Ζοφερή η κατάσταση για τα τουριστικά καταλύματα

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ Μ. ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ

405

Συνθήκες βαριάς φτωχοποίησης δημιούργησε στον κλάδο των Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Κρήτης η πολιτική διαχείριση της πανδημίας, με αποτέλεσμα αρκετοί επαγγελματίες του κλάδου όχι μόνο να μην μπορούν να ανοίξουν ξανά τις επιχειρήσεις με το άνοιγμα του τουρισμού, κατά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά στερούνται βασικών αγαθών για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Αυτή είναι η εικόνα που προκύπτει από τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, με αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Κρήτης.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, έγινε ενημέρωση του Μανώλη Συντυχάκη για την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες μικροεπαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι εδώ και έναν χρόνο έχουν «αφεθεί στην τύχη τους» από την Κυβέρνηση, δίχως ουσιαστική οικονομική ενίσχυση, εκτός από έναν από τους έξι κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής, που δεν καλύπτει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες. Ενώ την ίδια στιγμή, από το πρόγραμμα στήριξης ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης έχει εξαιρεθεί η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου, αφού τα κριτήρια αφορούν λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και όχι οικογενειακές επιχειρήσεις, δίχως εργαζομένους και τεράστιο τζίρο.

Αντίστοιχη, επισημάνθηκε, είναι η πρόθεση της περιφέρειας σχετικά με νέο πρόγραμμα, κάνοντας φανερό ότι αυτά τα προγράμματα δεν στοχεύουν στη στήριξη των αυτοαπασχολουμένων και μικροεπιχειρηματιών του κλάδου αλλά τη χρηματοδότηση των μεγαλοξενοδόχων που ήδη έχουν πάρει ζεστό χρήμα, φορολογικές και άλλες διευκολύνσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Περιφέρεια Κρήτης.

Ως αποτέλεσμα, αρκετοί επαγγελματίες του κλάδου όχι μόνο δεν μπορούν να ανοίξουν ξανά τις επιχειρήσεις με το άνοιγμα του τουρισμού, κατά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά στερούνται βασικών αγαθών για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Επίσης, ανάφεραν χαρακτηριστικά, ότι το 2020 πλήρωσαν κανονικά ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους χωρίς να λειτουργήσουν όλη τη σεζόν και χωρίς την ένταξή τους σε καμία επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ τους ζητούν να παρουσιάσουν συγκρίσεις μειώσεων στα έσοδα για το πρώτο τρίμηνο του έτους, περίοδο «νεκρή» για τον κλάδο, θέτοντάς τους εκτός προγράμματος.

Ο Μανώλης Συντυχάκης, με τη σειρά του, τόνισε την ανάγκη πραγματικής στήριξης των αυτοαπασχολουμένων και μικροεπαγγελματιών του κλάδου, δηλώνοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα αιτήματα τους.

Ο Μανώλης Συντυχάκης αναφέρθηκε στα μέτρα που ήδη έχουν ζητηθεί, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την περιφέρεια για τη στήριξη αυτή, όπως και στην πρόταση νομού του ΚΚΕ που κατατέθηκε στη Βουλή, την οποία η Κυβέρνηση αρνήθηκε να φέρει για συζήτηση.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει