ΚΑΘΟΔΟΣ ΣΚΡΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ: Η εξάμηνη παράταση και τα προβλήματα των αγροτών

136

Οριζόντια παράταση έξι μηνών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες έδωσε η κυβέρνηση, ήδη από την αρχή της εβδομάδας.

Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας πρόκειται να βρεθεί στο Ηράκλειο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο προκειμένου να συνομιλήσει με τους επίσημους εκπροσώπους των τοπικών φορέων.

Στο μεταξύ, από την προηγούμενη εβδομάδα είχε γίνει γνωστό το γεγονός ότι το Υπουργείο γνωρίζει τα θέματα και τα προβλήματα γι’ αυτό και έχει αναλάβει ήδη όλες τις νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των ζητημάτων που έχουν προκύψει.

Αυτά τα δεδομένα ήταν γνωστά στους αγρότες οι οποίοι πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις ζητώντας την κατάργηση των δασικών χαρτών και μέριμνα από την πλευρά της κυβέρνησης. Παρ’ όλα αυτά και παρά τις διαβεβαιώσεις, οι αγρότες συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι δεν δίνονται λύσεις στα προβλήματα τους, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους αν η «κυβέρνηση δεν επανεξετάσει το θέμα, το οποίο απασχολεί βαθιά όλους».

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως αγρότες και κτηνοτρόφοι παρέμειναν στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για κατάληψη τουλάχιστον 24 ώρες, τη στιγμή που οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες τόσο από το Ρέθυμνο, όσο και από τα Χανιά τους είχαν ενημερώσει αναλυτικά για τις κινήσεις της κυβέρνησης, επισημαίνοντας τους, πως ήδη υπάρχουν οι δεσμεύσεις από το αρμόδιο Υπουργείο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για επανεξέταση του θέματος.

Μετά το τέλος της κατάληψης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, οι συγκεντρωμένοι αγρότες προχώρησαν προς τη διεύθυνση δασών τονίζοντας πως από τους δασικούς χάρτες «θίγονται αγρότες, ιδιώτες και κτηνοτρόφοι».

Προτού όμως οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι προχωρήσουν στους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, είχε προηγηθεί η δήλωση του Υπουργού Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την οποία «η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών είναι ένα έργο εθνικής σημασίας που θα δώσει τεράστια αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα και θα τακτοποιήσει ζητήματα που ήταν εκκρεμή επί δεκαετίες.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αναλάβει όλες τις νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των θεμάτων που έχουν προκύψει, πάντα με γνώμονα το Σύνταγμα της Ελλάδας, τη νομολογία όπως έχει διαμορφωθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και το περί δικαίου αίσθημα του πολίτη. Όλα τα πιθανά σφάλματα που μπορεί να περιλαμβάνονται στο περιεχόμενο των δασικών χαρτών θα διορθωθούν με οριζόντιες λύσεις και εσωτερικές διαδικασίες, χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες».

Αντίστοιχες διαρθρωτικές παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό των δασικών χαρτών προανήγγειλε επίσης και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος και ανέφερε ότι έχει υπάρξει ήδη με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού  συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο και θα προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες.

Το παράδοξο των τόσων εξαγγελιών για πρώτη φορά από πλευράς κυβέρνησης και πρωθυπουργού, σε αντιπαραβολή με τις κινητοποιήσεις, προσπαθούν να εξηγήσουν όσοι γνωρίζουν το αγροτικό κίνημα, αλλά και τις ισορροπίες που υπάρχουν μέσα σε αυτό. Σύμφωνα λοιπόν με εκείνους που γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει, οι αγρότες της Κρήτης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας αντίστοιχα, φαίνεται να έχουν διασπαστεί σε διάφορες μικρές ομάδες, με το αγροτικό κίνημα ουσιαστικά να βρίσκεται σε παρακμή.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πρόσωπα που επιδιώκουν, είτε να ελέγχουν μικρότερες ομάδες, είτε να υποστηρίζονται από πολιτικούς χώρους, τα οποία και προχωρούν σε κινήσεις κατά κανόνα εντυπωσιασμού, για να δώσουν λόγο ύπαρξης σε συλλογικότητες που έχουν δημιουργήσει. Αυτά τα δεδομένα πλέον είναι γνωστά και στην κυβέρνηση, γι’ αυτό άλλωστε και το όλο θέμα αντιμετωπίζεται αφενός με σοβαρότητα και αφετέρου με μεγάλη προσοχή, αφού οι ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί είναι λεπτές.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει