Αρνητική είναι η εισήγηση που έκανε σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Ανατολή, το ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), για ένταξη της Σπιναλόγκας στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Το ICOMOS όπως τονίζει η εφημερίδα που γνωμοδότησε και κατ’ επέκταση το UNESCO, που δεν μπορεί να αγνοήσει το εισηγητικό της όργανο, απορρίπτει την πρόταση ένταξης της Σπιναλόγκας ως ενός μνημείου – παλίμψηστου εποχών και χρήσεων, που πέρασαν από πάνω του, θεωρώντας ότι καμία φάση και χρήση δεν έχει διατηρηθεί, σε βαθμό που να αξίζει και να δικαιολογεί «επιβράβευση» της ανακήρυξής της ως προτύπου άξιου της αναγνώρισης που επισφραγίζει η εγγραφή του μνημείου στον κατάλογο του διεθνούς Οργανισμού.
Ο φάκελος υποψηφιότητας του Φρουρίου της Σπιναλόγκας για την εγγραφή του στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς στις 25 Ιανουαρίου 2019.Είχε προηγηθεί η κατάθεση του προκαταρκτικού φακέλου στις 27 Σεπτεμβρίου 2018. Tο Φρούριο Σπιναλόγκας εντάχθηκε στον Ενδεικτικό Κατάλογο της Ελλάδας το 2014.
Το 2019 είχε επισκεφθεί την περιοχή εκπρόσωπος της UNESCO, για επί τόπου αυτοψία.Τα τελευταία 46 χρόνια, εκπρόσωποι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό (UNESCO) συναντώνται προκειμένου να αξιολογήσουν ποια φυσικά και πολιτιστικά «θαύματα» σε όλο τον κόσμο, αξίζουν να φέρουν επίσημα τον χαρακτηρισμό «παγκόσμια κληρονομιά».
Στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα 18 ελληνικά μνημεία/χώροι, με τελευταία εγγραφή εκείνη του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων, το 2016.