Επιτέλους σχέδιο πόλης για το Τσαλικάκι μετά από 25 χρόνια

Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΦΕΛΗ

279

Γυρίζει σελίδα η περιοχή Αγία Μαρίνα Τσαλικάκι στο Γάζι, καθώς μετά από 25 ολοκληρώθηκε χρόνια ολοκλήρωσε το σχέδιο πόλης.

Η κύρωσης της πράξης εφαρμογής ανοίγει το δρόμο για την πολεοδόμηση 488 στρεμμάτων, ενώ 172 στρέμματα θα διατεθούν ως κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι. Το σχέδιο πόλης, που χρειάστηκε δυόμισι δεκαετίες για να ολοκληρωθεί, δημιουργεί όρους και συνθήκες για την ανάπτυξη της περιοχής, που αναμένεται να εκτονώσει ισχυρές πολεοδομικές πιέσεις.

Η τελική έγκριση του πολεοδομικού σχεδίου ίνει τη δυνατότητα αλλά και την ευθύνη στον Δήμο Μαλεβιζίου να δημιουργήσει νέους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, χώρους πρασίνου, άθλησης, στάθμευσης, παιδικές χαρές, νέες σχολικές υποδομές, αλλά και να προχωρήσει σε διαπλατύνσεις και διανοίξεις οδών. Την ίδια στιγμή ανεβαίνει η αξία των ιδιοκτησιών, οι κάτοχοι των οποίων μπορούν να χτίσουν νόμιμα και να αξιοποιήσουν λειτουργικά την περιουσία τους.

Η υπογραφή της κύρωσης της πράξης εφαρμογής έγινε σε πανηγυρικό κλίμα στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας, στο πλαίσιο παρουσίασης της μελέτης πολεοδόμησης της περιοχής που διοργάνωσε ο Δήμος Μαλεβιζίου. Την κύρωση της πράξης εφαρμογής υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπογραμμίζοντας την αναπτυξιακή ώθηση που δίδεται σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια αναδεικνύει τα πλεονεκτήματά της.

Της υπογραφής, προηγήθηκε κατά τα προηγούμενα χρόνια και από το 1996 η επιστημονική δουλειά ανθρώπων που σχεδίασαν με υπευθυνότητα την πορεία της περιοχής.

Ο περιφερειάρχης, ευχαρίστησε, επίσης, τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο για θέματα Περιβάλλοντος Νίκο Ξυλούρη, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης Μαρίνο Κριτσωτάκη, αλλά και όλους τους πρώην Δημάρχους για τη συνεργασία τα τελευταία χρόνια.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας τόνισε ότι  «πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, μια σπουδαία μέρα για το Τσαλικάκι που δίνει ώθηση στην αναπτυξιακή του προοπτική. Με την υπογραφή του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη εγκαινιάζεται μια νέα σελίδα για την Αγία Μαρίνα, που είναι μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή, η οποία συνεχώς υποδέχεται νέες οικιστικές ροές.

Δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο να δημιουργήσει νέους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, χώρους πρασίνου, άθλησης, στάθμευσης, παιδικές χαρές, νέες σχολικές υποδομές, αλλά και να προχωρήσει σε διαπλατύνσεις και διανοίξεις οδών.

Πλέον οι κάτοικοι που έχουν περιουσίες στην περιοχή αυξάνουν την αξία τους και μπορούν να επενδύσουν, να οικοδομήσουν. Το σχέδιο πόλης της Αγίας Μαρίνας ξεκίνησε επί δημαρχίας Τζεδάκη, το ΦΕΚ Πολεοδόμησης επί δημαρχίας Γιώργου Μαρκογιαννάκη, η σύμβαση με τον μελετητή υπογράφηκε επί δημαρχίας Κώστα Μαμουλάκη και, 25 χρόνια μετά είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε ολοκληρώσει την κύρωση της πράξης εφαρμογής».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Μαλεβιζίου Θανάσης Κύρκος
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θ. Κύρκος

Με αφορμή την κύρωση της πράξης εφαρμογής της Αγίας Μαρίνας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Μαλεβιζίου Θανάσης Κύρκος τόνισε μεταξύ άλλων: «Η πολεοδομική οργάνωση είναι ο βασικότερος παράγοντας για την ορθή και συντεταγμένη ανάπτυξη μια περιοχής.

Μετά από 25 και πλέον έτη από την έναρξη της διαδικασίας πολεοδόμησης της περιοχής της Αγίας Μαρίνας, σήμερα κυρώνεται η πράξη εφαρμογής η οποία και ανατέθηκε το 2013 επί δημαρχίας Κ. Μαμουλάκη και αποπληρώθηκε από ίδιους πόρους του Δήμου μας.

Η αποδέσμευση των ιδιοκτησιών των πολιτών αλλά και η απόδοση κοινοχρήστων χώρων στους δημότες είναι πλέον γεγονός. Όμως η υλοποίηση όσων προβλέπονται στην πράξη εφαρμογής τώρα ξεκινά. Θα συνεχίσουμε όπως κάναμε μέχρι σήμερα, να προτείνουμε και να στηρίζουμε δράσεις και έργα που είναι προς όφελος των δημοτών και του τόπου μας».

Τι αλλάζει στην περιοχή μετά την εφαρμογή  του σχεδίου πόλης

Η πολεοδομική μελέτη καλύπτει μια  έκταση 785.187,07 τ.μ. Τα 190.193,15 τ.μ. είναι εντός των ορίων του οικισμού και τα 594.993,92 τ.μ. εκτός των ορίων. Εντός των ορίων του οικισμού η εφαρμογή του σχεδίου γίνεται με πράξεις αναλογισμού και εκτός των ορίων με εισφορά σε γη.

Με βάση την πολεοδομική μελέτη, διαμορφώνονται δύο χώροι άθλησης, ένας ναός, δύο νηπιαγωγεία, δύο δημοτικά, ένα γυμνάσιο-λύκειο, τρεις παιδικοί σταθμοί.

Επίσης πρόκειται να διαμορφωθούν 49 κοινόχρηστοι χώροι σε όλη την πολεοδομική ενότητα (παιδικές χαρές, χώροι πρασίνου, χώροι στάθμευσης), που συνολικά καταλαμβάνουν επιφάνεια 34 στρεμμάτων, οκτώ παιδικές χαρές, δέκα χώροι πρασίνου, είκοσι χώροι στάθμευσης και έντεκα κοινόχρηστοι χώροι πλατειών.

Οι υφιστάμενοι δρόμοι στο σύνολό τους είναι περίπου 100 στρέμματα, ενώ με την πράξη εφαρμογής θα διαπλατυνθούν  και θα διανοιχθούν (ρυμοτομούνται) περίπου 150 στρέμματα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει