ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ: Επιπλέον παρεμβάσεις για την προστασία του Καρτερού

165

Ενώ ο Δήμος Ηρακλείου ζητά νέα παράταση της κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της περιοχής της Νέας Αλικαρνασσού, του Καρτερού και συνολικά του 2ου ανατολικού διαμερίσματος προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που πρέπει να γίνουν, ο δημοτικός σύμβουλος της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας κ. Μανόλης Βασιλάκης με γραπτή εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητά να γίνουν επιπλέον παρεμβάσεις για την προστασία της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα ζητά να γίνει η οριοθέτηση και διευθέτηση του ποταμού Καρτερού, που όπως σημειώνει έχει πλημμυρίσει  κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν. Το ίδιο έγινε και στις 10 Νοεμβρίου, προξενώντας ζημιές σε κτίσματα και καλλιέργειες. Ο κ. Βασιλάκης τονίζει ότι κατά τον ίδιο τρόπο που η Περιφέρεια Κρήτης ανέθεσε μελέτη οριοθέτησης και διευθέτησης του Γιόφυρου, να γίνει το αντίστοιχο και για τον Καρτερό.

Παράλληλα προτείνει να γίνουν έργα αποχέτευσης ομβρίων στην οδό Αγίου Αλεξάνδρου, δηλαδή στο δρόμο που συνδέει την παλαιά εθνική οδό Ηρακλείου – Αγίου Νικολάου με τον Πρασά που όπως εξηγεί δέχεται μεγάλες ποσότητες ομβρίων μεταξύ άλλων και από το δυτικό ύψωμα Πατέλα. Ο κ. Βασιλάκης σημειώνει ότι στη μεγάλη νεροποντή της 21ης Οκτωβρίου τα νερά πέρασαν ορμητικά στις όμορες προς την οδό ιδιοκτησίες προξενώντας σημαντικές ζημιές.

Στο πλαίσιο αυτό είναι  προφανής η ανάγκη κατασκευής ενός αποχετευτικού δικτύου ομβρίων στην οδό Αγίου Αλεξάνδρου το οποίο μπορεί εύκολα να κατασκευαστεί επειδή είναι αυτοτελές καθώς δε χρειάζεται να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο δίκτυο, με δεδομένο και το γεγονός ότι είναι κοντά ο τελικός αποδέκτης δηλαδή η θάλασσα.

Τέλος ο κ. Βασιλάκης ζητά να γίνει η οριοθέτηση και διευθέτηση του Πρασιανού ρέματος το οποίο τονίζει ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο όπως αποδείχτηκε κατά τη μεγάλη νεροποντή της  21 Οκτωβρίου οπότε από τον τεράστιο όγκο των ορμητικών νερών απειλήθηκε ανθρώπινη ζωή και υπέστησαν μεγάλες ζημιές η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και παρακείμενα κτίσματα.

Ο ίδιος σημειώνει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η μελέτη για να ακολουθήσει η εκτέλεση του αντιπλημμυρικού έργου.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει