Με την τροποποίηση του ΓΠΣ η επαναλειτουργία των κινηματογράφων στο ΤΑΛΩΣ

940

Με θετική εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής οδηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου η σημειακή τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου δια μέσω της οποίας θα νομιμοποιηθεί η λειτουργία των κινηματογράφων στο εμπορικό κέντρο ΤΑΛΩΣ.

Χθες η Επιτροπή υιοθέτησε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου, που με τη σειρά της έκανε αποδεκτό το αίτημα της «ΔΟΜΙΚΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.» για την τροποποίηση των χρήσεων γης της πολεοδομικής ενότητας Καμινίων, ώστε να προχωρήσει η επαναλειτουργία των κινηματογράφων που στεγάζονται στο συγκρότημα ΤΑΛΩΣ.

Μετά τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, διαδικαστικά το θέμα οδηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο που είναι το αρμόδιο όργανο να αποφασίσει για την εξέλιξη του θέματος. Εφόσον και το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει, τη γνωμοδότηση της Επιτροπής το θέμα θα οδηγηθεί στην πολεοδομία, και θα ανοίξει και ένας κύκλος δημόσιας διαβούλευσης.

Σε κάθε περίπτωση η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής είναι κομβική καθώς ουσιαστικά βγάζει από το αδιέξοδο την ιδιοκτήτρια εταιρεία, η οποία μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας οδηγήθηκε σε οριστική σφράγιση των οκτώ κινηματογράφων της.

Με εξαίρεση μια λευκή ψήφο των Ενεργών Πολιτών, όλα τα μέλη της Επιτροπής υιοθέτησαν το αίτημα της «ΔΟΜΙΚΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.» να γίνει η αναγκαία σημειακή παρέμβαση στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που θα αλλάξει τις χρήσεις γης, ώστε να νομιμοποιείται η λειτουργία των κινηματογράφων του Εμπορικού Κέντρου.  Συγκεκριμένα στο έγγραφο αίτημα της εταιρείας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η παύση της λειτουργία του συγκροτήματος των κινηματογράφων θα συμπαρασύρει σε ερήμωση πλήθος καταστημάτων τα οποία λειτουργούν νόμιμα.

Η παύση της λειτουργίας των κινηματογράφων θα μειώσει την επισκεψιμότητα των καταστημάτων αυτών  και στη χειρότερη περίπτωση θα οδηγήσει στο κλείσιμο τους. Η σφράγιση και παύση της λειτουργίας του συγκροτήματος θα προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην επένδυση των υπολοίπων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ακόμα περισσότερο όμως θα οδηγήσει στην απώλεια πολυάριθμων θέσεων εργασίας και σε μια απώλεια για την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης».

Στην εισήγηση της πολεοδομίας στην οποία θα κληθούν να τοποθετηθούν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου όταν το επίμαχο θέμα έρθει προς συζήτηση στο Σώμα, γίνεται επίκληση του ΣΟΑΠ Ηρακλείου, δηλαδή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Παρέμβασης το οποίο στην παραλιακή ζώνη προβλέπει τη θεσμοθέτηση ζώνης τουρισμού και αναψυχής.

Συγκεκριμένα αναφέρει την ανάδειξη του χαρακτήρα της παλιάς πόλης, και προτείνει την τροποποίηση των χρήσεων γης από γενική κατοικία σε τουρισμό αναψυχή με συγκεκριμένες παρεμβάσεις με στόχο την ανάπτυξη και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου από το Παγκρήτιο στάδιο έως το αεροδρόμιο Καζαντζάκη. Όπως αναφέρει, η συγκεκριμένη τροποποίηση χρήσεων θα δώσει τη δυνατότητα εναρμόνισης με τις ήδη θεσμοθετημένες χρήσεις τουρισμού αναψυχής της γειτνιάζουσας παράκτιας ζώνης του Δήμου Μαλεβιζίου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει