ΝΙΚΟΣ ΣΚΟΥΛΑΣ: Χρειάζεται επαγρύπνηση για να μην πέσουν άλλοι… αλεξιπτωτιστές

ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ «Π» ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

493

«Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Γι αυτό, καμία ανοχή αλλά και ψύχραιμη και μεθοδική διαχείριση». Το παραπάνω τονίζει, σε συνέντευξή του στην «Π» ο πρώην υπουργός, κ. Νίκος Σκουλάς, με αφορμή τον εορτασμό που οργάνωναν στην Κρήτη οι αυτοαποκαλούμενοι «Ευρωπαίοι αλεξιπτωτιστές».

Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

– Ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση όταν μάθατε τα σχέδια της συγκεκριμένης οργάνωσης;

«Η αποκάλυψη από την Εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» για την οργανωμένη εκδήλωση των Γερμανών και άλλων αλεξιπτωτιστών«Η αποκάλυψη από την Εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» για την οργανωμένη εκδήλωση των Γερμανών και άλλων αλεξιπτωτιστών, ήταν για  ‘μας μια οδυνηρή έκπληξη.

Σύμφωνα με την αναρτημένη αφίσα – πρόσκληση αλλά και ταυτόχρονα θρασύτατη πρόκληση των οργανωτών, της «Ένωσης Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών», έρχονται, δήλωσαν, στα Χανιά, από 17 έως 23 Μαϊου «για να αποτίσουν φόρο τιμής στη γεναιότητα των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών  επ’ ευκαιρία της 80ής επετείου της επιχείρησης κατάληψης της Κρήτης».

Καμία αναφορά στα θύματα της  ναζιστικής θηριωδίας, στις εκτελέσεις αμάχων, ακόμα και παιδιών, στους βιασμούς και θανατώσεις νεαρών κοριτσιών, στα ολοκαυτώματα και σε άλλες βαρβαρότητες, τις οποίες βίωσα και ακόμα και σήμερα μου προκαλούν εφιάλτες.

Για τους νεοφασίστες αυτούς, αυτά σαν να μην συνέβησαν ποτέ.

– Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, από φορείς και πολίτες. Κρίνετε πως ήταν όλες στη σωστή βάση;

«Η αποκαλυψη και τεκμηρίωση της αθλιότητας αυτής από την εφημερίδα σας, όπως ήταν αναμενόμενο, ενεργοποποίησε τα πατριωτικά αντανακλαστικά και προκάλεσε την άμεση,καθολική και σθεναρή αντίδραση των Κρητών και των άλλων Ελλήνων, με αποτέλεσμα το κατέβασμα της αφίσας  και της ανακοίνωσης – πρόσκλησης καθώς και την ακύρωση της εκδήλωσης  και την προσφορά συγγνώμης που, δυστυχώς, ήταν εξίσου προσβλητική με την αρχική ανακοίνωση.

“Όχι σε αντίποινα και ακρότητες με θύματα αθώους τουρίστες” 

Βρισκόμαστε όμως σε μια νέα εποχή στην οποία όλα έχουν αλλάξει: Πανδημία, υγειονομικός εθνικισμός, Γεωστρατηγικοί ανταγωνισμοί, τεράστια οικονομικά συμφέροντα που επικυβερνούν διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας (βλ. μιντιακά συγκροτήματα με τον κάθε ιδιοκτήτη να έχει τη δική του ποδοσφαιρική ομάδα με φανατισμένους οπαδούς), νέες ισορροπίες ισχύος, δύσκολους, επιθετικούς γείτονες με απροσχημάτιστες επεκτατικές διαθέσεις και δόγμα νέο-Οθωμανικής αυτοκρατορίας με πρώτο στόχο την Ελλάδα, επαπειλούμενες περιφερειακές και ίσως παγκόσμιες συγκρούσεις και,στη μέση, η μικρή Ελλάδα να συνθλίβεται αναζητώντας στηρίγματα με όψιμες αλλά, επί τέλους, δυναμικές διπλωματικές πρωτοβουλίες. οι οποίες όμως δεν στηρίζονται από όλα τα πολιτικά κόμματα που λαϊκίζουν προτεραιο- ποιώντας το κομματικό, όσο και ατομικό συμφέρον ενώ, για τους πολίτες, καναπές και πέρα βρέχει.

Προφανώς, όλα έχουν αλλάξει. Τίποτε δεν είναι το ίδιο. Αυτά τα νέα δεδομένα μας επιβάλλουν να αναστοχαστούμε και να δούμε τα πράγματα υπό νέο πρίσμα και να υιοθετήσουμε συμπεριφορές και πράξεις που θα μας επιτρέψουν να επιζήσουμε ως έθνος και ως λαός.

Τώρα, για το πρόβλημα που προέκυψε με τους «Ευρωπαίους (γράφε νεοναζί) αλεξιπτωτιστές, ευτυχώς, η άμεση, σθεναρή και καθολική αντιδραση των Κρητών που επέδειξαν εξαιρετικά αντανακλαστικά έκαμε το θαύμα της προκαλώντας την ακύρωση της κατάπτυστης απόπειρας για την εκδήλωση.

Έχουν προκληθεί όμως και αρνητικές παρενέργειες που μας επιβάλλουν να αξιολογήσουμε αυτές τις εξελίξεις και να αναπροσαρμόσουμε τον  τρόπο σκέψης και πράξης προκειμένου να απoτρέπουμε τέtοια περιστατικά από του να συμβαίνουν στο μέλλον, αντί να τρέχουμε πίσω απ’ αυτά κατόπιν εορτής. Είναι φανερό πως λειτουργούν ήδη μηχανισμοί και διαδικασίες που ενθαρρύνουν τέτοια έκτροπα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Γι αυτό οφείλουμε να επαγρυπνούμε».

– Τι ήταν αυτό που σας προβλημάτισε περισσότερο στη διοργάνωση της συγκεκριμένης δράσης;

«Ξαφνιασμένος κατέφυγα στον ιστότοπο της οργάνωσης  των «Αλεξιπτωτιστών» και διαπίστωσα ότι  το πρόγραμμα της εκδήλωσης  είχε ολοκληρωθεί σε όλες τις λεπτομέρειές του (ημέρες, ώρες, δράσεις και τοποθεσίες) και είχε αναρτηθεί προ πολλών ημερών.

Η απορία μας είναι: γιατί κάτι τέτοιο διέφυγε της προσοχής των διπλωματικών αλλά και των μυστικών υπηρεσιών μας στο εξωτερικό; Χωρίς να δαιμονοποιούμε τα πάντα, προτείνουμε η καθ’ ύλην αρμόδια κυβέρνηση να ασχοληθεί με τη σημαντική βελτίωση της αποτελεσματικότητας αυτών των υπηρεσιών. Οι καιροί γαρ ου μενετοί!»

– Τι στάση πρέπει να τηρήσουμε από τώρα και στο εξής;

«Υπάρχει και μια άλλη πιο σημαντική αρνητική διάσταση του προβλήματος που επιβάλλει να αντιμετωπίσουμε το συμβάν με,εκτός από αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια όπως ήδη κάναμε, επίσης όμως και με απόλυτη ψυχραιμία και μεθοδικότητα. Το διακύβευμα είναι προφανώς, εκτός από τις εξαγωγές των προιόντων μας και ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

Ως ήταν αναμενόμενο, η συναισθηματική φόρτιση, η αγανάκτηση, ο όχι αδικαιολόγητος θυμός προκαλεί υπερβολική αντίδραση και επικλήσεις για εκδίκηση με χρήση βίας. Ας το κατανοήσουμε επιτέλους: Όλοι οι Γερμανοί (σίγουρα όχι οι Γερμανοί της νέας γενιάς) δεν είναι νεοναζί, όπως και όλοι οι Έλληνες δεν είναι δημοκρατικές αθώες περιστερές.

Δια του λόγου το αληθές, επισημαίνω ότι στο Δ.Σ. της Οργάνωσης των Αλεξιπτωτιστών συμμετέχουν τρεις Έλληνες. Ο ένας μάλιστα είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Λέτε να είναι Χρυσαυγίτες;;

Ας υποθέσουμε τώρα πως οι θερμοκέφαλοι, αλλά και επιπόλαιοι υπερπατριώτες ξυλοφορτώσουν ή κανουν κάτι χειρότερο σε έναν από αυτούς τους ανύποπτους αθώους τουρίστες πράγμα που  μπορεί να γίνει, στο πι και φι, παγκόσμια ειδηση και viral στα social media, ποιες μπορεί να είναι οι αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό και την εστίασή μας που έχει ήδη διέλθει μια νεκρή χρονιά και πάει για δεύτερη;.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο νέος κρίσιμος παράγων στην επικοινωνία είναι η ψηφιακή τεχνολογία που, μέσω των κοινωνικών δικτύων, αστραπιαία και ευρέως διαχέει ανά τον κόσμο ειδήσεις, διαστρεβλωμένες, εντελώς ψευδείς ή και προβοκατόρικες. Το αβγό του φιδιού υπάρχει και βαίνει προς εκκόλαυση.

Η αγνόησή του όμως μπορεί να μας επιφυλάσσει εκπλήξεις όπως αυτήν. Προσοχή όμως: Μέτρον Άριστον. Από τη μια πλευρά, εύγε στους Κρήτες για την άμεση καθολική αντίδραση που οδήγησε στην ακύρωση της άθλιας εκδήλωσης.

Υπήρξαν όμως ακραίες έως και υστερικές κραυγές και προτροπές που με τρομάζουν. ΠΡΟΣΟΧΗ στον κίνδυνο των αρνητικών επιπτώσεων μιας τέτοιας άκριτης συμπεριφοράς. Δηλαδή, να τους υποδεχτούμε με ξυλοφόρτωμα ή (ο μη γένοιτο) ακόμα χειρότερα.

Τα εκατομμύρια Γερμανών τουριστών που καμία σχέση έχουν με αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα, αλλά αγαπούν τους Έλληνες και την Ελλάδα και έρχονται κάθε χρόνο για να απολαύσουν την ομορφιά της, τον πολιτισμό, τις γευστικές απολαύσεις και τη φιλοξενία  της. Ας σκεφτούμε: Είναι λογικό να αφήνουμε τη δικαιολογημένη αγανάκτησή μας να μας παρασύρει σε πράξεις που μας εξομοιώνουν με αυτούς που κατηγορούμε;

Η πολυετής πείρα μου στα τουριστικά (δύο θητείες Γ.Γ. ΕΟΤ, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, Υπουργός Τουρισμου και ενεργός στον ιδιωτικό τομέα) μου δίδαξε κάποια πράγματα.

Ένα απ’ αυτά είναι  ότι δεν αφήνεις τον θυμό και τις προκαταλήψεις σου να σε παρασύρουν σε πράξεις  που διώχνουν τους πελάτες και φίλους που σε αγαπούν και σε στηρίζουν επειδή, κάποτε, κάποιοι κακοί πρόγονοί τους διέπραξαν αποτρόπαια εγκληματα. Ας σκεφτούμε μόνον ότι η οικονομία  της Κρήτης αντλεί μεγάλα οφέλη από τη Γερμανική τουριστική αγορά που είναι, μακράν, ο μεγαλύτερος πελάτης μας. (1.324.000 αφίξεις το 2019, σε σύγκριση με τη δεύτερη σε μέγεθος Βρετανική αγορά με λιγότερες από τις μισές αφίξεις).

Θέλουμε να τους διώξουμε; Ποιος θα πάρει την ευθύνη;».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει