Η Περιφέρεια αναλαμβάνει δράση για την εξασφάλιση θέσεων εργασίας

292

Σε προτάσεις και λήψη μέτρων αναμένεται να προχωρήσει η Περιφέρεια Κρήτης αναφορικά με τη διαχείριση της ανεργίας και της απασχόλησης, με δεδομένη τη μεγάλη αύξηση των ποσοστών που έχουν παρατηρηθεί στην Κρήτη.  Αυτό αποφασίστηκε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της μονοθεματικής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των προέδρων από τα τέσσερα Εργατικά Κέντρα του νησιού.

Τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης, παρουσιάζοντας στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία αλλά και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, τα δεδομένα και αναλύσεις από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, κατέθεσαν τις προτάσεις τους για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την αναπτυξιακή διαδικασία στο νησί, καθώς και για τη ιατήρηση και ενίσχυση των θέσεων εργασίας, ενώ ζήτησαν από την Περιφέρεια Κρήτης να διαδραματίσει συντονιστικό ρόλο και να στηρίξει τα αιτήματα των εργαζομένων για την ανάπτυξη.

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Νίκος Παπαδάκης παράλληλα προχώρησε στην παρουσίαση του Περιφερειακού Μηχανισμού Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας της Κρήτης που είναι ένα καινοτόμο ερευνητικό έργο μεγάλης κλίμακας. Αντικείμενο του, όπως εξήγησε ο επιστημονικός υπεύθυνος, είναι η διαχρονική και πολύ-επίπεδη παρακολούθηση των τάσεων και η διάγνωση των αναγκών της τοπικής αγοράς εργασίας σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης.

Το έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014- 2020», ξεκίνησε το Μάρτιο του 2016 και θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2022 και υλοποιείται από τη Μονάδα Ερευνών Αγοράς και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Με βάση τα πρόσφατα δεδομένα, το εργατικό δυναμικό του νησιού βρίσκεται σε μια νέα εργασιακή κατάσταση, της προσωρινής αναστολής εργασίας λόγω πανδημίας, επιτείνοντας την ευαλωτότητα στην οποία είχε περιέλθει λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι (47%) στην Κρήτη διέκοψαν (κυρίως προσωρινά) την εργασία τους κατά την πρώτη εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ παράλληλα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού υποστηρίζει ότι η θέση του ως προς την αναζήτηση εργασίας ή την διατήρηση της υπάρχουσας θέσης του έχει πληγεί.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε πως η Περιφέρεια Κρήτης τάσσεται υπέρ της Εργασίας κι όχι της Απασχόλησης κι αυτός πρέπει να είναι κοινός στόχος όλων των δυνάμεων, διότι μόνο οι θέσεις εργασίας δίνουν πραγματική ευημερία και ποιοτική ανάπτυξη, που αποτελούν διαρκή στόχο και στρατηγική για την Περιφέρεια της Κρήτης, ενώ υποστήριξε τη δημιουργία των μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων υποδομής που οδηγούν σε θέσεις εργασίας.

Όπως αποφασίστηκε, με το συντονισμό του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλου Μπαριτάκη, με τους επικεφαλής των παρατάξεων, θα εκδοθεί ψήφισμα το οποίο θα πρέπει «να αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα», όπως τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης, αποτυπώνοντας όλες τις δυναμικές προτάσεις που θα στηρίξουν την εργασία στο νησί, μετά και τη σχετική πολιτική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου επίσης, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Οργάνωσης κατέθεσε ένα αναλυτικό πλάνο προτεινόμενων δράσεων.

Εξειδικεύοντας στη «βαριά βιομηχανία» της Κρήτης, τον Τουρισμό, ο Αντιπεριφερειάρχης πρότεινε μια σειρά από μέτρα, τα οποία κωδικοποιούνται ως εξής:

Επιδότηση του μισθού των εργαζομένων για κάποιους μήνες.

Κίνητρα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με απαλλαγή ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Χρηματοδότηση της εργασίας από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.

Νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.

Διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον τουρισμό και για τη στήριξη και επανεκκίνηση του κλάδου.

Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την Κρήτη πρέπει να στοχεύει στη θέσπιση ενός Βιώσιμου Πρότυπου Χωρικής Οργάνωσης της τουριστικής δραστηριότητας, το οποίο θα στοχεύει:

Στη συστηματική αναθεώρηση και εμπλουτισμό αυτού του προτύπου.

Την εξασφάλιση σύγχρονων υποδομών στον κλάδο, οι οποίες θα σέβονται τη φέρουσα ικανότητα και το οικοσύστημα της Κρήτης.

Στη δέσμευση επαρκών πόρων για την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων στον τουρισμό.

Στη θεσμοθέτηση ενός ορθολογικού και αποτελεσματικού πλαισίου λειτουργίας της ιδιωτικής αγοράς στον τουρισμό.

Στη σωστή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων από το νέο  ΕΣΠΑ 2021-2027, από το  Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και στην ένταξη και εκτέλεση μεγάλων έργων υποδομής από αυτούς  τους πόρους,  στο νησί ,θα συμβάλουν στην τόνωση της απασχόλησης.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει