Η Λότζια… χαράσσει νέους δρόμους

ΒΓΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

919

Με εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι και το 63% αναδείχτηκαν οι προσωρινοί ανάδοχοι στις 15 μεγάλες εργολαβίες ασφαλτικών που δρομολογεί ο Δήμος Ηρακλείου, βάζοντας μπροστά ένα πρόγραμμα-”μαμούθ” για την αποκατάσταση του οδικού και αγροτικού δικτύου της γεωγραφικής εμβέλειας του Δήμου Ηρακλείου.

Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα τόσο σε σχέση με τα χρήματα που θα διατεθούν όσο και σε ό,τι αφορά στο εύρος της παρέμβασης που σκοπό έχει να αναπτυχθεί σε κάθε σπιθαμή του αστικού Ηρακλείου και της ενδοχώρας του. Μετά τις εκπτώσεις που δόθηκαν ο προϋπολογισμός του συνολικού έργου από τα 65 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά προγραμματιστεί περιορίστηκε στα 27.517.800 ευρώ.

Οι μεγάλες εκπτώσεις περιόρισαν κάτω από το μισό τον αρχικό προϋπολογισμό της μεγάλης παρέμβασης

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει μεταξύ άλλων ότι «μετά τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει στο Ηράκλειο και αφορά στην αντικατάσταση όλου του δικτύου ύδρευσης της πόλης, ξεκινά ένα ακόμα μεγαλύτερης εμβέλειας αλλά εξίσου οραματικό σχέδιο, που αφορά στην αποκατάσταση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου εντός πόλης αλλά και στην αγροτική οδοποιία».

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός και ο αντιδήμαρχος Γ. Αναστασάκης
Ο δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός και ο αντιδήμαρχος Γ. Αναστασάκης

Ο ίδιος εξηγεί ότι «με την παρέμβαση που δρομολογείται θα ακολουθήσουμε κατά πόδας την πορεία των έργων της ΔΕΥΑΗ. Θα παρέμβουμε σε όλες τις περιοχές όπου οι δρόμοι σκάβονται και θα κάνουμε συνολική αποκατάσταση.

Για το σκοπό αυτό η υπηρεσία έχει κάνει και σχετικές μελέτες και έχει την ετοιμότητα να προχωρήσει στο μεγάλο αυτό εγχείρημα που για πρώτη φορά επιχειρείται στο Ηράκλειο, μια τόσο διευρυμένη παρέμβαση σε όλη την επικράτεια του δήμου».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου, τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο Φθινόπωρο, εκτός δραματικού απροόπτου, καθώς τους επόμενους πέντε μήνες θα πρέπει να ολοκληρωθεί όλη η αναγκαία γραφειοκρατία που απαιτείται, ώστε να αναδειχτούν οριστικοί ανάδοχοι, να εγκριθούν οι συμβάσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά και από το κεντρικό Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς ο προϋπολογισμός των έργων είναι υψηλός.

 

ασφαλτοστρωσεις Οι προϋπολογισμοί και οι εκπτώσεις

Στην πρώτη κοινότητα η παρέμβαση ασφαλτόστρωσης έχει κόστος 3.228.230 ευρώ και η έκπτωση που δόθηκε ανέρχεται στο 51,79%. Στη δεύτερη κοινότητα το κόστος της ασφαλτόστρωσης  ανέρχεται στα 2.820.393 ευρώ και η έκπτωση που δόθηκε φτάνει στο ποσό 57,88%. Στην τρίτη δημοτική κοινότητα η εργολαβία ασφαλτόστρωσης έχει κόστος 3,130.976 ευρώ και έκπτωση 53,24%.

Στην τέταρτη δημοτική κοινότητα οι ασφαλτοστρώσεις θα κοστολογηθούν στο ποσό των 2,945,316 εκατ. και η έκπτωση που δόθηκε φτάνει το 55,88 %. Στη δημοτική κοινότητα των Βασιλειών το κόστος των ασφαλτοστρώσεων φτάνει το ποσό των 2.826.470 ευρώ και η έκπτωση που δόθηκε από τον προσωρινό ανάδοχο είναι 57,79%. Αντίστοιχα στη δημοτική ενότητα της Νέας Αλικαρνασσού οι ασφαλτοστρώσεις των δρόμων θα κοστίσουν  2.423.094 ευρώ και η έκπτωση που δόθηκε από τον προσωρινό ανάδοχο φτάνει το 63,81%. Επίσης οι ασφαλτοστρώσεις στη δημοτική ενότητα Τεμένους, κοστολογούνται στα 416.640 ευρώ και η έκπτωση που δόθηκε φτάνει το 58%.

Την ίδια στιγμή η παρέμβαση των ασφαλτοστρώσεων στη δημοτική ενότητα Γοργολαϊνίου θα κοστίσει  382.890 ευρώ και η έκπτωση που δόθηκε φτάνει το 61,40%. Στη δημοτική ενότητα Παλιανής το κόστος της ασφαλτόστρωσης ανέρχεται στο ποσό των 414.974 ευρώ. και η έκπτωση που δόθηκε φτάνει το 58,17%. Αντίστοιχα το κόστος των τσιμεντοστρώσεων που έχουν προγραμματιστεί στην τρίτη κοινότητα του Δήμου Ηρακλείου ανέρχονται στο 1.413.600 ευρώ ενώ η έκπτωση που δόθηκε για το έργο φτάνει 62%.  Η έκπτωση των τσιμεντοστρώσεων στην 4η κοινότητα του Δήμου Ηρακλείου φτάνει στο 58,17% και το ποσό που θα διατεθεί για την υλοποίησή τους είναι 1.556.260 ευρώ.

Η εργολαβία των τσιμεντοστρώσεων των αγροτικών δρόμων στην κοινότητα Βασιλειών φτάνει στο ποσό του 1.450.800 ευρώ και η έκπτωση που δόθηκε είναι 61%. Οι τσιμεντοστρώσεις αγροτικών δρόμων στη δημοτική κοινότητα Τεμένους φτάνουν το 1.599.600 ευρώ και η έκπτωση φτάνει το 57%. Επίσης οι τσιμεντοστρώσεις αγροτικών δρόμων στη δημοτική ενότητα Γοργολαινίου θα κοστίσουν 1.448.753 ευρώ και η έκπτωση που δόθηκε είναι 61.06%. Τέλος στο έργο των τσιμεντοστρώσεων αγροτικών δρόμων στην Παλιανή η έκπτωση φτάνει το 61% ενώ το κόστος τους φτάνει το ποσό του 1.450.800 ευρώ.

Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος «το σκεπτικό του σχεδιασμού αυτού στηρίζεται στη λογική ότι εάν ο Δήμος συνέχιζε να διαχειρίζεται τα προβλήματα οδοποιίας διαθέτοντας ένα εκατ. ευρώ ανά διαστήματα θα χρειαζόμασταν 10ετίες για να γίνει το σύνολο των έργων που απαιτούνται σε όλους τους δρόμους του Δήμου Ηρακλείου. Η δρομολόγηση του σχεδιασμού αυτού είναι  πολιτική βούληση του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα που έρχεται να διαδεχτεί το μεγάλο εγχείρημα που εξελίσσεται και αφορά στην αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της πόλης. Βάζουμε πολύ ψηλά τον πήχη και μέσα από μια γενναία διάθεση κονδυλίων επιχειρούμε να δώσουμε λύση οριστική σε ένα πρόβλημα που χρόνια τώρα βασανίζει τους Ηρακλειώτες και είναι φανερό ότι δε λύνεται μέσα από εμβαλωματικές παρεμβάσεις».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει