Ο Γιάννης που «αναστήθηκε» και η αυτοθυσία του πατέρα να σώσει την κόρη του

ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ: ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ Μ. ΦΙΝΟΚΑΛΙΩΤΗ

424

«Είμαι εδώ σήμερα χάρη στον πατέρα μου. Μου έδωσε ζωή για δεύτερη φορά. Τού είπε «άσε την κόρη μου και σκότωσε εμένα» αφηγήθηκε στο δικαστήριο  με βουρκωμένα μάτια η Κατερίνα Φινοκαλιώτη που είδε τον αδερφό της, Γιάννη,  και τον πατέρα της, Μανόλη,  να σωριάζονται στο έδαφος από τα πυρά του 44χρονου κτηνοτρόφου, τον Φεβρουάριο του 2020, στις Κουρούνες Λασιθίου με αφορμή έναν βοσκότοπο.

Συντετριμμένη υποστήριξε  ότι ο 73χρονος Μανόλης Φινοκαλιώτης όταν είδε τον κατηγορούμενο να στρέφει απειλητικά την καραμπίνα προς το μέρος της, δευτερόλεπτα αφού είχε πυροβολήσει τον γιο του (τον οποίο τότε θεώρησαν όλοι νεκρό), προσπάθησε να σώσει τη ζωή της κόρης του και να θυσιαστεί εκείνος. «Και το έκανε. Τον πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής. Τον εκτέλεσε» είπε χαρακτηριστικά η κόρη.

Οι πρώτοι που κατέθεσαν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου ήταν τα μέλη της οικογένειας Φινοκαλιώτη, τα οποία ήταν παρόντα στο συμβάν.  Η χήρα του άτυχου ηλικιωμένου, η κόρη, ο γιος του που πήγε και ήρθε από τον άλλον κόσμο καθώς και ο γαμπρός του.

Μάλιστα δεν έλειψαν οι εντάσεις και το δικαστήριο χρειάστηκε να διακόψει δύο φορές για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Η υπεράσπιση θεωρεί ότι από την πλευρά των συγγενών του θύματος αποκρύπτονται κρίσιμα κομμάτια του παζλ.

«Λυπάμαι πολύ. Θα τα εξηγήσω όλα στην απολογία μου» είπε ο κατηγορούμενος στην έναρξη της διαδικασίας.

Η πλευρά Φινοκαλιώτη υποστηρίζει ότι με τον κατηγορούμενο δεν είχαν αντιδικίες. αλλά ούτε και επαφές. Ειπώθηκε μάλιστα ότι τον απέφευγαν επειδή ήταν γνωστό στην περιοχή ότι δημιουργούσε φασαρίες και εντάσεις σχετικά με τα βοσκοτόπια και τα ζώα.

Ειπώθηκε ότι ο πατέρας του κατηγορούμενου είχε καταπατήσει τον βοσκότοπο ενός συντοπίτη τους. Ο ιδιοκτήτης  προσέγγισε την οικογένεια Φινοκαλιώτη για να τους παραχωρήσει την έκταση έναντι μισθώματος. Το μισθωτήριο έγινε περίπου τέσσερις μήνες πριν τη δολοφονία στο όνομα της κόρης ενώ η περίφραξη της έκτασης έγινε το πρωί του συμβάντος. Εκτιμάται ότι ο κατηγορούμενος που βρισκόταν στα δικαστήρια της Νεάπολης για την υπόθεση πληροφορήθηκε για την περίφραξη από τον πατέρα του και εξοργίστηκε.

Βολές της υπεράσπισης ότι αποκρύπτονται κρίσιμα  κομμάτια του παζλ

Η κόρη περιέγραψε ότι έφθασε στην περιουσία τους γκαζωμένος. Υποστήριξε ότι από την έκφραση του προσώπου του που ήταν όλο κακία, το ύφος του και την ένταση του διαισθάνθηκε ότι θα συνέβαινε κάτι κακό. Την έβρισε χυδαία, ζητώντας τον άνδρα της. Κατέθεσε ότι τον προέτρεψε να φύγει, υπενθυμίζοντας του ότι έχει οικογένεια και μικρά παιδιά. Στο μεταξύ άκουσαν τις φωνές οι δικοί της που προσέτρεξαν προς το μέρος τους. Και ενώ ο κατηγορούμενος ήταν στη διαδικασία να αποχωρήσει με όπισθεν, ακινητοποίησε το αυτοκίνητο, άρπαξε την καραμπίνα και κατέβηκε.

Η μάρτυρας επέμεινε ότι ο κατηγορούμενος ούτε εξυβρίστηκε ούτε απειλήθηκε από την πλευρά τους. «Ούτε εγώ ούτε ο αδερφός μου κρατούσαμε κάτι. Ο πατέρας μου συνήθιζε να κρατά μαγκούρα ως κτηνοτρόφος που ήταν και λόγω ηλικίας, την οποία όμως ουδέποτε ανασήκωσε με απειλητική διάθεση.

Όπως υποστήριξε, ο κατηγορούμενος φώναζε ότι θα τους «παίξει» και το έκανε άμεσα. Μία που το είπε, μία που πάτησε την σκανδάλη. Πρώτα πυροβόλησε τον αδερφό της από απόσταση 2,5-3 μέτρων. Μετά έστρεψε την καραμπίνα σε εκείνη. Τότε ήταν που ο πατέρας της σοκαρισμένος και θεωρώντας ότι ο γιος του ήταν τελειωμένος, προέτρεψε τον κατηγορούμενο να αφήσει την κόρη του και να τα βάλει μαζί του. Και τον σκότωσε.

«Με φωνάζουν Λάζαρο πλέον…»

Ο Γιάννης Φινοκαλιώτης, γιος του θύματος, έμαθε για τη δολοφονία του πατέρα του πολύ αργότερα αφού μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του  έμεινε τρεις ημέρες σε καταστολή και 15 ημέρες στην Εντατική. «Έχω ακόμα τραύμα… με φωνάζουν Λάζαρο πλέον γιατί ήμουν νεκρός και αναστήθηκα κυριολεκτικά». Επιμένει ότι δεν τον έβρισε ούτε τον αποκάλεσε «μπάσταρδο» όπως ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος. Όλα έγιναν σε 1-1,5 λεπτό.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο γαμπρός του θύματος (σύζυγος της κόρης), ο οποίος επίσης δέχθηκε πυρά από τον κατηγορούμενο από κάποια απόσταση. Όπως είπε, την πρώτη φορά τραυματίστηκε στο κεφάλι ενώ δέχθηκε και 17 σκάγια στην πλάτη.

Τον βοσκότοπο τον είχε μισθώσει εκείνος με την σύζυγο του. Υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος πριν πάει στον τόπο τους τον είχε πάρει τηλέφωνο και τον είχε βρίσει άσχημα χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

 «Αγάπη μου σκότωσα δύο ανθρώπους, να προσέχεις τα παιδιά»

Το δικαστήριο εξέτασε και την σύζυγο του κατηγορούμενου. Κατέθεσε ότι μετά το συμβάν ο 44χρονος την πήρε τηλέφωνο και κλαίγοντας της είπε: «Αγάπη μου έκλεισα το σπίτι μας. Σκότωσα δύο ανθρώπους. Να προσέχεις τα παιδιά γιατί δεν ξέρω τι θα κάνω». Η μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι προσπάθησε να τον πείσει να μείνει ψύχραιμος για να δουν τι θα κάνουν.

Η σύζυγος υποστήριξε ότι υπήρχε πρόβλημα με τον γαμπρό του 73χρονου Φινοκαλιώτη, ο οποίος δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα σε βάρος τους με σκοπό να τους διώξει, όπως είπε, από τις εκτάσεις που εκμεταλλεύονταν. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι προκαλούσαν φθορές στις περιφράξεις και στα πλέγματα για να βγαίνουν τα ζώα τους και να κάνουν ζημιές ώστε να τους διώξουν οι ιδιοκτήτες.

Η δίκη συνεχίζεται το πρωί της Παρασκευής. Υπενθυμίζεται ότι όλο το σκηνικό, που δεν κράτησε πάνω από 2,5 λεπτά, έχει καταγραφεί καρέ-καρέ από κάμερα ασφαλείας, υλικό που είναι στη διάθεση του δικαστηρίου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει