Όχι! Δεν είναι όλα ένα απλό «κλικ» στον ηλεκτρονικό υπολογιστή

1,642

Δυστυχώς, συμπληρώνοντας έναν χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, τα ζητήματα παραμένουν ίδια για τον κλάδο των λογιστών. Έναν χρόνο μετά αναμένουμε, ακόμα, τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία των λογιστικών γραφείων εν μέσω πανδημίας.

Oι εξαγγελίες της κυβέρνησης για νέες πλατφόρμες «περνούν όλες από την πόρτα των λογιστικών γραφείων».

Συχνά, ακούμε: «Είπανε ότι γίνεται αυτό…», «Αυτό το κάνει ο λογιστής…», «Ο υπουργός είπε ότι…», «Έλα τώρα ένα κλικ είναι…», κ.τ.λ..

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Για έναν επαγγελματία λογιστή δεν σημαίνει κάτι η εξαγγελία από έναν υπουργό ή η αναφορά μιας τηλεοπτικής εκπομπής. Αναλαμβάνουμε από τη στιγμή της δημοσίευσης του ΦΕΚ ή της ΚΥΑ, τα οποία διευκρινίζουν όλες τις λεπτομέρειες.

Όλα, πλέον, γίνονται με κωδικούς taxisnet. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι είναι όλα εργασίες που υποχρεούται να τις εκτελέσει ο λογιστής. Το λεγόμενο «απλό κλικ» πριν το πατήσει ο λογιστής σημαίνει ότι έχει διαβάσει, έχει χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του, έχοντας την απόλυτη ευθύνη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φέρνει διαμάχες με τους πελάτες μας και τις υπηρεσίες και σε συνδυασμό με τις τακτικές μηνιαίες υποχρεώσεις να καθιστά τις εργασιακές συνθήκες ασφυκτικές.

Ο κάθε συνάδελφος μπορεί να αναλάβει κάποια εργασία, αφού του ζητηθεί, αν θεωρήσει ότι είναι στις αρμοδιότητές του και κοστολογώντας τες ανάλογα. Όλα αυτά πρέπει να ισχύουν σωρευτικά. Ό,τι γίνεται με κωδικούς taxisnet δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι υποχρέωση του λογιστή να το διεκπεραιώσει.

Τέλος, η πραγματική πρόοδος θα είναι όταν τα ηλεκτρονικά συστήματα των δημοσίων υπηρεσιών θα είναι ενημερωμένα και, έτσι, δε θα χρειάζεται να απαιτεί το κράτος π.χ. πιστοποιητικό «μη πτώχευσης» ή «μη αίτησης για πτώχευση» από τα πρωτοδικεία εν μέσω πανδημίας για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, αλλά θα γνωρίζει ποιες εταιρίες έχουν υποβάλει αίτημα ή έχουν δηλώσει, ήδη, πτώχευση. Ας τελειώνουμε με την  γραφειοκρατία!

Όπως και στο πρώτο «κύμα» της πανδημίας, έτσι και σήμερα πάλι «θα βάλουμε πλάτη». Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να αντικαταστήσουμε το κράτος και τις υπηρεσίες του.

 

*Ο Αντώνης Σφίγγας  είναι λογιστής Α’ τάξης

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει