Αντίστροφη μέτρηση για τα έργα στην Κρήτη

127

Άρχισε στην Κρήτη η διαβούλευση αναφορικά με τα έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που προβλέπονται στη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 για την Κρήτη.  Η διαβούλευση άρχισε από τα Χανιά, ενώ οι δράσεις για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο των διαθέσιμων πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Οι δράσεις αφορούν έργα για τις έδρες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης  σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο. Η πρόβλεψη του προγράμματος στο νέο ΠΕΠ ανέρχεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ. Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης θα πρέπει να διεκδικηθούν επιπλέον πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ταμειακά των Υπουργείων δεδομένου ότι υπάρχουν περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ για τη χώρα στο συγκεκριμένο τομέα.

«Ξεκινούμε σήμερα από τα Χανιά τη διαβούλευση για το νέο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης με στόχο να είμαστε πανέτοιμοι και να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα» ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε στο Δημαρχείο Χανίων, ο περιφερειάρχης Σταυρός Αρναουτάκης για να προσθέσει: Το ποσό στη νέα περίοδο θα διπλασιαστεί και στα Χανιά θα φτάσει στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε το καλύτερο για τα Χανιά μέσα από το πρόγραμμα αυτό».

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης από την πλευρά του έκανε λόγο για τις προτεραιότητες που τίθενται και υπογράμμισε την πολύ καλή συνεργασία του δήμου με την Περιφέρεια Κρήτης και τόνισε πως «θα υλοποιηθούν στοχευμένα έργα που θα αλλάξουν τελείως την εικόνα του Δήμου και θα αναδείξουν την πολύ καλή συνεργασία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τόνισε πως η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτεί με 15 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα της το έργο της Δημοτικής Αγοράς.

Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη η αστική διάσταση της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027 είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Οι πόλεις αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία, καθώς σε αυτές συγκεντρώνονται οι πόλοι καινοτομίας και ευκαιριών απασχόλησης και ανάπτυξης.

Αντίστοιχες διαβουλεύσεις θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες στο Δήμο Ηρακλείου, το Δήμο Ρεθύμνου αλλά και το Δήμο Αγίου Νικολάου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει