Η ανάγκη μιας διόρθωσης

408
του Γιώργου Λυδάκη*

Ο επιμένων νικά. Κατά πρώτον όμως, νικά ο έχων λάβει την εξουσία. Η εξουσία βέβαια πηγάζει από τον λαό, ο οποίος εξουσιάζει την υποψήφια εξουσία, λίγο πριν την κάλπη. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται, όπως συμβαίνει και στην απομάκρυνση από το Ταμείο.

Το σκεπτικό της εξουσίας είναι πάντα αρεστό πριν τη ψήφο, και στη συνέχεια ζυμώνεται και πλατειάζεται.  Ο δε λαός έχει την πεποίθηση ότι μετά την επιλογή του στην κάλπη, έχει την απαίτηση να εισακούεται από τον εκλεκτό του, πιθανώς όχι για τα καπρίτσια του, αλλά για πιο σπουδαία θέματα, ευρισκόμενα υψηλά  στην διαβάθμιση του σοβαρού και χρήζοντος κάποια λύση.

Όλες οι υποψήφιες εξουσίες  σε  δημοκρατικά πολιτεύματα, βασίζονται στην εκλογική αναμέτρηση, η οποία και θα καθορίσει ποια θα είναι αυτή που θα επιλαμβάνεται και θα ορίζει τα πράγματα σε τοπικό ή γενικό επίπεδο, για το καλό του λαού.

Στο παρόν, ο λόγος γίνεται για την Δημοτική Εξουσία.

Μολονότι δεν είχαμε ξεφύγει από τα δεινά, της δεκαετούς και πλέον, οικονομικής κρίσης, Εκείνη προέβη στην ανάπλαση του Κέντρου της πόλης μας με την υπόσχεση προς την πολυπληθή ομάδα των επαγγελματιών και καταστηματαρχών της περιοχής, πως σε λίγους μήνες θα έχει αποκατασταθεί το πλέον σημαντικό στοιχείο για τους κατοίκους της: η κανονικότητα της ζωής τους. Η συνεχιζόμενη καταστολή του σφύζοντος τότε Εμπορικού Κέντρου Ηρακλείου, προφανώς χρεώνεται στην Δ.Α., λόγω της μεγάλης και μη προβλέψιμης, χρονικής καθυστέρησης των Έργων, (π.χ. η αγρανάπαυση της εσκαμμένης οδού Ίδης), η οποία όμως, λόγω των απρόβλεπτων και πολύπλοκων  τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν, την δικαιώνουν εν μέρη.

Το αποτέλεσμα της ανάπλασης αυτής βέβαια, αν και ημιτελές, είναι αρεστό στην πλειάδα των κατοίκων. Εμπεριέχει τις προσδοκίες αυτών που κατοικούν στην παλαιά πόλη και αυτών που θα επισκεφθούν την περιοχή του Κέντρου. Το σημείο του Κέντρου όμως έχει αρκετές δυσκολίες για μια επίσκεψη σε αυτό, όσων κατοίκων είναι εγκατεστημένοι εκτός των τειχών, οι οποίοι για να αποφύγουν την ταλαιπωρία  της μετάβασης, προτιμούν  την αποφυγήν του. Εξ ου και η συνεχής αποχή από τις επισκέψεις τους σε αυτό. Κρίμα! Ερωτηματικό είναι, αν οι εκτός των τειχών κάτοικοι στερούνται το ωραίο, πλέον Κέντρο, ή το Κέντρο στερείται την πληθώρα των εκτός τειχών κατοίκων ! Το πιθανότερο είναι να συμβαίνουν αμφότερα.

Πού έγκεινται αυτές οι δυσκολίες, οι οποίες παρ΄ όλη την  χρονική διάρκεια που τώρα μας  χωρίζει από το πέρας των εργασιών, δεν ήρθησαν ακόμα; Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε, όπως είχε ανακοινωθεί από την Δ.Α., την πεζοδρόμηση των οδών ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ και ΙΔΗΣ, αλλά και ενός δρόμου κατασκευής εκ πλίνθων, ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά των Δημοτών, μέσω λεωφορείων αραιάς και χαμηλής όχλησης, καθώς και με  ταξί, προς το Κέντρο. Έτσι, οι πεζοδρομήσεις αλλά και ο δρόμος έγιναν πραγματικότητα.

Αίφνης και κατά την πρόοδο των εργασιών, ατυχώς αναπήδησε η ιδέα του αποκλεισμού όλων  των τροχοφόρων δια του Κέντρου και κατά συνέπεια και ο αποκλεισμός, μεγάλου αριθμού των  εκτός των τειχών, κατοίκων της Πόλης μας.

Ίσως,  δεν έγινε αντιληπτό το μέγεθος της ζημίας που προέκυψε στην Οικονομία της περιοχής που διαμορφώθηκαν τα έργα.

Αποκλεισμός των ΙΧ αυτοκινήτων ναι, προβλέπετο, αλλά προβλέποντο επίσης και η χρήση λεωφορείων καθώς και των ταξί.

Πιστεύω ότι η Δημοτική Αρχή της οποίας ηγείται ένας Άξιος Συμπολίτης μας, γνωστός για το ήθος  και τις ευαισθησίες του για την πόλη και  τους κατοίκους της επίσης, θα αντιληφθεί το δίκαιον και το αληθές των γραφόμενων και θα θεσπίσει το πέρασμα και την στάση των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων – μετά την εξαιρετική επιλογή των, που έγινε το τελευταίο διάστημα – από τον λεγόμενο Σταυρό της Πόλεως, μεταφέροντας τους συμπολίτες μας, οι οποίοι συν τω χρόνω θα υποκινούνται με την προτροπή της  επιθυμίας τους να επισκέπτονται το Έργο αυτό ξανά και ξανά,  αλλά και ως ηθικό και δίκην ανταπόδοσης προς τους με υπομονή καρτερούντες καταστηματάρχες.

Είναι βέβαιον ότι το Ηράκλειο θα ξαναβρεί την σφύζουσα εικόνα του Κέντρου της,  την οποία είχε και την χαρακτήριζε ανέκαθεν. Ήταν ένα από τα ιδιαίτερα γνωρίσματά της.

Εντός των πλαισίων της φροντίδας που οφείλει να δείχνει ο κάθε δημότης για τα τεκταινόμενα στην πόλη του, όταν αντιλαμβάνεται ότι κάπου, κάτι επιζητεί διόρθωση… γράφτηκε το παρόν.

*Ο Γιώργος Λυδάκης είναι φαρμακοποιός

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει