ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: Στον δρόμο οι αγρότες παρά τις διαβεβαιώσεις Σκρέκα

1,065

“Στο πόδι” ολόκληρη η Κρήτη για τους δασικούς χάρτες, καθώς έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις του νησιού. Το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα έχει προαναγγείλει καταλήψεις όλων των Δασαρχείων της Κρήτης, και την ίδια στιγμή καλεί τους Κρητικούς να στηρίξουν τον αγώνα του, ξεκαθαρίζοντας ότι αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

Ο παγκρήτιος φορέας που έχει συγκροτηθεί ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν καλύπτεται ούτε με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κ.Σκρέκα, ο οποίος σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τους βουλευτές Κρήτης της Νέας Δημοκρατίας και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Κρήτης, διαβεβαίωσε ότι θα δώσει οριζόντια λύση σε μείζονα ζητήματα που έχουν ανακύψει. Για την ακρίβεια όπως είπε, «όλα τα πιθανά σφάλματα που μπορεί να περιλαμβάνονται στο περιεχόμενο των δασικών χαρτών θα διορθωθούν με οριζόντιες λύσεις και εσωτερικές διαδικασίες, χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες».

Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αναλάβει όλες τις νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των θεμάτων που έχουν προκύψει, πάντα με γνώμονα το Σύνταγμα της Ελλάδας, τη νομολογία όπως έχει διαμορφωθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και το περί δικαίου αίσθημα του πολίτη.

Ωστόσο οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν ανακόπτουν το κύμα των διαμαρτυριών που έχουν ξεσπάσει, καθώς εγείρονται σοβαρότατα ζητήματα μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Κρήτη και το χαρακτηρισμό χιλιάδων εκτάσεων, χωραφιών και βοσκοτόπων που χρησιμοποιούνται για τον βιοπορισμό αγροτών και κτηνοτρόφων ως «δασικά».

Επίσης ο κόσμος εκφράζει την αγανάκτηση του για τις ασφυκτικές προθεσμίες που τίθενται για τις όποιες διορθώσεις, ενώ αυτό το οποίο εκφράζεται ως αγωνία είναι ότι οι μικροϊδιοκτήτες εξωθούνται να  παραιτηθούν από τη διεκδίκηση της ίδιας τους της γης, η οποία θα καταλήξει στο δημόσιο και από εκεί τελικά στα χέρια των διαφόρων «επενδυτών» διά της γνωστής οδού της «αξιοποίησης».

Ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συντονιστικού Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης. καταγγέλλει «την εργαλειακή εκμετάλλευση ενός θεσμικού κενού, καθώςδρομολογείται η αρπαγή της γης προς όφελος των πολυεθνικών».

Την ίδια στιγμή με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αστερουσίων τονίζει ότι «οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν κάθε λόγο να κινητοποιούνται ενάντια στους δασικούς χάρτες. Δεν γίνονται για να ξεκαθαρίσουν τον χαρακτήρα της γης ή να προστατέψουν τα δάση. Ξεκαθαρίζουν το τοπίο για να γίνουν πιο εύκολα επενδύσεις που θέλει η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες.

Για να στήσουν οι επενδυτές ανεμογεννήτριες και ξενοδοχεία, πρέπει να αναρτηθούν δασικοί χάρτες, για να τους δώσει πιο εύκολα το κράτος γη. Η προηγούμενη κυβέρνηση έβαλε μπρος, η σημερινή τους ολοκληρώνει, αφού δεσμεύτηκαν και οι δύο από το 3ο μνημόνιο. Ζητούν να αποδείξουμε ότι είμαστε ιδιοκτήτες γης που καλλιεργούμε και βόσκουμε από τους παππούδες μας…».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει