Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΡΗΤΗΣ: Καλύτερα πρόωρη Ανάσταση παρά κλειδωμένες εκκλησίες

 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ

335

Το περσινό Πάσχα ήταν το πιο μοναχικό, η τελετή της Αναστάσεως έγινε χωρίς πιστούς, ενώ ακόμα και τα μεγάφωνα των ναών είχαν σιγήσει.

Φέτος, οι πιστοί, πάντα με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων, θα μπορούν να προσέλθουν στις Εκκλησίες, όμως το «Χριστός Ανέστη» δε θα ακουστεί στις 12 τα μεσάνυχτα αλλά νωρίτερα, αφού η ακολουθία του Μεγάλου Σαββάτου θα αρχίσει στις 9 το βράδυ.

Πρόκειται για μία πρόταση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας που σήμερα συζητείται στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Πρόδρομος: «Να μην είμαστε και φέτος κλειδωμένοι»

Ο Πρόδρομος Ξενάκης
Ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης

Ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης αναφέρει στην «Π» πως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης έστειλε επιστολή με την οποία ζητά να τηρηθούν συγκεκριμένα μέτρα για τις Άγιες μέρες που έρχονται.

Οι ιεράρχες του νησιού ζητούν να υπάρχει ένας πιστός ανά 20 τετραγωνικά μέτρα, να αξιοποιηθούν οι αύλειοι χώροι των ναών, προκειμένου να μπορεί ο κόσμος να παρακολουθεί τις Ιερές Ακολουθίες σε ανοιχτούς χώρους και από τα μεγάφωνα των ναών.

Η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή μπορεί να γίνει γύρω από τους ιερούς ναούς και όχι, όπως γινόταν, στους δρόμους.

Ακόμα, σημειώνει ότι όλοι οι άνθρωποι της Εκκλησίας, ιερείς, ψάλτες, είναι διατεθειμένοι να υποβάλλονται τακτικά σε self ή rapid test, προκειμένου να προστατευτούν όλοι όσοι βρίσκονται στους ναούς.

Η Εκκλησία της Κρήτης ζητά να υπάρξει μία παράταση στην απαγόρευση της κυκλοφορίας τις ημέρες Μ. Πέμπτη, Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο, ειδικά την τελευταία ημέρα, λόγω της Ανάστασης.

Σε ερώτηση της «Π», αν η Εκκλησία της Κρήτης συμφωνεί με την αλλαγή του ωραρίου που τέθηκε στο τραπέζι, αναφέρει πως είναι προτιμότερο να επιλεγεί αυτό το σενάριο, προκειμένου να μην επαναληφθεί το περσινό σκηνικό.

Το 2020 είχαμε κλειστούς ναούς, χωρίς, δηλαδή, την παρουσία πιστών. Ο Επίσκοπος Κνωσού αναφέρει πως η Αναστάσιμος Ακολουθία πρέπει να γίνει με τους πιστούς παρόντες και όχι με τους ιερείς κλειδωμένους στις εκκλησίες.

Σε ερώτηση τι θα γίνει με το Άγιο Φως, που υπενθυμίζεται πως πέρσι, οπότε και δεν γίνονταν οι απαραίτητες πτήσεις για τη μεταφορά του στην Κρήτη, δεν είχε προλάβει να έρθει στο νησί, απαντά πως δεν γνωρίζει τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Ακολουθία του Μ. Σαββάτου ξεκινήσει πιο νωρίς.

Κάθε χρόνο, φτάνει από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα στις 7 με 7.30 το απόγευμα και στη συνέχεια έρχεται στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Φέτος, υπάρχει περίπτωση να μην προλάβει να έρθει στο νησί και πάλι.

Τονίζει πως επιθυμία όλων είναι να φωτίσει τις ψυχές και τα σπίτια όλων των ανθρώπων και να μη μείνει κλειδωμένο κάπου για την επόμενη χρονιά.

Νωρίτερα το «Χριστός Ανέστη»

Την απόφαση να μεταφέρει χρονικά την ώρα των Ιερών Ακολουθιών την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, με ώρα έναρξης τις 6:30 το απόγευμα, με την αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα αλλά και την τέλεση της Ανάστασης στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο προαύλιο των Ιερών Ναών, πήρε η Ιερά Σύνοδος.

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις Τύπου ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας η Εκκλησία θα μεταφέρει χρονικά την ώρα των Ιερών Ακολουθιών την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, με ώρα έναρξης τις 6:30 το απόγευμα, με την αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Όσον αφορά στην Ανάσταση, ομόφωνα αποφάσισε πως αυτή θα τελεστεί στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο προαύλιο των Ιερών Ναών, ενώ αποφασίστηκε η χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ.

Αναλυτικά, το ανακοινωθέν έχει ως εξής:

«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, κατά την πραγματοποιηθείσα μέσω τηλεδιασκέψεως συνεδρίασή Της, της Τρίτης 20ής Απριλίου 2021, ενημερώθηκε για όλες τις ενέργειες του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, οι οποίες έγιναν Συνοδική εντολή και εξουσιοδοτήσει κατά το διάστημα από την τελευταία συνεδρίαση μέχρι και σήμερα, κυρίως ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και την Πασχάλια περίοδο.

Κατ’ αρχάς, εξέφρασε την χαρά για το γεγονός ότι όλοι οι Ιεροί Ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες, σύμφωνα με όσα ζήτησε από την Ελληνική Πολιτεία.

Ως προς το ζήτημα του ωραρίου των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος, η Ιερά Σύνοδος, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, απεφάσισε την χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ.

Ως προς την Ακολουθία της Αναστάσεως, η Ιερά Σύνοδος έλαβε σοβαρά υπ’ όψη τους ισχύοντες περιορισμούς της κυκλοφορίας και επιθυμώντας την καλύτερη ποιμαντική εξυπηρέτηση των πιστών, οι οποίοι δεν πρέπει επ’ ουδενί να στερηθούν την συμμετοχή στην χαρά της Αναστάσεως, απεφάσισε ομόφωνα κάνοντας χρήση της Οικονομίας της Εκκλησίας, όπως φανερώνεται στην πλούσια παράδοσή Της, την προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου.

Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των Ιερών Ναών, σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού.

Με Εγκύκλιό Της προς τις Ιερές Μητροπόλεις, την οποία θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες, η Ιερά Σύνοδος θα συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα και το Τυπικό που θα ακολουθηθεί.

Για την ενιαία έκφραση της θέσεως της Εκκλησίας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να εμφανίζεται στα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως μόνον ο Εκπρόσωπος Τύπου Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Επιπλέον, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, λαβούσα υπ’ όψη την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου επί του σχεδίου νόμου υπό τον τίτλο «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ», απεφάσισε να εκφράσει τις ευχαριστίες Της προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως για το υποβληθέν σχέδιο νόμου, το οποίο κατ’ αρχήν συμμερίζεται την αγωνία και το ενδιαφέρον της Ιεράς Συνόδου για την αναβάθμιση της Δευτεροβαθμίου Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, ως και για την ίδρυση μεταλυκειακών δομών μαθητείας υποψηφίων Κληρικών. Περαιτέρω, απεφάσισε την παραπομπή αυτού στη μέλλουσα να συγκληθεί Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας προς ενημέρωση και επεξεργασία.

Ως προς τις εκφρασθείσες δημοσίως, αποκλίνουσες θεολογικά, απόψεις κληρικού τινος η Ιερά Σύνοδος επελήφθη καθηκόντως ήδη και κατά την προηγουμένη και κατά τη σημερινή Συνεδρία Αυτής».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει