ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ: Ποιοι το γλιτώνουν και πού μειώνεται το πρόστιμο για το 30%

176

«3+1» κριτήρια θέτει το υπουργείο Οικονομικών, για την προστασία 4 εκατομμυρίων αυταπασχολούμενων, εργαζομένων και ιδιοκτητών ακινήτων που κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο 22% στην εφορία, εάν δεν δαπάνησαν τουλάχιστον 30% του εισοδήματός τους με αποδείξεις.

Ένα μήνα πριν ξεκινήσει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει διάταξη που ειδικά για τα εισοδήματα του 2020 που θα φορολογηθούν εφέτος, καταργεί ή μειώνει το πρόστιμο 22% που επιβάλλεται αν δεν έχει καλυφθεί το ελάχιστο όριο ηλεκτρονικών δαπανών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει τους εξής όρους:

1ον) απαλλάσσονται πλήρως όσοι έχουν πληγεί, δηλαδή επαγγελματίες και επιχειρήσεις που ήταν σε αναστολή και είχαν μείωση εσόδων

2ον) απαλλάσσονται πλήρως όλοι όσοι είναι ηλικίας άνω των 60 ετών (αντί 70 που ίσχυε).

3ον) δεν συνυπολογίζονται στο «πραγματικό εισόδημα» (και άρα δεν απαιτείται να γίνει απολύτως καμία δαπάνη για αυτά) τα ποσά ειδικής ενίσχυσης ή αποζημίωση που έλαβαν αυταπασχολούμενοι, εργαζόμενοι σε αναστολή ή εκμισθωτές ακινήτων το 2020.

Αν δεν ανήκει σε αυτές τις ειδικές εξαιρέσεις, απειλείται με πρόστιμο 22% για το ποσό που απαιτείτο αλλά δεν κάλυψε.

«Πέφτει στα μαλακά» όμως, αν δεν έφτασε αλλά πλησίασε στο 30%, υπερβαίνοντας το 20% τουλάχιστον: η ποινή μειώνεται στο μισό, δηλαδή 11% αντί 22% που ισχύει για τους υπόλοιπους που δεν ξόδεψαν ούτε το 20% των εσόδων τους με τραπεζικά μέσα πληρωμής.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει