ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ, ΑΛΛΑ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΟ: Επιτέλους απόφαση για την καθαίρεση του ορόφου

1,230

Μετά από έξι μήνες το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε το «πράσινο φως» για την καθαίρεση του ορόφου του υπεραιωνόβιου διατηρητέου κτηρίου που κατέληξε ετοιμόρροπο.

Είχε προηγηθεί η θετική εισήγηση της Επιτροπής του Άρθρου 41 του νόμου 3028/2020, που με ταυτόσημη προσέγγιση του, έκρινε ότι δεν παρέχει προϋποθέσεις ασφάλειας η διατήρηση του ορόφου του κτηρίου, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την αποξήλωση των εναπομεινάντων τμημάτων του, που ήταν η αιτία του πεντάμηνου αποκλεισμού της νευραλγικής σημασίας όδευσης της Αγίου Μηνά.

Κρίσιμη λεπτομέρεια είναι το γεγονός ότι το ακίνητο ακόμα και μετά την αποξήλωση του πρώτου ορόφου δεν χάνει το χαρακτηρισμό του ως διατηρητέο.

Για την ακρίβεια σύμφωνα και με τα σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα θα κληθούν οι ιδιοκτήτες να φροντίσουν για την αποκατάσταση του κτηρίου, γεγονός που ανοίγει μια νέα σελίδα σε ό,τι αφορά στην περιπέτεια του ακινήτου, αφού είναι ζητούμενο αν οι ιδιοκτήτες θα ανταποκριθούν στο αίτημα που τους θέτει προ των ευθυνών τους απέναντι στην αποκατάσταση του διατηρητέου ακίνητου.

Όπως είναι γνωστό, πριν από έξι μήνες ξεκίνησε η αποξήλωση των επικίνδυνων τμημάτων του ιστορικού κτηρίου που ξεπερνά τα 160 χρόνια ζωής, το οποίο είχε «βαρύνει» δραματικά εδώ, με αποτέλεσμα ορισμένα τμήματα του κυριολεκτικά να ίπτανται πάνω από τα κεφάλια των περαστικών και να παίζονται ανθρώπινες ζωές κορώνα γράμματα.

Αφού απομακρύνθηκαν τα τμήματα του κτίσματος που είχαν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα για δημόσια ασφάλεια, άνοιξε ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο τι θα γίνει με τον όροφο του κτίσματος. Εξ αρχής η πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου που παρενέβη εγγράφως ζήτησε από την αρμόδια τοπική υπηρεσία νεωτέρων μνημείων και το κεντρικό Υπουργείο Πολιτισμού την αποξήλωση του ορόφου.

Η απόφαση του Υπουργείου έχει ήδη φτάσει στα χέρια των ιδιοκτητών, και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα χρονοτριβήσει η διαδικασία της καθαίρεσης, με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη δυσφορία των πολιτών από τον αποκλεισμό της κεντρικής οδικής αρτηρίας της Αγίου Μηνά.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει