Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται

196
Toυ Νίκου Φλεμετάκη

Οι ικανότητες κάποιου αποδεικνύονται στις δύσκολες περιστάσεις, που βιώνει, είτε  ο ίδιος, είτε  η οικογένειά του, είτε  το σύνολον των συνανθρώπων του στην περιφέρεια στην οποία συναισθάνεται ή ενυπάρχει ή διοικεί. Αυτό συμβουλεύει η παροιμία.

Σήμερα όλη η περιφερειακή ενότητα της Κρήτης, ως ένα καράβι  με κυβερνήτη τον περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη, πλέουσα στα νερά μιας  φουρτουνιασμένης θάλασσας  με όνομα θαλάσσια πανδημία, βιώνει τις μεταπτώσεις της αγριεμένης αυτής θάλασσας (πανδημία).

Μια αλλοπρόσαλλη θαλάσσια  κατάσταση, που επιφέρει, είτε σε ατομικό, είτε σε οικογενειακό, οικονομικό είτε σε κοινωνικό επίπεδο, δυσκολίες ανυπέρβλητες.

Στην ψυχική, οικονομική και συναισθηματική  αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης  ο  καλός ο καπετάνιος στη φουρτουνιασμένη θάλασσα, πλοηγεί το καράβι, που λέγεται ΚΡΗΤΗ,    σκεπτόμενος πάντα την υγεία και την ζωή των ανθρώπων, του πληρώματος και των επιβατών που μεταφέρει.

Ο καπετάνιος έχει ανεπτυγμένη τη  συναισθηματική ταύτιση των επιβατών, δηλαδή των κατοίκων του νησιού μας, με την ψυχική κατάσταση των ατόμων, που υποφέρουν για τον δικό τους άνθρωπο, που νοσηλεύεται με κορωνοιό σε μονάδα  κάποιου Νοσοκομείου της Κρήτης και αποφασίζει ,ως άριστος κυβερνήτης, να απαλλάξει κάθε επιβάτη από οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση, προκειμένου να επισκεφτεί τον δικό του άνθρωπο σε οποιαδήποτε  θέση και αν ευρίσκεται, εμφορούμενος από ανθρώπινα συναισθήματα.

Κάθε συνοδός  ασθενούς, μπορεί χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση να υπόκειται σε τεστ πριν την είσοδό του στο Νοσοκομείο,  χωρίς καμία ατομική οικονομική επιβάρυνση, προκειμένου να επισκεφτεί τον δικό του ασθενή, αναλαμβάνοντας όλα τα έξοδα η Περιφέρεια Κρήτης.

Η απόφαση αυτή είμαι βέβαιος δεν έχει κανένα άλλο σκοπό από την ψυχική κατανόηση, που ενυπάρχει μάλλον παιδιόθεν στον άνθρωπο Σταύρο Αρναουτάκη.

Έχει αποδείξει ότι υποφέρει μαζί με τους  ανθρώπους, κάνει δικό του το άλυτο, πολλές φορές, πρόβλημα των άλλων,    μπαίνει και εμβαθύνει  στο ψυχικό κόσμο των ανθρώπων, που υποφέρουν,    γίνεται συνοδοιπόρος στο δύσκολο δρόμο των ασθενούντων, αγκαλιάζει όλους ανεξαιρέτως και τους τείνει χείρα βοηθείας χωρίς ποτέ να προσδοκά κάτι.  Έτσι είναι μαθημένος.

Όλοι μας βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις όπως και οι πρόγονοί μας  σε παρόμοιες πανδημίες, είτε τηρούμε, είτε όχι τα υποδεικνυόμενα μέτρα υγιεινής.

Με τον ανθρώπινο όμως τρόπο αντιμετώπισης  των ειδικών δυσκολιών από τον περιφερειάρχη  γράφεται  στην ψυχή όλων μας: Ιδού ο άνθρωπος, ο οποίος απευθύνεται σε όλους, που ανυπομονούν, κλαίνε, συγκινούνται για τους δικούς τους ανθρώπους, μπαίνει  μπροστά διαλαλώντας την ανθρωπιά  και φωνάζει χωρίς εγωιστικές ή πολιτικές  φανφάρες: Εγώ  είμαι εδώ για σας: Αν η πανδημία έχει φέρει προβλήματα  στην κοινωνία, στην κάθε οικογένεια θα τα λύσουμε μαζί αρκεί να τηρούμε τα απαραίτητα ιατρικά μέτρα.

Εκείνος ο περιφερειάρχης, που χωρίς καμία προσωπίδα,  χωρίς πολιτική προσδοκία, αλλά αποκλειστικά από ενσυναίσθηση, ανθρωπιά και συμπόνια και με μάσκα σωτηρίας,    μπαίνει μπροστάρης για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος στον άμοιρο, ακάτεχο, άφραγκο, ανίδεο,  αγράμματο, ακατατόπιστο, πολίτη, είναι ο άνθρωπος και μετά περιφερειάρχης.

Χαράς σε εκείνη την περιφέρεια, που διαθέτει αυτής της ανθρώπινης ταυτότητας  περιφερειάρχη.  Αυτό λέγεται ενσυναίσθητη ανθρωπιά και εσώψυχη συμπαράσταση.

Αυτοί οι άνθρωποι που μπαίνουν μέσα σου και συμμερίζονται  τον πόνο σου, την αγωνία σου, την ατομική και οικογενειακή σου ανάγκη,  την βιοποριστική σου ζωή αυτοί είναι άξιοι της εμπιστοσύνης, της φιλαλληλίας, της εκτίμησης της ευγνωμοσύνης και της έγνοιας  σου γιατί  μπαίνουν μπροστάρηδες  και αντιμετωπίζουν  και αυτόματα λύνουν  εκείνα τα δύσκολα  προβλήματα που ίσως άλλοι σου δημιουργούν. Ένας τέτοιος καπετάνιος κυβερνά το μεγάλο καράβι που λέγεται Κρήτη και με τη σκέψη του, τη φροντίδα του στην πανδημική  φουρτουνιασμένη θάλασσα,    προσέχει το πλοίο,  προστατεύει  το πλήρωμα, είτε βρίσκεται εν πλώ ή όχι,    αποδεικνύεται ο Καπετάνιος της σωτήριας καρδιάς του κάθε επιβάτη που λέγεται Κρητικός.

Για μια ακόμη φορά σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεταιΙ…

Δεν θέλει το καράβι του

στα βράχια να σκοντάψει

Το αγαπά κι αν χρειαστεί

ζωή θε να προτάξει

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει