ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ: «Χυδαία προσβολή για την ιστορία της Κρήτης»

529

Βάρβαροι φασίστες εκτέλεσαν γυναίκες και παιδιά, λεηλάτησαν και έκαψαν χωριά και όταν έφυγαν άφησαν πίσω τους στάχτες και ερείπια.

Άνθρωποι που έζησαν τα γεγονότα και ιστορικοί μιλούν στην «Π» για τον επικείμενο εορτασμό και τονίζουν πως θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αντιδράσει και να σταλεί μήνυμα ότι τέτοιες κινήσεις δεν θα γίνουν ανεκτές.

«Χυδαία προσβολή»

Ο κ. Σκουλάς - Ο κ. Μαμαλάκης - Ο κ. Καλογεράκης«Αν δεν έχει εκλείψει κάθε ίχνος εθνικής αξιοπρέπειας, ας το αποδείξουμε τώρα, είναι μια χυδαία προσβολή» τονίζει ο πρώην υπουργός κ. Νίκος Σκουλάς. Όπως λέει, μόλις διάβασε την είδηση, άρχισε να τρέμει σύγκορμος.

Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η Ένωση Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών (ναζί) θριαμβολογώντας ανακοινώνει τον εορτασμό της 80ης επετείου από την εισβολή των «γενναίων» αλεξιπτωτιστών στην Κρήτη και καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν στον εορτασμό, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και τόπο. «Όχι μόνο εμείς που ζήσαμε τη ναζιστική θηριωδία και τα ολοκαυτώματα, τις εκτελέσεις, αλλά κάθε Έλληνας και ιδιαίτερα κάθε Κρητικός οφείλει να αντιδράσει» τονίζει.

Σημειώνει πως «είναι απορίας άξιον πως καμία ελληνική κυβερνητική αρχή δεν έχει αντιδράσει».

Λέει χαρακτηριστικά πως «δεν με εκπλήσσει το θράσος των τεράτων της ναζιστικής θηριωδίας, την οποία και βίωσα. Με εξοργίζει το γεγονός ότι οι ελληνικές υπηρεσίες και η Κυβέρνηση δεν γνωρίζει ή δεν θέλει να σχολιάσει την τόσο χυδαία ύβρη. Φτάσαμε σε τόσο χαμηλό σημείο παρακμής που δεν μας αγγίζει η ντροπή».

«Είναι ντροπή»

Ο σύμβουλος σε θέματα Νεότερης Ιστορίας στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, κ. Κώστας Μαμαλάκης, αναφέρει πως όλοι οι εμπόλεμοι τιμούν τους νεκρούς τους, είναι γεγονός πως η χώρα μας φιλοξενεί το συμμαχικό και το γερμανικό νεκροταφείο.

Σε κάθε επέτειο, όπως και της Μάχης της Κρήτης, τόσο οι συμμαχικές όσο και οι κατοχικές δυνάμεις, η Γερμανία, δηλαδή, παίρνουν μέρος στις επετειακές εκδηλώσεις που έχουν τη μορφή μνημοσύνου. Τιμούν τους νεκρούς τους που σκοτώθηκαν, διότι διατάχτηκαν να το κάνουν, να πολεμήσουν, «δε σημαίνει ότι όλοι είναι ναζί, μπορεί ένας φαντάρος να είναι σοσιαλιστής, αριστερός» αναφέρει.

Ωστόσο, ο κ. Μαμαλάκης τονίζει πως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται ένα παράξενο φαινόμενο στις επετειακές εκδηλώσεις από γερμανικής πλευράς.

«Το παρακολουθούμε χρόνια, μεμονωμένοι νεαροί επισκέπτες έρχονται και προσκολλώνται στις εκδηλώσεις αυτές, φορώντας της στολές της εποχής» αναφέρει. Είναι οι λεγόμενοι «reenactors» («αναπαραστάτες»), μάλιστα, έχουμε δει ακόμα και Κρητικούς νεαρούς χρυσαυγίτες να τους προσεγγίζουν και να ζητούν αυτόγραφα από Γερμανούς βετεράνους. «Είναι ντροπή» τονίζει ο κ. Μαμαλάκης.

Θεωρεί πως ο σύλλογος που ανακοινώνει ότι θα έρθει στην Κρήτη θα προσκολληθεί και πάλι σε εκδηλώσεις με λάβαρα και φορεσιές.

«Είναι ένα λεπτό όριο και θα έπρεπε η γερμανική σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση να το επιλύσει, έτσι ώστε μην υπάρχουν προκλήσεις και ακραία φαινόμενα» σημειώνει.

Τονίζει πως είναι μια αφορμή να μπει ξανά το ζήτημα να αποκτήσουμε ελληνικό νεκροταφείο. «Θάψαμε τους νεκρούς μας; Δεν τους θάψαμε. Οι Άγγλοι, Νεοζηλανδοί, τους βρήκαν έναν- έναν, εμείς δεν έχουμε ένα νεκρό μας θαμμένο» αναφέρει.

Ακόμα, τονίζει πως η επέτειος της Μάχης της Κρήτης δεν τιμάται όπως θα έπρεπε, κάνουμε γιορτές με μπουφέδες και πανηγύρια και ποτέ δεν έχει γιορταστεί η απελευθέρωση.

Όπως λέει, πριν χρόνια οι Γερμανοί που έρχονταν να τιμήσουν τους νεκρούς τους, κρύβονταν στον Άγιο Νικόλαο για να πάνε στο Μάλεμε.

Αργότερα, οι κυβερνήσεις αποφάσισαν να δώσουν τα χέρια, όμως, τελευταία κάποιοι έχουν αποθρασυνθεί. Ξεχνάνε τα φονικά που έκαναν, ότι σκότωσαν γυναίκες και παιδιά.

Θεωρεί πως η Ελλάδα θα πρέπει να στείλει ηχηρό μήνυμα στη Γερμανία να σταματήσουν οι προκλήσεις.

«Βάρβαροι φασίστες»

Ο εκπαιδευτικός και ιστορικός ερευνητής κ. Γιώργος Καλογεράκης, αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια γίνεται μία προσπάθεια να αναθεωρηθεί η ιστορία της Μάχης και της Κατοχής στην Κρήτη. Υπάρχουν ξένα κέντρα που κινούν τα νήματα με συνεργάτες πανεπιστημιακούς και κάποιους Έλληνες.

Ο κ. Καλογεράκης σημειώνει πως οι αλεξιπτωτιστές, το διάστημα από 20 ως 31 Μαΐου 1941, έκαναν πολλά εγκλήματα. Δεν ήταν ένας «ιπποτικός» στρατός, όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο Χίτλερ και αργότερα υιοθέτησε τον χαρακτηρισμό ο Χάινς Ρίχτερ.

Μεταξύ άλλων, εκτέλεσαν Βρετανούς στρατιώτες και στρατιώτες του ουαλικού συντάγματος, γυναίκες και παιδιά. Ένας Γερμανός ακούμπησε το τουφέκι του στο στήθος του παιδιού και το σωματάκι του κόπηκε στα δύο. Κατέστρεψαν, έκαψαν, χωριά, πρώτα τα λεηλάτησαν, έκλεψαν ό,τι μπορούσαν από τα σπίτια, ακόμα και σήμερα υφαντά της εποχής κοσμούν γερμανικά σπίτια.

«Αυτός είναι ο στρατός που πάνε να τιμήσουν οι φασίστες. Δεν πολεμούσαν με τις αρχές και τους κανόνες του πολέμου, αν υπάρχουν, ήταν ένας βάρβαρος στρατός που έκανε εγκλήματα από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Κρήτη. Δεν ξεχώριζαν γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και ανάπηρους», τονίζει ο κ. Καλογεράκης.

Αντί να ζητήσουν συγγνώμη για τα δεινά που προκάλεσαν, τώρα θέλουν να οργανώσουν εορτασμούς. Ερήμωσαν το νησί, διέλυσαν τις υποδομές, λεηλάτησαν αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, μετέτρεψαν σε νεκρές ζώνες τα βουνά, άφησαν στάχτες και ερείπια πίσω τους.

«Ποιοι “ένδοξοι”; Υπήρξαν μόνο βάρβαροι και εγκληματίες» τονίζει.

Αναρωτιέται αν είναι δυνατόν να αφήσουμε τους φασίστες, τους δόλιους και υποχθόνιους, να έρθουν στην Κρήτη να γιορτάσουν την αρχή μιας σειράς εγκλημάτων και καταστροφών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει