20 χρόνια Γεωπάρκο Ψηλορείτη

261

Δύο δεκαετίες ζωής συμπληρώνει το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη, που αποτελεί εφαλτήριο για την Κρήτη, προκειμένου να αναδείξει και να αξιοποιήσει τον πανέμορφο φυσικό της πλούτο και τη γοητευτική γεωλογία του νησιού, που εναρμονίζεται με τη σπουδαία και τόσο ξεχωριστή πολιτιστική κληρονομιά του. Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων ζωής, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη καμπάνια προβολής του γεωπάρκου Ψηλορείτη, των ανθρώπων του και των προϊόντων τους, που αναδεικνύονται μέσα από την αξιοποίηση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης,  και επιστημονικός υπεύθυνος Γεωπάρκου Ψηλορείτη, Δρ.  Χαράλαμπος Φασουλάς είναι ο άνθρωπος που έχει συμβάλλει καθοριστικά στο σπουδαίο αυτό εγχείρημα, περιγράφει χαρακτηριστικά:

«Ήταν τέλη Φεβρουαρίου 2001 όταν όλοι οι δήμοι της περιοχής του Ψηλορείτη αποφάσισαν από κοινού και ομόφωνα τη δημιουργία του γεωπάρκου του Ψηλορείτη με την επωνυμία «Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη». Οι δήμοι Γαζίου, Τυλίσου, Κρουσώνα, Γοργολαϊνη, Τετραχωρίου, Αγίας Βαρβάρας, Ρούβα, Ζαρού, Τυμπακίου, Κουρητών, Συβρίτου, Αρκαδίου, Κουλούκωνα, Γεροποτάμου και Ανωγείων ανάθεσαν τότε στο ΑΚΟΜΜ  Ψηλορείτης AE OTA σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τη σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας για ένταξη στο νεοσύστατο τότε Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.

 

Ιστορική αναμνηστική φωτογραφία των εκπροσώπων του γεωπάρκου Ψηλορείτη στην απονομή διπλώματος
Ιστορική αναμνηστική φωτογραφία των εκπροσώπων του γεωπάρκου στην απονομή διπλώματος. Διακρίνονται από αριστερά ο διευθυντής ΑΚΟΜΜ κ. Δ. Παττακός, ο τότε πρόεδρος του ΑΚΟΜΜ κ. Μ. Τζανιδάκης, το τότε στέλεχος του ΑΚΟΜΜ κ. Γ. Ξυλούρη και ο εκπρόσωπος του ΜΦΙΚ κ. Χ. Φασουλάς

Το ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης ανέλαβε τη διαχείριση του Φυσικού Πάρκου με την επιστημονική υποστήριξη του ΜΦΙΚ. Ο φάκελος ετοιμάστηκε και κατατέθηκε το Μάρτιο του 2001 για αξιολόγηση. Στο 1ο Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων που φιλοξενήθηκε στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου τον Οκτώβριο του 2001, ο Ψηλορείτης έγινε και επίσημα μέλος του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.

Βασικοί στόχοι του γεωπάρκου ήταν από την αρχή η προβολή και ανάδειξη  του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής τόσο στους επισκέπτες, όσο και στους κατοίκους, η προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, η ανάπτυξη υποδομών και δράσεων γεωτουρισμού και μέσω όλων αυτών, η στήριξη της τοπικής οικονομίας και παραγωγής με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Όλο αυτό το διάστημα, το ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης, το ΜΦΙΚ, όλοι οι παλιοί και νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι και η Περιφέρεια στήριξαν με πολύ κόπο και με όλα τα διαθέσιμα μέσα και πόρους την προσπάθεια για λειτουργία του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη και τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό και στη συνέχεια, από το 2004, στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Το γεωπάρκο του Ψηλορείτη πέρασε με επιτυχία έξι διαδοχικές αξιολογήσεις διατηρώντας το προνόμιο της συμμετοχής του στα Δίκτυα Γεωπαρκών.

20 χρόνια Γεωπάρκο Ψηλορείτη Η σημαντικότερη στιγμή και καμπή στην όλη του εξέλιξη ήταν τον Νοέμβριο του 2015 όταν η περιοχή αναγνωρίστηκε επίσημα ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, καθεστώς που διατηρεί με επιτυχία μέχρι σήμερα. Το γεγονός αυτό αποτελεί τον ύψιστο τίτλο τιμής και διάκρισης για την περιοχή του Ψηλορείτη και μια παγκόσμια αναγνώριση της ποιότητας και της αξίας της περιοχής, ένα διαβατήριο προβολής σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Για την περαιτέρω ενίσχυση και στήριξη του γεωπάρκου του Ψηλορείτη οι σημερινοί δήμοι της περιοχής, οι δήμοι Ρεθύμνου, Αμαρίου, Φαιστού, Γόρτυνας, Μαλεβιζίου, Ανωγείων, Μυλοποτάμου καθώς και η Περιφέρεια Κρήτης δημιούργησαν πρόσφατα μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με την επωνυμία «Δίκτυο Ιδαίων» που με τη στήριξη του ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης, του ΜΦΙΚ και των λοιπών εταίρων του γεωπάρκου, θα αναλάβει σταδιακά τη λειτουργία και διαχείριση του γεωπάρκου. Χαρακτηριστικό της σημασίας που αποδίδουν οι Τοπικές αρχές στο εγχείρημα είναι η επιλογή το Διοικητικό Συμβούλιο να αποτελείται από μεμονωμένα άτομα με εμπειρία στο σχετικό αντικείμενο και αγάπη για την περιοχή και όχι από εκπροσώπους τους. Έτσι, το Δ.Σ. που συγκροτήθηκε αποτελείται από τους Δρ Χαράλαμπο Φασουλά (Πρόεδρο), Μανώλη Ψαρουδάκη (Αντιπρόεδρο), Μανούσο Κλάδο (Γραμματέα), Δημήτρη Πατακό (Ταμία), και Ζαχαρένια Κεφαλογιάννη, Κωστή Μανιουδάκη, Φανούρη Οικονομάκη, Γεώργιο Σαρρή και Μιχάλη Αποστολάκη (μέλη).

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια λειτουργίας του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη, εν μέσω μιας δύσκολης εποχής για όλους μας. Οι προσπάθειες μας για την ανάδειξη και προβολή της αξίας του γεωπάρκου και των προϊόντων του συνεχίζονται με τους ίδιους και πιο εντατικούς ρυθμούς. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών το γεωπάρκο ξεκινά άμεσα μια καμπάνια προβολής του γεωπάρκου, των ανθρώπων και των προϊόντων τους μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που διαθέτει (https://www.facebook.com/PsiloritisGeopark , https://www.instagram.com/psiloritis_geopark/ ). Η καμπάνια θα γίνει μέσα από φωτογραφικό υλικό του γεωπάρκου αλλά και υλικό που προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς πολλοί ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι και οι δήμοι της περιοχής. Τους ευχαριστούμε όλους.

Παράλληλα, αναλόγως των εξελίξεων με την πανδημία, στο υπόλοιπο της χρονιάς θα υλοποιηθούν αρκετές ακόμα επετειακές δράσεις τόσο για ενίσχυση της εικόνας και του ρόλου του γεωπάρκου στην τοπική κοινωνία, όσο και για την προβολή και περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών και προϊόντων που προσφέρει.

Ελπίζουμε η γρήγορη αποκατάσταση της κανονικότητας να βοηθήσει στην άμεση επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας και την άνθιση του γεωπάρκου. Ευελπιστούμε παράλληλα, ότι με τις συνέργειες με τις άλλες δύο περιοχές UNESCO της Κρήτης, το Γεωπάρκο της Σητείας και το Βιοσφαιρικό Απόθεμα της Σαμαριάς που συμμετέχουμε στην ΟΧΕ περιοχών UNESCO Κρήτης, αλλά και με το πρόσφατα αναγνωρισμένο Βιοσφαιρικό Απόθεμα των Αστερουσίων, να στηρίξουμε τον εναλλακτικό τουρισμό στο νησί μας και να επιτύχουμε την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν ει δυνατόν, όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απολαύστε το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO του Ψηλορείτη».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει