ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 11 ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΑΪ ΓΙΑΝΝΗ: Νησίδες πρασίνου και αναψυχής σε 35,5 στρέμματα του Ηρακλείου

2,075

Έντεκα νέους κοινόχρηστους χώρους στην περιοχή του Α. Ιωάννη που ξεπερνούν τα 11 στρέμματα, σχεδιάζει να διαμορφώσει ο Δήμος Ηρακλείου μέσα από σχετική μελέτη που ετοιμάζεται να αναθέσει.

Αθροιστικά αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη  μια σημαντική προσπάθεια, που αφορά στη μελέτη 35 νέων κοινόχρηστων που καλύπτουν και τα τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ηρακλείου. Σε μια συνολική επιφάνεια 36.500 τ.μ. πρόκειται να διαμορφωθούν νέες  νησίδες πρασίνου αναψυχής και αθλητικών δραστηριοτήτων.

Πρόκειται για χώρους που απελευθερώθηκαν μέσα από την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης, με αποτέλεσμα να έχουν οριοθετηθεί οι κοινόχρηστες εκτάσεις που τώρα μπορούν να αξιοποιηθούν  ως χώροι πρασίνου αναψυχής και πολιτισμού.  Οι περιοχές αυτές παρά το γεγονός ότι έχουν απελευθερωθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, παραμένουν αναξιοποίητες, και άλλοτε παρακμάζουν καθώς αφήνονται να χορταριάσουν και να γεμίσουν σκουπίδια και φερτά υλικά, και άλλοτε μετατρέπονται σε χώρους στάθμευσης.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στην «Π» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης, πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο αφορά στη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων με τρόπο μεθοδικό συγκροτημένο και οργανωμένο σε μεγάλη κλίμακα, ώστε ομαδοποιημένα να προχωρήσουν σημαντικές παρεμβάσεις ανάπλασης με τη δημιουργία μικρών πάρκων και διάσπαρτων νησίδων αναψυχής.

Οι παρεμβάσεις αυτές έρχονται να ικανοποιήσουν την ανάγκη εκτόνωσης των ισχυρών πολεοδομικών πιέσεων που δέχεται η πόλη. Το όλο εγχείρημα εξελίσσεται και υλοποιείται με εντολή του δημάρχου Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινού, που έχει δώσει ως κεντρική πολιτική κατεύθυνση την αύξηση του πρασίνου και την απόδοση αξιόλογων χώρων αναψυχής και πολιτισμού σε όλο το εύρος  της διοικητικής περιφέρειας του Δήμου.

Έτσι μετά τη μελέτη 12,700 χιλ τ.μ. στην περιοχή της Αλικαρνασσού των ανατολικών και δυτικών προαστείων που βρίσκεται σε εξέλιξη και την ανάθεση της αντίστοιχης παρέμβασης στην περιοχή Κορώνη Μαγαρά σε μια έκταση 12.100 τ.μ. η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου ανοίγει και τον τρίτο φάκελο στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη καλύπτοντας μια έκταση 11.100 τ.μ.

Σε ποιες περιοχές του Αγίου Ιωάννη αναβαθμίζονται οι κοινόχρηστοι χώροι

Οι δρομολογούμενες παρεμβάσεις έρχονται να αναβαθμίσουν το αστικό περιβάλλον δύο περιοχών στις οποίες καταγράφεται έντονη οικιστική ανάπτυξη και αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όπως αυτή μπορεί να διασφαλιστεί μέσα από την αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων είτε ως περιοχές πρασίνου είτε ως χώρων αναψυχής και άθλησης.

Οι νέοι κοινόχρηστοι χώροι στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, που πρόκειται να αξιοποιηθούν, βρίσκονται στη διασταύρωση των οδών Ρασούλη και Δελαπόρτα, όπως επίσης στην οδό Αϊδινίου και Λιμπρίτη. Αντίστοιχα στην οδό Πικροδάφνης Κρασαδάκη και Ίνωος. Ακόμα στη διασταύρωση των οδών Φραγκουλιτάκη και Μανιούτου.

Επίσης στην οδό Ερμή. Ακόμα στην οδό Καντιάνας και Αρμονίας. Στον ίδιο σχεδιασμό περιλαμβάνεται ακόμα (ο 1941) κοινόχρηστος χώρος στην οδό Κνωσού, όπως επίσης ο κοινόχρηστος χώρος στη διασταύρωση των οδών Μενέλαου Σακοράφου και Τζων Τσάτγουϊκ. Αντίστοιχα στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται δύο κοινόχρηστοι χώροι ο ένας στην οδό Παναπαστασίου ( 2088) και ο άλλος στη διασταύρωση των οδών Θέμιδος και Κεραμεικού.

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Γ.Αναστασάκης, η γρήγορη ανάπτυξη των μεγάλων αστικών κέντρων σε συνδυασμό με τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας συμβάλλοντας αρνητικά στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Οι δώδεκα κοινόχρηστοι χώροι, που σχεδιάζεται να αναπλαστούν χαρα- κτηρίζονται από διαφορετικά κοινωνικά μορφολογικά και κλιματιστικά χαρα- κτηριστικά.  Βρίσκονται μέσα στο αστικό περιβάλλον αποτελούν ξεχωριστά οικοδομικά τετράγωνα και περιβάλλονται κυρίως από κατοικίες. Σήμερα χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευσης ή τοποθέτησης κάδων.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει