Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΙ: Οι 120 ώρες μαρτυρίου για την 32χρονη Σβέτα

249

«Θα ζούσε ο Νάθαν αν τον έβρισκαν εγκαίρως» λέει ο ιατροδικαστής – Στην Κρήτη ο πατέρας του 42χρονου 

«Μαχαιριά» στην καρδιά αποτελεί και στην περίπτωση του φοβερού  δυστυχήματος στο Μπαλί (μετά την τραγωδία της Γαύδου με την 28χρονη Κορίνα) η παραδοχή του ιατροδικαστή, Σταμάτη Μπελιβάνη, ότι αν ο 42χρονος  Νάθαν εντοπιζόταν εγκαίρως, θα ζούσε σήμερα, καθώς, όπως είπε,  είχε υποστεί τυπικές κακώσεις δικυκλιστών που θα μπορούσαν να αναταχθούν στο νοσοκομείο.

Οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας προκαλούν διαδοχικά σοκ και σφίγγουν το στομάχι καθώς τα στοιχεία πλέον δείχνουν ότι το ζευγάρι κείτονταν αβοήθητο παράπλευρα του ΒΟΑΚ, στο ύψος του Μπαλί, από το μεσημέρι της Δευτέρας ενώ εντοπίστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου.

Μιλάμε δηλαδή για πέντε 24ωρα… Για σχεδόν 120  μαρτυρικές ώρες η  άτυχη Σβέτα από την Ουκρανία φέρεται να  βαριανάσαινε σε απόσταση μόλις δύο μέτρων από την εθνική, τραυματισμένη και ανήμπορη να ζητήσει βοήθεια, ενώ ο σύζυγός της ήταν νεκρός, πιο κάτω από κείνη,  σε ένα βάθος περίπου 10 μέτρων από το ύψος του δρόμου.

Ο ιατροδικαστής προσδιόρισε ως πιθανό χρόνο θανάτου τις ώρες μεταξύ 12ης και 13ης Απριλίου δεδομένου ότι η νεκροτομή έγινε την Κυριακή, 18 Απριλίου, αρκετά 24ωρα μετά. Η σορός βρέθηκε σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, κάτι που φέρεται να επίσπευσαν οι υψηλές θερμοκρασίες. Όμως υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο που ενισχύει την ιατροδικαστική εκτίμηση: μία κάμερα ασφαλείας που έχει καταγράψει το ζευγάρι το μεσημέρι της Δευτέρας, 12 Απριλίου.

Είναι η κάμερα ασφαλείας μάντρας αυτοκινήτων φίλου του άτυχου Νάθαν, στο Ρέθυμνο. Εκεί είχε πάει το ζευγάρι πολύ νωρίς το πρωί της Δευτέρας για να κανονίσουν μία αγοραπωλησία αυτοκινήτου. Το ζευγάρι απεικονίζεται να επιβαίνει στη μοιραία μηχανή.

Αμφότεροι φορούν κράνη. Γύρω στις 3 αναχωρούν από την επιχείρηση και φέρονται να κατευθύνονται προς την εθνική για να πάρουν το δρόμο της επιστροφής για την Ιεράπετρα. Το στοιχείο αυτό παρουσιάστηκε στην εκπομπή Live News, στο Μέγκα, στην οποία μίλησε και ο ιδιοκτήτης της μάντρας. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το τροχαίο συνέβη γύρω στις 4 το μεσημέρι.

Το σημείο του δυστυχήματος είναι άκρως επικίνδυνο και έχει δώσει τροχαία και στο παρελθόν. Μάλιστα η προστατευτική μπάρα είναι «τσαλακωμένη».

Ο φίλος του Νάθαν που βρήκε το ζευγάρι το μεσημέρι του Σαββάτου στον τόπο της τραγωδίας
Ο φίλος του Νάθαν που βρήκε το ζευγάρι το μεσημέρι του Σαββάτου στον τόπο της τραγωδίας

Ο Γιώργος Συμιανάκης ήταν φίλος πολλά χρόνια με τον άτυχο Νάθαν. Μόλις την Παρασκευή πληροφορήθηκε, όπως είπε στην «Π», ότι ο Νάθαν και η Σβέτα είχαν να δώσουν σημείο ζωής από τη Δευτέρα οπότε και είχαν πάρει ρεπό από την εργασία τους στην Ιεράπετρα.

Όταν διαπίστωσε ότι ο 42χρονος δεν είχε ενημερώσει κανέναν για τη φροντίδα των σκυλιών του, τα οποία υπεραγαπούσε, κατάλαβε  ότι κάτι κακό έχει συμβεί.

Έτσι το πρωί του Σαββάτου πήρε το αυτοκίνητο και μαζί με τη σύζυγό του «όργωσαν» τον ΒΟΑΚ, δίνοντας έμφαση στο σημείο όπου είχε βρεθεί την Τετάρτη  από διερχόμενο οδηγό στο οδόστρωμα το κινητό της Σβέτα.

Όπως περιέγραψε, τα σημάδια τροχαίου στην προστατευτική μπάρα τον έκαναν να σταματήσει στο συγκεκριμένο σημείο. Κοίταξε προς το γκρεμό. Αρχικά δεν είδε κάτι αλλά το μάτι του «έπιασε» μία εξάτμιση και στη συνέχεια μία ρόδα μηχανής. Γρήγορα διαπίστωσε ότι ήταν η μηχανή του φίλου του, τον οποίο λίγο αργότερα αντίκρισε νεκρό.

Τη Σβέτα την βρήκε πιο μετά. Αρχικά είδε το σακίδιό της και στη συνέχεια εκείνη. Το μισό σώμα της είχε καλυφθεί από βλάστηση. Η κοπέλα βαριανάσαινε, μόλις 2-2,5 μέτρα από το οδόστρωμα του ΒΟΑΚ.

Όπως είπε στην «Π», στην Κρήτη ταξίδεψε εσπευσμένα από το Πήλιο και ο πατέρας του Νάθαν. Μάλιστα θέλησε να μεταβεί και στο σημείο της τραγωδίας, να δει από κοντά τον τόπο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο γιος του.

Είναι συγκλονιστική η μαρτυρία στον ΣΚΑΪ δημοτικών υπαλλήλων που τις ημέρες εκείνες εκτελούσαν εργασίες ύδρευσης πολύ κοντά στο σημείο της τραγωδίας. Ανέφεραν ότι κάποια στιγμή άκουσαν βογγητά όμως δεν πήγε το μυαλό τους σε άνθρωπο αλλά σε κάποιο ζώο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει