Για 5.000 κρούσματα μιλά ο Τζανάκης

140

Στην πρόβλεψη ότι τα επόμενα 24ωρα κατά πάσα πιθανότητα θα σπάσουμε το ρεκόρ κρουσμάτων κοροναϊού προχώρησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στο Open TV εξέφρασε την ελπίδα να είναι η τελευταία υψηλή μέτρηση και να αρχίσει η αποκλιμάκωση μετά τις 10 -15 Απριλίου. Απαντώντας σε ερώτηση αν μπορεί να δούμε ακόμα και μεγέθη της τάξης των 5.000 κρουσμάτων, ο κ. Τζανάκης απάντησε θετικά. «Ναι, μπορεί να τα ακουμπήσουμε και να έχουμε το πρώτο 5.000 ίσως στην πανδημία, δεδομένου βέβαια των πολλών τεστ 65.000 με 67.000».

Για την παράταση του lockdown, που κρατά κλειστά τα μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη τόνισε: «Οφείλω να πω ότι θα πρέπει να αποσυνδέσουμε το επιδημιολογικό φορτίο ενδεχομένως από την πρόθεσή μας να ανοίξουμε το λιανεμπόριο. Αν παραδεχόμαστε ότι το λιανεμπόριο δεν επιδεινώνει τους πανδημικούς δείκτες, τότε ίσως η απόφαση αυτή (σ.σ.: για το λουκέτο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη) πρέπει να ανατραπεί» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν επιτρέπουμε στον κόσμο να πάει στο εξοχικό του να αποσυμφορηθεί η πόλη. Ευτυχώς, δόθηκε η εντολή τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα ο κόσμος να βγαίνει έξω. Χάρηκα πάρα πολύ που είδα τον κόσμο να είναι έξω. Αυτό τον βοηθά να τηρεί τα μέτρα καλύτερα και τις καθημερινές».

Για την εστίαση και το άνοιγμα των εξωτερικών χώρων, είπε ότι «είναι μια ρεαλιστική και πιθανότατα ωφέλιμη για την πανδημία, καθότι θα μετατρέψει μια άκρως ανασφαλή κοινωνική συμπεριφορά σε πιο οργανωμένη, πιο φορμαρισμένη και πιο ασφαλή κοινωνικότητα» και πρόσθεσε πως συμφωνεί με τους θιασώτες του «να κλειστούμε στα σπίτια», αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε.

Για τις μετακινήσεις εκτός νομού, «εφόσον είναι για εξοχικά, ναι. Ισως μπορούμε να δούμε μερικούς περιορισμούς όταν υπάρχει μετακίνηση από νομούς με άκρως αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, ίσως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και το το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά και με τα self test».

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει