«Κυνηγοί φαρμάκων: Η απίθανη αναζήτηση για την ανακάλυψη νέων γιατρικών»

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ Π.Ε.Κ. ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ

134

Ένα επίκαιρο βιβλίο με τίτλο «Κυνηγοί φαρμάκων: Η απίθανη αναζήτηση για την ανακάλυψη νέων γιατρικών» του Δρ Ντόναλντ Κιρς κυκλοφορεί σήμερα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σε μετάφραση Αγορίτσας Μπακοδήμου.

Η αναζήτηση φαρμάκων ξεκίνησε από τότε που υπήρξαν και οι αρρώστιες, δηλαδή από την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους. Μέσω καθαρής τύχης –μασώντας, βράζοντας και εισπνέοντας– κάποιες νεολιθικές υπάρξεις ανακάλυψαν το όπιο, την εχινάκεια, τον γιουνίπερο και άλλες χρήσιμες ουσίες. Ο Ότζι, ο Άνθρωπος των Πάγων, ο ηλικίας πέντε χιλιάδων ετών κυνηγός που βρέθηκε παγωμένος στις Ιταλικές Άλπεις, όπως διαπιστώθηκε είχε μολυνθεί από παράσιτα στο έντερο, και είχε δεµένο στο παντελόνι του ένα γιατρικό της Εποχής του Χαλκού: ένα παρασιτοκτόνο µανιτάρι. Σήµερα, οι μεγάλοι φαρµακευτικοί όµιλοι δαπανούν δισεκατοµµύρια δολάρια σε υπερσύγχρονα εργαστήρια στελεχωμένα με κορυφαίους επιστήµονες για να ανακαλύψουν τα µελλοντικά υπερευπώλητα φάρμακα. Ωστόσο, παρά τις καλύτερες προσπάθειές µας για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών σκευασμάτων, βασικά στοιχεία της ανακάλυψης φαρµάκων παραµένουν η τύχη, η δοκιμή και το σφάλµα, το ρίσκο και η επινοητικότητα.

Το βιβλίο αυτό είναι µια γλαφυρή και διαφωτιστική αφήγηση της έρευνας για νέα γιατρικά από τους νεολιθικούς προγόνους μας μέχρι τους σηµερινούς επαγγελµατίες, και από την κινίνη και την ασπιρίνη µέχρι το Viagra, το Prozac και το Lipitor. Τα κεφάλαιά του αφηγούνται με σπάνια αφηγηματική ζωντάνια το πώς ανακαλύπτονται στην πράξη νέα φάρμακα, τις στρατηγικές της ανάπτυξής τους, τα λάθη και τις σπάνιες επιτυχίες των κυνηγών φαρμάκων από πολλές χώρες του κόσμου. Ο ∆ρ Donald R. Kirsch έχει ενσταλάξει εδώ την πλούσια εμπειρία από την πολυετή σταδιοδρομία του στο κυνήγι φαρμάκων, είτε ψάχνοντας για σωτήρια μόρια στους λασπότοπους του Τσέζαπικ Μπέι είτε διευθύνοντας ερευνητικές ομάδες σε κάποιες από τις μεγαλύτερες φαρµακευτικές εταιρείες.

Ο συγγραφέας

Ο Δρ Ντόναλντ Κιρς έχει εργαστεί ως κυνηγός φαρμάκων επί τριάντα πέντε χρόνια, κατέχει είκοσι τέσσερις πατέντες σχετικές με φάρμακα, έχει γράψει περισσότερα από πενήντα άρθρα, έχει διατελέσει κριτής για περιοδικά υψηλού κύρους, διευθυντής, επικεφαλής ερευνητικών ομάδων και κορυφαίο επιστημονικό στέλεχος της Wyeth, της Cyanamid, της Squibb και της Cambria Pharmaceuticals, ενώ σήμερα διδάσκει μεθόδους ανακάλυψης φαρμάκων στη Σχολή Επιμόρφωσης του Harvard.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει