ΧΘΕΣ … ΣΗΜΕΡΑ … ΑΥΡΙΟ

377

Εμμονή για… χωριάτικο Πάσχα

Αν το πρόβλημα του μέσου Έλληνα είναι το Πάσχα στο χωριό, κάτι δεν πάει καλά. Αν το κυβερνητικό μέλημα είναι η εξάντληση των πιθανοτήτων για να καταστεί δυνατή η… συγκέντρωση μετοίκων την πασχαλιά στην ελληνική επαρχία, το πράγμα σοβαρεύει ακόμα περισσότερο.

Δεν θα κάναμε αυτή τη συζήτηση, αν δεν είχαμε τα απανωτά αρνητικά ρεκόρ διασωληνωμένων, που αλλάζουν τα δεδομένα και την ατζέντα. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και τα κρούσματα έχουν φτάσει σε κάθε γειτονιά. Με τους ίδιους ρυθμούς δεν θα αργήσουν να φτάσουν σε κάθε οικογένεια!

Το « με τον ήλιο τα βάζω με τον ήλιο τα βγάζω, τι έχουν τα έρμα και μου ψοφάνε;» ταιριάζει απόλυτα στα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης και τα αποτελέσματά τους. Ένας ουδέτερος παρατηρητής θα μιλούσε αβίαστα για αποτυχία.

Πού οφείλεται όμως; Μήπως στην πλημμελή εφαρμογή τους; Μήπως επειδή μετατρέψαμε την καραντίνα σε ανέκδοτο πιο γραφικό και απ’ αυτά με τον Τοτό; Άρα η κατάργηση των μέτρων, όπως φωνάζουν κάποιοι,  δεν λύνει το πρόβλημα.

Πλατεία by night… από το κορονοπάρτι στην Κυψέλη

Πλατεία by night…

Αλλά και χωρίς την κατάργηση των μέτρων, φαίνεται πως φουντώνει το κίνημα «Πάμε πλατεία…».

Όλοι είδαμε τις εικόνες από το κορονοπάρτι στην Κυψέλη- όνομα και πράμα… Συνωστισμός, σκουπίδια, ασυδοσία. Και γιατί να πάει η Αστυνομία να διαλύσει τους συγκεντρωμένους νεολαίους που βράζει το αίμα τους και ο τράχηλός τους ζυγό δεν υποφέρει; Και αν πάει και τα κάνει πάλι… Νέα Σμύρνη;

Στη γωνία με τα πληκτρολόγια την περιμένουν για να την καταγγείλουν για ωμή βία και καταστολή, με τα δικαιώματα που δίνει σε κάθε ευκαιρία η κατηγορηθείσα για το «δόγμα του σοκ» κυβέρνηση.

Μια κυβέρνηση που αφήνει τον κόσμο στις πλατείες και την ίδια ώρα κατηγορείται για έλλειψη κλινών ΜΕΘ.

Και αυτό δεν έχει να κάνει με τη ΝΔ μόνο. Το ίδιο θα συνέβαινε και με κάθε κυβέρνηση, που θα μπορούσε να σχηματιστεί με τις παρούσες συνθήκες στη χώρα…

 

κυκλοφοριακό κομφούζιο στη λεωφόρο Α. Παπανδρέου (πρώην Ακαδημίας) όπου έχει κλείσει το πρώτο τμήμα της

Κυκλοφοριακό κομφούζιο

Μεγάλο κυκλοφοριακό κομφούζιο στη λεωφόρο Α. Παπανδρέου (πρώην Ακαδημίας) όπου έχει κλείσει το πρώτο τμήμα της από το ύψος της Όασης προκειμένου να προχωρήσουν εργασίες αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης. Στο πρόγραμμα της ΔΕΥΑΗ περιλαμβάνονται αντίστοιχες εργασίες στην οδό Ιδομενέως στο τμήμα από Αγ. Τίτου έως Επιμενίδου.

Βεβαίως η όχληση είναι ένα δύσκολο ζήτημα στο οποίο όλοι δείχνουν κατανόηση, αντιλαμβανόμενοι τη μεγάλη σημασία του έργου, που αλλάζει τα δεδομένα της υδροδότησης στην πόλη, όμως και ο Δήμος από την πλευρά του οφείλει να δει πιο φιλότιμα το ζήτημα της αποκατάστασης του οδοστρώματος…

Σε πολλά σημεία της πόλης οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε αγροτικούς και ο κόσμος ταλαιπωρείται. Η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική αν ο Δήμος έδειχνε καλύτερα αντανακλαστικά για να μη δημιουργούνται προβλήματα χωρίς λόγο.

 

Το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης πέρασε με επιτυχία τον εξωτερικό ποιοτικό έλεγχο από τον ΠΟΥ

Ο Π.Ο.Υ. και η Κρήτη

Ένα σημαντικό «όπλο» έχει το νησί μας από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα!

Χθες ανακοινώθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα αποτελέσματα του εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου που αφορά στην ανίχνευση του κοροναϊού SARS-CoV-2 με μοριακό τεστ Real-Time PCR.

Το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης πέρασε με απόλυτη επιτυχία τον εξωτερικό ποιοτικό έλεγχο, ανιχνεύοντας το 100% των άγνωστων δειγμάτων που στάλθηκαν από τον ΠΟΥ.

«Συγχαρητήρια στο προσωπικό του Εργαστηρίου», τονίζει ο επικεφαλής του και καθηγητής της Σχολής Γιώργος Σουρβίνος.

 

Μια από τις πιο στενές φίλες του πρίγκιπα Φιλίππου, η κόμισσα Μαουντμπάτεν της Βιρμανίας

Εκείνη που ήξερε όλα τα μυστικά του

Μια από τις πιο στενές φίλες του πρίγκιπα Φιλίππου, η κόμισσα Μαουντμπάτεν της Βιρμανίας, ήταν συντετριμμένη στην κηδεία του.

Η 68χρονη Penelope Knatchbull, γνωστή σε όλους ως Penny, κάθισε ήσυχα στο πίσω τμήμα του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου για να πενθήσει.

Όλοι ήξεραν βέβαια ποια ήταν εκείνη, που αποκαλούσαν συχνά ως «δεύτερη γυναίκα» του δούκα του Εδιμβούργου. Ήταν ο άνθρωπος που ήξερε όλα τα μυστικά του.

«Η Penny ήταν ένας από τους ελάχιστους φίλους που συνέχισε να βλέπει συχνά ο Φίλιππος μετά το 2017 και την απόσυρσή του από τα βασιλικά καθήκοντα» αποκαλύπτει στην Daily Mail πηγή κοντά στο παλάτι και προσθέτει: «Ήρθαν κοντά σε μια τραγωδία και από τότε ήταν αχώριστοι.

Εκείνος την εμπιστευόταν τυφλά και εκείνη τον λάτρευε. Δεν τον πρόδωσε ποτέ. Κρατούσε όχι μόνο τα δικά του μυστικά, αλλά και όλης της οικογένειας». Η γνωριμία τους έγινε το 1974, ενώ Φίλιππος και Penny ήρθαν κοντά το 1991, όταν η Penny έχασε τη μόλις 5 ετών κόρη της από καρκίνο.

 

@patris
Νόμος της φύσης: Όταν γεμίζουν οι πλατείες σε περιόδους πανδημίας, φουλάρουν και τα νοσοκομεία.
Covid foul

 

Τελεσίγραφο-«καμπανάκι»

Έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό αυτή η ιστορία με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που ζητά την υφαρπαγή 55.401 τ.μ. της πρώην βάσης Γουρνών με ένα τελεσίγραφο, η λεκτική διατύπωση του οποίου παραπέμπει ευθέως στην εποχή του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Είναι ένα δυνατό «καμπανάκι» για την τοπική κοινωνία και τους φορείς της να δουν με μεγαλύτερη ζέση και άλλα ζητήματα, όπως αυτό των δημοσίων κτηρίων στο κέντρο της πόλης.

Είναι να απορεί κανείς τι άλλο περιμένουν να δουν οι τοπικοί φορείς και δεν κινούνται δυναμικά στη διεκδίκησή τους για να στεγάσουν υπηρεσίες που έχουν καταλήξει σε ιδιωτικά κτήρια τα οποία ακριβοπληρώνουμε από την τσέπη μας…

 

Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης

«Ειρήνη» για… πόλεμο

Σήμερα πάντως έχει προγραμματιστεί σύσκεψη όλων των μετόχων της εταιρείας «Ειρήνη», προκειμένου να κλιμακώσουν την αντίδρασή τους στο «κατάπτυστο», όπως το χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της και περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης, τελεσίγραφο της ΕΤΑΔ, ξεκαθαρίζοντας ότι με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημά της για την παράδοση των  55.401 τ.μ. της πρώην βάσης Γουρνών.

Θα είναι μεγάλη ήττα της αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας να μην καταφέρει να διασώσει για λογαριασμό της μια τόσο σημαντική έκταση, που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και εξέλιξης. Αυτό φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί οι μέτοχοι της εταιρείας και έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσουν.

 

κολονακια - κυκλοφοριακά μέτρα επί της Λ. Κνωσού στην περιοχή του Μπεντεβή

Αντιδράσεις για Κνωσού και Μπεντεβή

Τα νέα κυκλοφοριακά μέτρα στην περιοχή του Μπεντεβή έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιδρούν, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος διαβεβαιώνει πως είναι προσωρινά, καθώς έπεται η νέα λύση με σχετική μελέτη που δρομολογείται.

Συμπολίτης μας με επιστολή του στην «Π» επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «αντί να κάνουν δύο κυκλικούς κόμβους, ένα στην Κνωσού και Μεγ. Αλεξάνδρου έως Στησιχόρου και ένα Πιτσουλάκη και Κνωσού γωνία, κάθε λίγο κάνουν και μία απαγόρευση.

Πρώτα κλείσανε τη διέλευση για κάποιον που έρχεται από Πατέλες προς Κνωσού άνοδο, στην οδό Πιτσουλάκη (red corner) τραγικό λάθος. Έπειτα την οδό Στησιχόρου (Γρηγόρης) από διπλής κυκλοφορίας που εξυπηρετούσε πολύ, την κάνανε μονόδρομο, ενώ έχει πελώριο πλάτος!

Μετά μονοδρομήσανε τη Μεγ. Αλεξάνδρου, που μας κορόιδευαν τόσα χρόνια ότι θα κάνουν κυκλικό κόμβο σαν μινωική ασπίδα ώστε να γίνει η νέα πεταλοειδής!

Μας αναγκάζουν να κάνουμε κύκλους πολλών χιλιομέτρων μη σεβόμενοι τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο μας, τα καύσιμά μας αλλά ούτε το περιβάλλον που το επιβαρύνουν με πολλαπλάσιους ρύπους, αφού κάνουμε τεράστιες επιπλέον αποστάσεις.

Ένα λεωφορείο που έρχεται από Πατέλες και θέλει να πάει Κνωσού προς Βενιζέλειο, δε μπορεί να στρίψει από πουθενά!

Όταν δώσεις εξουσία σε έναν άνθρωπο βλέπεις την αξία του. Ή λύνει προβλήματα ή είναι ευθυνόφοβος, αν και κανένας δεν σκοτώθηκε ποτέ εκεί και απαγορεύει. Ως δημότες δικαιούμαστε να ξέρουμε ποιοι κάνουν αυτές τις απαγορεύσεις;».

 

στην παραλία Σητείας συνολικά  45 άτομα μάζεψαν καλάμια και σκουπίδια)

 Έτοιμη για τις χελώνες

Στη Σητεία φτάνει η δράση της πανελλήνιας εθελοντικής ομάδας Save your Hood.

Χθες στην παραλία Σητείας συνολικά  45 άτομα (ενήλικες και παιδιά) γέμισαν πέντε καρότσες καλάμια (και ελάχιστα σκουπίδια). Για την αποκομιδή χρησιμοποίησαν κυρίως μεγάλες χαρτόκουτες, ώστε να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον με σακούλες.

«Η παραλία μας είναι έτοιμη να υποδεχτεί και φέτος τις χελώνες καρέτα καρέτα», αναφέρουν οι εθελοντές.

Το σύνθημα της ομάδας, που έχει μέλη σε Ηράκλειο, Χανιά και άλλα μέρη της Κρήτης, είναι «αγάπα, φρόντισε, σώσε τη δική σου γειτονιά».

 

 

Σε εγρήγορση οι γονείς

Δημοτικο σχολείο ΓουρνώνΑναστάτωση επικρατεί στους κόλπους των γονέων του Δημοτικού σχολείου Γουρνών μετά από τις εξελίξεις με την πρώην αμερικανική βάση.

Όπως είναι γνωστό, στον χώρο βρίσκεται παράρτημα του σχολείου αλλά και άλλες σχολικές μονάδες, όπως το Νηπιαγωγείο Γουρνών, το Γυμνάσιο και Λύκειο Γουβών και τα Καλλιτεχνικό και Μουσικό σχολεία Ηρακλείου.

Σε σημείωμά του προς τους γονείς ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού αναφέρει

«Μετά τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις τόσο του Περιφερειάρχη όσο και του Δημάρχου Χερσονήσου, με αφορμή το έγγραφο που απεστάλη από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, με το οποίο ενημερώνουν την Περιφέρεια και το Δήμο για την ανάκληση παραχώρησης τμημάτων ιδιοκτησίας της μέσα στη βάση και μάλιστα τμημάτων που φαίνεται ότι περιλαμβάνουν και το κτίριο “ΕΙΡΗΝΗ”, το οποίο σήμερα στεγάζει μέρος του σχολείου μας, άμεσα επικοινωνήσαμε με τους αρμόδιους και θα είμαστε σε συνεχή επαφή για τις σχετικές κινήσεις με στόχο να μη δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου μας. Ήδη ετοιμάζουμε και έγγραφο διαμαρτυρίας”.

 

Ανάρπαστα

Ανάρπαστα έχουν γίνει τα self test στα φαρμακεία του Ηρακλείου. Το κόστος για εκείνους που δεν τα δικαιούνται ακόμη αλλά θέλουν να τα κάνουν είναι περίπου 7 ευρώ και ο κόσμος τα δίνει, προφανώς γιατί με τα τεστ νιώθει πιο ήσυχος.

 

Ευαισθησία

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των τεστ, ο επικ. καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης έχει πει: «Η ευαισθησία του τεστ είναι η πιθανότητα να δώσει θετικό αποτέλεσμα εφόσον έχω τη νόσο. Δηλαδή η ευαισθησία 80% σημαίνει από τους 100 που έχουν τη νόσο, το τεστ θα εντοπίσει τους 80. Η ειδικότητα του τεστ είναι η πιθανότητα να δώσει αρνητικό αποτέλεσμα εφόσον δεν έχω τη νόσο. Δηλαδή ειδικότητα 99% σημαίνει από τους 100 που δεν έχουν τον ιό, το τεστ θα θεωρήσει ότι όντως οι 99 δεν έχουν μολυνθεί» είχε εξηγήσει ο καθηγητής.

 

Διαλεύκανση

Με πρωτοβουλία του γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου, κατατέθηκε ερώτηση στα Υπουργεία Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης με την οποία οι βουλευτές ζητούν πλήρη διαλεύκανση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, η οποία συνιστά όχι μόνο υποχρέωση της Πολιτείας αλλά και ελάχιστη ένδειξη τιμής στην ιστορία και στους αγώνες του.

 

Σκουπίδια…

Ο κοροναϊός έχει αλλάξει, εκτός από την καθημερινότητά μας, και τη ζωή μας.

Στους δρόμους δεν συναντάμε πια τόσο συχνά πεταμένα κουτιά από αναψυκτικά και μπίρες, αλλά περισσότερο χρησιμοποιημένες μάσκες και γάντια. Τις τελευταίες ημέρες, έχουν προστεθεί σε αυτά και τα self test που πρώτα μπήκαν στη ζωή των μαθητών λυκείων και των εκπαιδευτικών και από χθες σε σημαντική μερίδα των εργαζομένων διαφόρων κλάδων.

Το προμηθεύτηκαν, το έκαναν, είδαν ότι είναι αρνητικοί στον ιό και το πέταξαν όπου βρήκαν. Τι κι αν φωνάζουν οι αρμόδιοι ότι πρέπει να τα εναποθέτουμε σε ειδικά σημεία; Ποιος νοιάζεται;

 

Αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία έχει προγραμματιστεί το ερχόμενο Σάββατο, 24 του μήνα, στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου (στο αίθριο της Λότζια),  από τις 09:00 έως τις 13:30.  Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια αιμοδοσίας, την οποία συντονίζουν ο  Δήμος Ηρακλείου με την Αντιδημαρχία  Πολιτισμού – Εθελοντισμού και ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης». Είναι σημαντικό να πάμε και να στηρίξουμε την προσπάθεια…

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει