Ερωτήματα για το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

1,228

Μια σειρά από ερώτηματα  για   το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου  θέτει ο  Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος ζητώντας  μια ξεκάθαρη απάντηση σε σχέση με τη λειτουργία του.

“Και με αυτό”, όπως τονίζει ”εκφράζει μια μεγάλη μερίδα των κατοίκων της πόλης του Ηρακλείου που βλέπουν ένα τέτοιο γιγαντιαίο κτήριο, με άριστα εξοπλισμένες αίθουσες και κατασκευασμένο με τις υψηλότερες προδιαγραφές, να έχει τις πόρτες του σφαλισμένες στους δημότες, να είναι αποκομμένο κι όχι ενσωματωμένο με την τοπική κοινωνία ως ένα κέντρο πολιτισμού οφείλει”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: “Αγαπητοί συνάδελφοι και συντοπίτες, Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) καταβάλλει τον τελευταίο χρόνο μεγάλες προσπάθειες για να στηρίξει με κάθε τρόπο τους εργαζόμενους των τεχνών και του πολιτισμού γενικότερα, οι οποίοι πλήττονται σκληρά από την πανδημία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διαρκείς προσπάθειες του Συλλόγου μας επεκτείνονται και στην Κρήτη. Τον Δεκέμβρη του 2020 το Παράρτημα Κρήτης του ΠΜΣ, αποφάσισε να διοργανώσει συναυλία με σκοπό την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Συλλόγου. Η συναυλία, διάρκειας 1,5 ώρας, έχει σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και να φιλοξενήσει 15 μουσικά σχήματα ντόπιων καλλιτεχνών απόν διάφορα μουσικά είδη (λ.χ. παραδοσιακό, έντεχνο, λαϊκό). Για τον λόγο αυτό, κατέθεσε έγγραφο στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου (Υπ’ όψη κα Αριστέα Πλεύρη/ Αρ.Πρωτοκόλλου 803/28-12-2020) ζητώντας τη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής ώστε η συναυλία αυτή να πραγματοποιηθεί και να βιντεοσκοπηθεί στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (ΠΣΚΗ). Πιο συγκεκριμένα, ο ΠΜΣ ζήτησε τη συνδρομή της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού ώστε να εξασφαλισθεί πρόσβαση σε κατάλληλα εξοπλισμένη αίθουσα του ΠΣΚΗ για τρεις μέρες ώστε να πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα γυρίσματα. Το ΠΣΚΗ παρέχει αίθουσες με εξαιρετικές εγκαταστάσεις και τεχνικές  υποδομές οι οποίες αφενός θα διευκόλυναν τη διεξαγωγή της συναυλίας κι αφετέρου την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας και υγιεινής, λόγω της πανδημίας.

Έκτοτε, ο ΠΜΣ δεν έλαβε καμία έγγραφη απάντηση στο αίτημά του από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού αλλά έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία μέλους της Διοίκησης του Συλλόγου, παραπέμφθηκε στη διοίκηση του ΠΣΚΗ. Η αρμόδια υπάλληλος διευκρίνισε πως το αίτημά μας θα μπορούσε να εξετασθεί μόνο με την παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής. Συνακόλουθα, ο ΠΜΣ επικοινώνησε ξανά με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού η οποία μας ζήτησε να επαναλάβουμε την υποβολή του αιτήματός μας, όπως και έγινε (08/01/21). Στη συνέχεια, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού επικοινώνησε μαζί μας και μας παρέπεμψε αυτή τη φορά στην εταιρεία ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ, η οποία με τη σειρά της μας παρέπεμψε πίσω στη διοίκηση του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Το επόμενο διάστημα, και καθότι ο ΠΜΣ δεν έλαβε καμία γραπτή απάντηση επί του αρχικού αιτήματος, ακολούθησαν επανειλημμένες τηλεφωνικές προσπάθειες επικοινωνίας με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου ώστε να δοθεί μία απάντηση στο αίτημά μας. Προσπάθειες που δυστυχώς αποδείχθηκαν άκαρπες και βασανιστικές. Από τα παραπάνω, τα ερωτήματα που εγείρονται είναι αρκετά και συνάδουν με ερωτήματα που πλανώνται στην πόλη του Ηρακλείου από το 2019 που ξεκίνησε η λειτουργία του. Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος ζητά μια ξεκάθαρη απάντηση σε σχέση με τη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου. Και με αυτό, εκφράζει μια μεγάλη μερίδα των κατοίκων της πόλης του Ηρακλείου που βλέπουν ένα τέτοιο γιγαντιαίο κτήριο, με άριστα εξοπλισμένες αίθουσες και κατασκευασμένο με τις υψηλότερες προδιαγραφές, να έχει τις πόρτες του σφαλισμένες στους δημότες, να είναι αποκομμένο κι όχι ενσωματωμένο με την τοπική κοινωνία ως ένα κέντρο πολιτισμού οφείλει.

Ποιοι τελικά διαχειρίζονται το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου; Σε ποιους πρέπει να απευθυνθεί κανείς ώστε να λάβει απαντήσεις σχετικά με την προσβασιμότητά του με σοβαρότητα και υπευθυνότητα; Γιατί ένα τέτοιο κτίριο  εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος και το οποίο αποσκοπεί στην πολιτιστική ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου δεν είναι προσβάσιμο από την ευρύτερη καλλιτεχνική κοινότητα του τόπου; Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται οι εκάστοτε καλλιτεχνικές παραγωγές που πραγματοποιούνται στο ΠΣΚΗ;

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος ευελπιστεί πως η Δημοτική Αρχή και οι Φορείς της πόλης θα δώσουν μία απάντηση στα ερωτήματα αυτά και θα εκφράσουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στο αίτημά μας. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε επιτάσσουν τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να στηριχθούν οι Κρήτες καλλιτέχνες, να στηριχθεί ο πολιτισμός μας”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει