ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ: 8.228 ωφελούμενα νοικοκυριά στην Περιφέρεια Κρήτης

163

Σε 8.228 ανέρχονται τα ωφελούμενα νοικοκυριά που εξυπηρετήθηκαν κατά το έτος 2020 από το Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, που αντιστοιχούν σε 16.088 άτομα. Η συνολική αξία των διανεμηθέντων προϊόντων ανέρχεται σε 2.077.928,23 ευρώ. Αυτά ήταν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του απολογισμού δράσης του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής 2018-2021 για την Περιφέρεια Κρήτης για το 2020 και η διαδικασία υλοποίησης των συνοδευτικών μέτρων του Προγράμματος εν μέσω Πανδημίας, που συζητήθηκαν στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρου Ν. Βαμβακά και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, Σπύρου Επιτροπάκη, η Τακτική Απολογιστική  Συνέλευση των φορέων που συμμετέχουν στην Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης του «Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ) 2018-2021».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν 69 εκπρόσωποι από τους φορείς της Κοινωνικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης. Από τη Διαχειριστική Αρχή του ΤΕΒΑ, παρευρέθηκαν ο Ιωάννης Πασπάλας, προϊστάμενος και η Ελένη Φωτοπούλου, αναπληρώτρια Προϊσταμένη. Επίσης, το “παρών” έδωσαν οι αντιδήμαρχοι Κοινωνικής Πολιτικής των Δήμων της Κρήτης και οι υπεύθυνοι των διανομών των Δήμων, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης. Επίσης, παρουσιάστηκαν τα προς εφαρμογή Συνοδευτικά Μέτρα από το Χρήστο Λιονή, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, τη Νικολέτα Ράτσικα, επίκουρη καθηγήτρια του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, τον Γιώργο Απλαδά, λέκτορα του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ και τον Κώστα Δρακάκη αντιπρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών (ΕΝ.ΚΑ Κρήτης).

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε ο νέος κανονισμός λειτουργίας του Προγράμματος και οι διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται για τους επικείμενους ελέγχους.

Κατά τη συζήτηση του απολογισμού δράσης για το 2020 αναφέρθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν οκτώ διανομές τροφίμων με είδη παντοπωλείου, κρεοπωλείου, οπωροκηπευτικά, είδη βασικής υλικής συνδρομής και βρεφικές τροφές σε τριάντα  σημεία διανομής  στην επικράτεια της Περιφέρειας Κρήτης.

Τα Συνοδευτικά Μέτρα που υλοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι:

Παρέμβαση μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου, η ενημέρωση για τους κινδύνους από την κατανάλωση του οινοπνεύματος, η ενημέρωση για τους κινδύνους του καπνίσματος και παρεμβάσεις για τη διακοπή του. Τα Συνοδευτικά Μέτρα που υλοποιούνται από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο είναι η ανάπτυξη δράσεων Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, η  λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου, η εκμάθηση συνταγών μαγειρικής, αρτοποιίας, δίνοντας έμφαση στην Κρητική Διατροφή, για ορθή χρήση των προϊόντων που διανέμονται  στα ωφελούμενα νοικοκυριά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει