Ο Νίκος Κοπιδάκης αναλύει και ερμηνεύει πατερικά κείμενα

223

Πατερικά κείμενα θα αναλύσει και  θα ερμηνεύσει ο θεολόγος, ιδρυτής και γενικός διευθυντής του Ιδιωτικού Εκπαιδευτηρίου “Το Παγκρήτιον” κ. Νίκος Κοπιδάκης σε τρεις εκδηλώσεις που οργανώνει η Εταιρεία Ελληνικής   Γλώσσας και Μουσικής μέσα στο δίμηνο των εκδηλώσεων Μαρτίου-Απριλίου 2021, με γενικό θέμα: «Πρόσωπα και κείμενα από την ορθόδοξη και ηρωική μας παράδοση».

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη  8 Απριλίου στις  7 το απόγευμα. Ο  ομιλητής θα αναπτύξει  το  θέμα:Ὁ «Γρηγόριος Παλαμάς: Ὁ τοῦ Θείου καὶ ἀνεσπέρου φωτὸς Υἱὸς ὁ ἀληθὴς τῷ ὄντι τοῦ Θεοῦ ἄνθρωπος, καὶ θαυμαστὸς τῶν Θείων ὑπηρέτης καὶ λειτουργός».

Θ’ ακολουθήσουν οι ομιλίες:

Την Πέμπτη  15 Απριλίου 15  την ίδια ώρα, ο γνωστός θεολόγος  θα μιλήσει με θέμα: «Όταν η ποίηση συναντά την πίστη. Συμεών ο Νέος Θεολόγος».

Την Πέμπτη  22 Απριλίου  στις 7 επίσης το απόγευμα ο κ. Κοπιδάκης θα μιλήσει με θέμα: «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός. Θεολόγος και ποιητής της ορθοδοξίας».

Ο σύνδεσμος της διαδικτυακής παρουσίασης είναι:

https://zoom.us/j/9652748710?pwd=Y01Gcm8waXBDZXpUejJDZ2tnTk5zUT09

Meeting ID: 965 274 8710

Passcode: g62K1v

Ο ομιλητής

Ο Νίκος Κοπιδάκης είναι κάτοικος του Ηρακλείου με καταγωγή το αγαπημένο χωρίο Πάνω Ασίτες. Γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1934. Τελείωσε το Δημοτικό στο χωριό του, που τότε βρισκόταν υπό γερμανική Κατοχή. Αποφοίτησε από το Καπετανάκειο Γυμνάσιο, στο Ηράκλειο. Το 1958 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στο πεζικό για δύο χρόνια. Μετά τον στρατό εργάστηκε ως καθηγητής στο ιδιωτικό σχολείο Λύκειο «Ο Κοραής», για τρία χρόνια, από το 1960 έως το 1963. Το 1965 παντρεύτηκε τη Μαρία Αργυράκη με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, παντρεμένα όλα και έχουν 4 εγγόνια.

Η σύζυγός του έχει σταθεί δίπλα στο έργο του ακούραστη μέχρι σήμερα.

Ο Νίκος Κοπιδάκης με μια ομάδα συνεργατών και με όραμα την ποιότητα και την πρόοδο ίδρυσαν το Εκπαιδευτήριο «Το Παγκρήτιον», τη χρονιά 1963-64.

Υπήρξε γενικός διευθυντής του εκπαιδευτηρίου έως το 2016, όταν τον διαδέχτηκε ο γιος του Γιάννης Κοπιδάκης. Το 1970 με μια μεγάλη ομάδα πνευματικών ανθρώπων απ’ όλη την Κρήτη ίδρυσαν την Εταιρεία Θεάτρου Κρήτης Ε.ΘΕ.Κ., η οποία εγκαινίασε την πολιτιστική αποκέντρωση στην Ελλάδα. Επίσης, με μια ομάδα Ηρακλειωτών ίδρυσαν στο Ηράκλειο, μετά την πτώση της δικτατορίας, τη Μουσική Ακαδημία Κρήτης, με τη στενή συνεργασία του Μάνου Χατζηδάκι, η οποία δημιούργησε και τους γνωστούς πανευρωπαϊκά «Μουσικούς Αυγούστους» στο Ηράκλειο Κρήτης.

Παράλληλα με τη γενική διεύθυνση του Εκπαιδευτηρίου «Το Παγκρήτιον» και τη διδασκαλία των μαθημάτων της ειδικότητάς του, δίδαξε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κρήτης και στη ΣΕΛΜΕ, τον εκπαιδευτικό οργανισμό της μετεκπαίδευσης θεολόγων καθηγητών. Συμφοιτητής, οικογενειακός φίλος και στενός συνεργάτης του π. Ηλία Βολονάκη βοήθησε στην οργάνωση θεολογικών σεμιναρίων και συνεδρίων και στη δημιουργία Κέντρων Νεότητας και ανάμεσα σε άλλα υπήρξε ενεργό μέλος και της Εταιρίας Ελληνικής Γλώσσας και Μουσικής.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει