Τούρκοι απόστρατοι κατά των σχεδίων Ερντογάν

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Η ΑΓΚΥΡΑ

204

Τα ξημερώματα της Κυριακής 103 απόστρατοι ναύαρχοι εξέδωσαν κοινή επιστολή στην οποία προειδοποιούν την κυβέρνηση να μην παραβιάσει τις συνθήκες που έχει υπογράψει για χωρικά της ύδατα.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως αντίδραση στην απόφαση να μπει σε τροχιά το μεγαλόπνοο σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν να κατασκευάσει ένα κανάλι στην Κωνσταντινούπολη που θα θυμίζει τις διώρυγες του Παναμά και το Σουέζ.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το νέο κανάλι θέτει υπό αμφισβήτηση τη συνθήκη του Μοντρέ που υπέγραψε το 1936. Με βάση τη συνθήκη αυτή η Τουρκία εγγυάται την ελεύθερη δίοδο από τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια εμπορικών πλοίων σε καιρό ειρήνης και πολέμου. Η Τουρκία διατηρεί τον πλήρη έλεγχο των στενών και έχει το δικαίωμα να τα στρατικοποιήσει. Παράλληλα, περιορίζεται το πέρασμα των πολεμικών πλοίων που δεν ανήκουν σε κράτη της Μαύρης Θάλασσας.

Το νέο κανάλι θα δίνει τη δυνατότητα σε πλοία να περνούν από τη Μεσόγειο στη Βόρεια Θάλασσα χωρίς να περνούν από τα στενά, τα οποία εγγυόνται από τη συνθήκη. Στην επιστολή τους οι ναύαρχοι επισημαίνουν ότι είναι ανησυχητικό το ενδεχόμενο να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για τη συνθήκη του Μοντρέ, την οποία χαρακτηρίζουν ως εγγύηση της ασφάλειας της χώρας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη, καθώς πραγματοποιεί ολιγοήμερες διακοπές στη Μαρμαρίδα, όμως η αντίδραση από την κυβέρνηση ήταν σφοδρότατη.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε «όχι μόνο αυτοί που υπογράφουν, αλλά και εκείνοι που τους ενθαρρύνουν θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη», ενώ ο Ιμπραήμ Καλίν υποστήριξε ότι η «διακήρυξη» θυμίζει εποχή πραξικοπήματος και «θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι το έθνος μας και οι αντιπρόσωποί του δεν θα επιτρέψουν ποτέ τέτοιες νοοτροπίες».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι οι προσπάθειες για πραξικόπημα «απαντήθηκαν δυναμικά τη νύχτα της 15η Ιουλίου [σ.σ. 2016] και σήμερα η πιο ξεκάθαρη απάντηση να δοθεί με όποιο μέσο».

Τέλος, σύμφωνα με τουρκικά μέσα, η εισαγγελία της Άγκυρας άνοιξε χθες το πρωί έρευνα για την επιστολή και τους συντάκτες της.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει