ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ: Προσπαθεί να βρει βηματισμό η αγορά

136

Τα … πατήματα τους προσπαθούν να βρουν από χθες επιχειρηματίες και καταναλωτές, αφού μετά από καιρό που τα καταστήματα παρέμεναν κλειστά, τέθηκε σε εφαρμογή η νέα μορφή λειτουργίας τους, καθώς και το μήνυμα στο 13032.

Οι καταναλωτές επιχειρούσαν από την Παρασκευή να κλείσουν ραντεβού στα κατά τόπους καταστήματα, ενώ και χθες παρατηρήθηκε μια μερική ή καθολική εμπλοκή στα ηλεκτρονικά συστήματα των καταστημάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως καταναλωτές που επιχειρούσαν να κλείσουν ραντεβού χθες, δεν έβρισκαν πριν από το Σάββατο, ενώ αναφορικά με μεγαλύτερα καταστήματα διεθνών συμφερόντων το σύστημα είχε «κλείσει» ήδη από νωρίς το πρωί.

Στην πλειοψηφία τους βέβαια οι καταναλωτές προσπαθούσαν να καλύψουν πραγματικές ανάγκες που είχαν αναβάλει λόγω της πανδημίας, αλλά δεν μπορούσαν να πάρουν άλλη παράταση. Πολλοί ωστόσο από εκείνους που κατέβηκαν στις αγορές, χωρίς να είναι εξοικειωμένοι με το νέο αριθμό 13032, έστελναν απλά κωδικό 2 στο 13033.

Η όλη αναστάτωση, αλλά και το ασαφές τοπίο ανάγκασε τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου να εκδώσει μια σχετική ενημερωτική ανακοίνωση στην οποία έμποροι, αλλά και καταναλωτές ενημερώνονται για τον τρόπο ορθής λειτουργίας της αγοράς.

Ειδικότερα, στη σχετική επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου αναφέρονται τα εξής:

«Ο καταναλωτής θα στέλνει ένα SMS στον αριθμό 13032 που θα επιτρέπει την μετακίνησή του και για 3 ώρες συνολικής διάρκειας. Δέυτερο SMS, μέσα στην διάρκεια της ίδιας ημέρας, δεν θα επιτρέπεται.

Η μετακίνηση για την πραγματοποίηση αγορών μπορεί να γίνει και από Δήμο σε Δήμο.

Η προσέλευση των καταναλωτών θα γίνεται με ραντεβού.

Μέσα στην διάρκεια των 3 ωρών επιτρέπονται πολλαπλά ραντεβού για επισκέψεις σε περισσότερα καταστήματα.

Θα πρέπει να υπάρχει απαντητικό SMS ή e-mail από το κατάστημα, ως αποδεικτικό για το ραντεβού, ώστε να μπορεί να γίνει ο έλεγχος.

Από αυτή την φάση της επανεκκίνησης αποκλείονται τα πολυκαταστήματα, outlets, καταστήματα που λειτουργούν με την μέθοδο shop in shop, καταστήματα εντός εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών.

Για όλα τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν, ισχύει ο περιορισμός του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. εμπορικού χώρου και ανώτατο όριο 20 επισκεπτών ταυτοχρόνως ανά κατάστημα.

Από τους παραπάνω αριθμούς εξαιρείται το υπαλληλικό/διευθυντικό προσωπικό, ενώ σε πολύ μικρά καταστήματα κάτω των 25 τ.μ. θα επιτρέπεται η παρουσία μόνο ενός πελάτη κάθε φορά.

Συμπληρωματικά θα μπορούν να πραγματοποιούνται πωλήσεις και με click away. Όλα τα παραπάνω μέτρα θα είναι οριζόντια, θα ισχύσουν σε όλη την Ελλάδα και σε όλες τις αγορές, ενώ δεν θα υφίστανται πλέον για το λιανεμπόριο οι οποιεσδήποτε χρωματικές ζώνες».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει