ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ: Στον… αέρα τα εμπράγματα δικαιώματα τεσσάρων δήμων

564

Τι σημαίνει η προανάρτηση των δεδομένων στις 12 Απριλίου

Στις 12 Απριλίου αναμένεται να γίνει η πρώτη προανάρτηση των κτηματογραφικών δεδομένων των Δήμων Αρχανών-Αστερουσίων, Γόρτυνας, Βιάννου, Μινώα και Φαιστού, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα αρχίσει η αποστολή emails και επιστολών, σε όλους όσους έχουν καταθέσει τα στοιχεία των ιδιοκτησιακών τους δικαιωμάτων μέσω των οποίων θα μπορέσουν να διαπιστώσουν τον τρόπο που έχουν καταγραφεί.

Όπως προκύπτει, το 80% των εμπράγματων δικαιωμάτων έχει δηλωθεί και υπολείπεται σε ποσοστό 20% να καταγραφεί. Θλιβερή είναι η εικόνα που εμφανίζουν Δήμοι της περιοχής, οι οποίοι δεν φρόντισαν, ως όφειλαν, να κατοχυρώσουν τα δημοτικά περιουσιακά στοιχεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας που επεξεργάζεται τα στοιχεία της κτηματογράφησης, με εξαίρεση τον δήμο Αρχανών Αστερουσίων είναι ελάχιστα τα ιδιοκτησιακά στοιχεία που έχουν δηλωθεί από τους υπόλοιπους δήμους. Πιο συγκεκριμένα, εγείρονται μείζονα ζητήματα για τους δήμους Φαιστού, Γόρτυνας Μινώα και Βιάννου, που έχουν τεράστιες εκκρεμότητες σε σχέση με τη δήλωση των εμπράγματων δικαιωμάτων τους που βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα και φυσικά απειλούνται και με πρόστιμο.

Από την προανάρτηση τον Απρίλιο και η οριστική ανάρτηση τον Ιούνιο

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας ΤΟΜΗ κ. Χ. Ντάλας
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας ΤΟΜΗ κ. Χ. Ντάλας

Το τελικό «οκ» περιμένει από το Κτηματολόγιο, η εταιρεία που υλοποιεί το έργο της κτηματογράφησης που εξελίσσεται στους δήμους Αρχανών-Αστερουσίων, Γόρτυνας, Φαιστού, Μινώα, και Βιάννου για να προχωρήσει στις 12 Απριλίου στην προσωρινή ανάρτηση των πινάκων όπως αυτοί διαμορφώνονται από τις δηλώσεις των εμπράγματων δικαιωμάτων που κατατέθηκαν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας ΤΟΜΗ κ. Χρήστο Ντάλα, η προσωρινή ανάρτηση των πινάκων θα γίνει στα κτηματολογικά γραφεία στις Μοίρες το Καστέλλι, τη Βιάννο, παράλληλα όμως πρόκειται να σταλούν και εκατοντάδες επιστολές ή και emails, σε όσους κατέθεσαν φακέλους με τα εμπράγματα δικαιώματα τους, από τα οποία θα ενημερώνονται εάν οι αιτήσεις τους έγιναν δεκτές, αν απορρίφθηκαν ή αν υπάρχουν εκκρεμότητες.

Τα ειδοποιητήρια αυτά θα πρέπει να τα δουν με μεγάλη προσοχή, και να φροντίσουν να στείλουν τις παρατηρήσεις τους, είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, είτε στα κατά τόπους γραφεία με φυσική παρουσία. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να καλυφθούν οι όποιες εκκρεμότητες  υπάρχουν και να διορθωθούν εγκαίρως τα όποια πιθανά λάθη εντοπίζονται. Ο ίδιος σημειώνει ότι μέσα στον Ιούνιο θα έχουμε την οριστική ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων, που θα δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σε σχέση με την κτηματογράφηση.

Η εξέλιξη της κτηματογράφησης στην περιοχή αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον για πολλούς λόγους ανάμεσα στους οποίους είναι και το γεγονός ότι  περισσότερα από 10 χιλιάδες δικαιώματα έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο της κτηματογράφησης που εξελίσσεται στους Δήμους Αρχανών-Αστερουσίων, Γόρτυνας, Φαιστού, Μινώα, και Βιάννου αφορούν σε διαφιλονικούμενες εκτάσεις βοσκοτόπων  του δημοσίου που διεκδικούνται από ιδιώτες.

Σημαντικές εκτάσεις βοσκοτόπων γίνονται αντικείμενο σκληρής διεκδίκησης ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και τους ιδιώτες, που δίνουν τη «μάχη» τους για να περιέλθουν και με τη «βούλα» του κτηματολογίου στα χέρια τους. Πρόκειται για μια  προαιώνια αντιπαράθεση για τη νομή σημαντικών εκτάσεων κρητικής γης, ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και τους ιδιώτες, έρχεται να κριθεί μέσα από τη διαδικασία της κτηματογράφησης.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει