ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τους δασικούς χάρτες

168

Καζάνι που βράζει ολόκληρη η Κρήτη με αφορμή τους δασικούς χάρτες, καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις σε ολόκληρο το νησί, με πρωτοβουλία του άτυπου οργάνου που έχει συγκροτηθεί από τις συνεταιριστικές και συνδικαλιστικές αγροτικές οργανώσεις των αγροτών που έχουν ξεσηκωθεί και ζητούν να δοθούν άμεσα λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που έχουν ανοίξει.

Χθες ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών- Ελαιοπαραγωγών Κρήτης κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ) Κρήτης κ. Γιάννη Κουράκη, όπου έγινε μια αποτίμηση για τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα επαφών που έχουν πραγματοποιηθεί με τους αρμόδιους φορείς αλλά και των παρεμβάσεων που έχουν γίνει, σχετικά με τα ζητήματα που έχουν προκύψει μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Κρήτη. Οι δύο πλευρές

συζήτησαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενεργειών και στοχευμένων δράσεων που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναφορικά με το θέμα, ενώ υπήρξε και ενημέρωση για τις επαφές που έγιναν από την ΠΕΔ Κρήτης με τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος και  Ενέργειας κ. Αμυρά και τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου.

Στη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε για ακόμη μια φορά η κοινή θέση για απόσυρση των δασικών χαρτών, ώστε να διορθωθούν τα σφάλματα που υπάρχουν και κατόπιν να αναρτηθούν εκ νέου, ενώ τονίστηκε ότι πρέπει να γίνει σεβαστό από την πολιτεία το ιδιαίτερο καθεστώς που ισχύει για τις ιδιοκτησίες στην Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης έκανε γνωστό επίσης ότι σε πρόσφατη επικοινωνία με τον  κ. Αμυρά, συμφωνήθηκε να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ΠΕΔ Κρήτης στην ειδική ομάδα που έχει συγκροτήσει το Υπουργείο και η οποία λειτουργεί ως νομοπαρασκευαστική επιτροπή επί του ζητήματος.

Μετά από σχετική απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής προτάθηκε να συμμετάσχουν στην ειδική ομάδα του Υπουργείου εκ μέρους της ΠΕΔ Κρήτης ως τακτικά μέλη ο κ.  Γιώργης Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και ο κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ Κρήτης. Επίσης, ενώ ως αναπληρωματικά μέλη ορίζονται ο κ. Γιάννης Μαλανδράκης, δήμαρχος Πλατανιά και γραμματέας της ΠΕΔ Κρήτης  και ο κ. Γιάννης Στεφανάκης, δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου και Μέλος ΔΣ ΠΕΔ Κρήτης.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Γ. Κουράκης σημείωσε ότι  «η ΠΕΔ παρακολουθεί στενά και με απόλυτη υπευθυνότητα  το μείζον θέμα των δασικών χαρτών της Κρήτης.

Με τον ορισμό εκπροσώπων της ΠΕΔ στην ειδική επιτροπή του Υπουργείου, θα έχουμε την δυνατότητα να παρεμβαίνουμε ακόμα πιο άμεσα και πιο αποφασιστικά στις προσπάθειες άρσης των αστοχιών και των αδικιών που έχουν καταγραφεί, με θέσεις και προτάσεις για επίλυση των ζητημάτων.  Η διασφάλιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και των φορέων της Αυτοδιοίκησης είναι απαράβατη αρχή μας.

Πρέπει να προστατευτούν οι ιδιοκτησίες όλων των Κρητικών και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και παράλληλα να γίνει σεβαστό το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Κρήτης». Από την πλευρά του ο κ. Ιερωνυμάκης σημειώνει ότι για τους αγρότες είναι αδιαπραγμάτευτο ζήτημα ο αγώνας μέχρι τελικής δικαίωσης για την αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών, καθώς τα ζητήματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με τους Δασικούς Χάρτες συνδέονται με την επιβίωση δεκάδων χιλιάδων οικογενειών της Κρήτης.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, στάλθηκε και εξώδικο προς στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τα μέλη της Παγκρήτιας  Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά των Δασικών Χαρτών ζητούν να τους διατεθούν συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς καταρτίσθηκαν οι εν λόγω χάρτες, ποια μελετητικά γραφεία τους συνέταξαν, ποια στοιχεία και δεδομένα έλαβαν υπόψη τους, δυνάμει ποιων συμβάσεων και με ποιο αντάλλαγμα. Ο ίδιος τονίζει ότι είναι μονόδρομος η απόσυρση και η αναμόρφωσή των χαρτών με ταυτόχρονη ρητή, ξεκάθαρη νομοθετημένη διασφάλιση των ιδιοκτησιών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει