Πιο κοντά σε Πολυτεχνική Σχολή το ΕΛΜΕΠΑ

427

Ένα σημαντικό βήμα για να αποκτήσει το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο πολυτεχνική Σχολή με έδρα το Ηράκλειο έγινε με τη θετική γνωμοδότηση που κατέθεσε η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης για την απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master),  επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων τμημάτων του Ιδρύματος.

Πρόκειται για τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών  και  Γεωπονικών Επιστημών, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Παιδείας, κ. Άγγελος Συρίγος, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Μ. Θραψανιώτη.

Ο Άγγελος Συρίγος
Ο Άγγελος Συρίγος

Ο Άγγελος Συρίγος ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει περιέλθει στις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας αίτημα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου προκειμένου να αξιολογηθεί το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και το Τμήμα Φυσικοθεραπείας, τα οποία τελούν μέχρι σήμερα σε αναστολή της εκπαιδευτικής τους λειτουργίας.

Σχετικά με το  ερώτημα γιατί το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης του ΕΛΜΕΠΑ  έχει  μικρό αριθμό αποφοιτήσεων ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε: «Η απάντηση είναι απλή. Το γνωσιακό τους επίπεδο δεν τους επιτρέπει να μπορέσουν να συνεχίσουν σε πανεπιστημιακού επιπέδου κατάρτιση. Είναι μια πραγματικότητα.

Όταν μπαίνεις με εξαιρετικά χαμηλή βάση δημιουργείται αυτό το πρόβλημα. Γι’ αυτόν τον λόγο και εισήχθη   η ελάχιστη  βάση εισαγωγής».

Ως προς τα στρατηγικά σχέδια του ΕΛΜΕΠΑ ο Άγγελος Συρίγος σημείωσε: «Έχω μπροστά μου ένα έγγραφο από 30 Μαρτίου, δηλαδή πριν από έξι μέρες, από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, στο οποίο αναφέρεται ρητώς ότι η Σύγκλητος έχει αποφασίσει την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου και αναμένεται να εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και αυτό θα λαμβάνει υπ’ όψιν τον προγραμματισμό της ΕΘΑΑΕ.

Και καταλήγει: “Το Πανεπιστήμιό μας ετοιμάζει εκ νέου τους φακέλους των έξι Τμημάτων…” -τα δύο δικά σας και τα άλλα- “…ώστε να υποβάλει τους πλήρεις φακέλους στην ΕΘΑΑΕ προς αξιολόγηση μέσα στο επόμενο διάστημα”».

Αναμένονται οι υπουργικές αποφάσεις

Ο πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., κ. Νίκος Κατσαράκης
Ο κ. Κατσαράκης

, αναφέρει στην «Π» πως μετά από τη  θετική γνωμοδότηση της ΕΘΑΕΕ αναμένονται και οι υπουργικές αποφάσεις. Στη συνέχεια, οι απόφοιτοι των συγκεκριμένων τμημάτων θα γίνονται δεκτοί ως ισότιμα μέλη από τα Τεχνικό και Γεωτεχνικό Επιμελητήρια Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για να αποκτήσει το Ηράκλειο Πολυτεχνική Σχολή, ήδη τα συγκεκριμένα τμήματα από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχουν πενταετή κύκλο σπουδών.

Σημειώνεται πως αντίστοιχο αίτημα έχει κατατεθεί και για το τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών στα Χανιά και ακόμα αναμένεται η σχετική γνωμοδότηση.

Ο κ. Κατσαράκης αναφέρει πως έχει καταβληθεί τεράστια προσπάθεια προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και μόλις πάρουν όλα επίσημη μορφή θα ξεκινήσει μία δράση εξωστρέφειας προκειμένου να προσελκύσει το Ίδρυμα φοιτητές εντός και εκτός Κρήτης.

Σε ερώτηση της «Π» τι θα γίνει με τους παλιούς αποφοίτους, αναφέρει πως κάποιοι παλιότεροι εισακτέοι επιλέγουν να ενταχθούν στον πανεπιστημιακό κύκλο σπουδών και δηλώνουν περισσότερα μαθήματα, ωστόσο οι παλαιότεροι απόφοιτοι θα έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο έργο αν επιλέξουν να πράξουν κάτι αντίστοιχο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει