό δημιουργείται ένας  χώρος  πολιτισμού και αθλητισμού αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Ελπίζοντας να μην χαθεί αυτή η μοναδική  ευκαιρία στηρίζουμε αυτήν την πρωτοβουλία αποκατάστασης ανάδειξης και αναβάθμισης ενός τέτοιου   ιστορικού μνημείου.

 

*Ο Dr.Μακράκης Νίκος είναι χειρουργός οδοντίατρος – στοματόλογος, πρόεδρος Αερολέσχης Τάλως Ηρακλείου, πρόεδρος επιτροπής Υπάμ και παραμότορ ΕΛΑΟ, πρόεδρος Ελληνικής Αεραθλητικης Ομοσπονδίας, VICE PRESIDENT FEDERATION AERONAUTIC INTERNATIONAL

Μπορεί επίσης να σας αρέσει