ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Το ΤΕΕ/ΤΑΚ θέλει όλα τα στοιχεία για να κάνει πρόταση

106

Όλο το φάκελο των στοιχείων που αφορούν στην Εθνική Στρατηγική και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Οδικής Ασφάλειας, ζητά το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ζητά από τον υπουργό υποδομών κ. Καραμανλή με σχετική επιστολή του. Ο πρόεδρος κ. Μ. Χωραφάς στην επιστολή του υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της  πρωτοβουλίας σύνταξης του σχεδίου και της εξειδίκευσης  των δράσεων εφαρμογής του, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ΤΕΕ ΤΑΚ επιθυμεί να ενημερωθεί για τους βασικούς άξονες δράσης και τις απαιτούμενες εφαρμοστικές διατάξεις του σχεδίου για την υλοποίηση των στόχων του.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στην επιστολή του, «επιχειρείται από πλευράς πολιτείας – σε εναρμόνιση της Ευρωπαϊκής στόχευσης- να καθοριστούν οι βασικές δράσεις της επόμενης δεκαετίας, ώστε να επιτευχθεί ο βασικός στόχος της μείωσης των νεκρών, αλλά και των σοβαρά τραυματιών κατά 50% έως το 2030, αλλά και ο μηδενισμός των θανάτων από τροχαία έως το 2050.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας έχει μελετήσει διεξοδικά την παρουσίαση του υλικού και θέλει να συμβάλλει με τις απόψεις του στην προσθήκη επιμέρους δράσεων, με δεδομένο ότι η Κρήτη είναι στις πρώτες θέσεις των θανάτων από τροχαία συμβάντα, ενώ έχει επιπλέον θλιβερές πρωτιές σε παραβάσεις που σχετίζονται με οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, τροχαίους θανάτους με εμπλεκόμενο ένα μόνο όχημα κ.α.

Δυστυχώς το πλήρες κείμενο του σχεδίου δεν υπάρχει διαθέσιμο στο ευρύ κοινό (διαδικτυακά ή σε όποια άλλη μορφή για ουσιαστική δημόσια διαβούλευση) μέχρι σήμερα, ούτε και η εθνική στρατηγική σύμφωνα με την οποία αναπτύσσεται και αποτελεί εξειδίκευση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η από πλευράς μας  ουσιαστική και σε βάθος επεξεργασία του, αλλά και να μην δίνεται η  δυνατότητα διαπίστωσης της εφαρμογής του στις προωθούμενες αλλαγές στην νομοθεσία (όπως στον Ν. 4784/ 2021)».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει