ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: Ξεσηκωμός και από τους αγρότες του Ρεθύμνου

303

Παρά τις προφορικές δεσμεύσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα ότι θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις στους δασικούς χάρτες οι αγρότες της Κρήτης, έχουν ξεσηκωθεί και προαναγγέλλουν κλιμάκωση του αγώνα τους. Χθες οι αγρότες του Ρεθύμνου πραγματοποιήσαν μηχανοκίνητη πομπή από τον Κόμβο Σπηλίου η οποία κατέληξε στο κτίριο της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου, διεκδικώντας να αποσυρθούν οι δασικοί χάρτες.

Οι αγρότες καταγγέλλουν για εμπαιγμό την Κυβέρνηση τονίζοντας με νόημα ότι όποια έκταση χαρακτηρίστηκε δασική πέρασε στο Κτηματολόγιο. Παράλληλα ξεκαθάρισαν ότι είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω ούτε για να πάρουν φόρα, σε σχέση με τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους καθώς όπως τονίζουν τίθεται θέμα επιβίωσης δεκάδων χιλιάδων οικογενειών της Κρήτης, ενώ χαρακτηρίζουν μονόδρομο την απόσυρση και την αναμόρφωσή των χαρτών με ταυτόχρονη ρητή, ξεκάθαρη νομοθετημένη διασφάλιση των ιδιοκτησιών.

Για το επίμαχο θέμα είχε χθες  προγραμματισμένη συνάντηση με το Δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργο Μαρινάκη στο Ηράκλειο η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη. Στο επίκεντρο της συζήτησης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης «τέθηκε η συντονισμένη προσπάθεια των δύο φορέων για την υποβολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος θεσμικών προτάσεων για λύσεις σε τεχνικά ζητήματα, τροποποίηση και επιτάχυνση  της διαδικασίας εξέτασης και επικύρωσης των πρόδηλων σφαλμάτων καθώς και για την αντιμετώπιση ειδικών θεμάτων με νομοθετική ρύθμιση.

Η κ. Κοζυράκη ενημέρωσε τον δήμαρχο για όλες τις ενέργειες στις οποίες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης έχει ήδη προβεί με αιτήματά της προς το αρμόδιο Υπουργείο, παρείχε στο δήμαρχο όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα αυτών των ενεργειών της και με τη σειρά του, ο κ. Μαρινάκης ενημέρωσε τη Συντονίστρια για τις απόψεις και θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών στο Ρέθυμνο, εστιάζοντας πρωτίστως στην εξεύρεση λύσεων και στην ικανοποίηση των δίκαιων και σύννομων αντιδράσεων που έχουν εκδηλωθεί.

Επίσης η συντονίστρια υπογράμμισε ότι, σε αυτό το στάδιο είναι κρίσιμη η υπεύθυνη και εκτενής πληροφόρηση όλων των πολιτών ώστε να διασφαλισθεί η έγκυρη ενημέρωση για τη διαδικασία της κύρωσης των δασικών χαρτών και για τις απαιτούμενες ενέργειες σχετικά με τις διορθώσεις των σφαλμάτων και την υποβολή των αντιρρήσεων ως προς το χαρακτηρισμό μιας έκτασης».

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει