ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Μπαίνει το νερό στο αυλάκι

415

Βάζουν σε λειτουργία τον… κοιμώμενο αγωγό

Τέλος στη διανομή νερού στο κέντρο του Ηρακλείου ευελπιστεί να βάλει η ΔΕΥΑΗ, με την ενεργοποίηση του ενός αγωγού που εδώ και χρόνια είχε τοποθετηθεί, αλλά δεν είχε τεθεί σε λειτουργία (!) Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει απέναντι ακριβώς από το άγαλμα του Βενιζέλου, όπου έχει κλείσει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας λόγω των εκσκαφών που εξελίσσονται.

Στο πλαίσιο του έργου, ο αγωγός θα ενωθεί με το δίκτυο τροφοδοσίας νερού που διέρχεται από το Καπετακάνειο, το οποίο ενισχύεται από δεξαμενή στον Άι Γιάννη. Η δεξαμενή αυτή  παίρνει νερό και από τον Αποσελέμη και από τον κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό των Μαλλίων.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκης «ο αγωγός που τώρα αξιοποιείται είχε τοποθετηθεί πριν από πολλά χρόνια όμως δεν είχε χρησιμοποιηθεί, επειδή είχε ενσωματωθεί στο σύστημα τροφοδοσίας νερού ομαλά. Τον αγωγό αυτό προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τώρα ενσωματώνοντας τον στο σύστημα τροφοδοσίας ώστε το κέντρο να μπορεί να πάρει νερό από δύο διαφορετικές πηγές παροχής».

Το έργο εκτελείται υπό την επίβλεψη της αρχαιολογίας που έδωσε τη συγκατάθεση της για να προχωρήσει και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο. «Η παρέμβαση αυτή» τονίζει ο κ. Βουρεξάκης  «είναι μέρος μιας συνολικότερης προσπάθειας που γίνεται με σκοπό να συνδεθούν κάποια δίκτυα που είχαν φτιαχτεί παλαιότερα και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, ώστε το παλαιό δίκτυο να ενωθεί με το νέο και να έχουμε συνεχή ροή της τροφοδοσίας.

Δηλαδή αυτό το οποίο θέλουμε είναι, να μην παίρνει νερό μια περιοχή αποκλειστικά και μόνο από μια δεξαμενή, αλλά να υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι τροφοδοσίας.

Ουσιαστικά,  ο στόχος μας είναι να μπει ένα οριστικό τέλος στη φιλοσοφία της διανομής νερού, αφού όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια παρωχημένη διαδικασία, η οποία με κάθε τρόπο θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Οι άμεσα ωφελούμενες περιοχές από το σημαντικό αυτό έργο που δρομολογείται είναι το κέντρο της πόλης, η  Αγία Τριάδα η λεωφόρο Πλαστήρα, τη Χρυστόμου, την Εθνικής Αντιστάσεως…».

Παράλληλα σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ, υλοποιείται και το μεγάλο έργο της εγκατάστασης ενός αγωγού, που ξεκινά από την Ουλαφ Πάλμε, που τροφοδοτείται με νερό του Αποσελέμη, με σκοπό να προωθηθεί  στη Φορτέτσα. Αντίστοιχα, μέρος του νερού που φτάνει στη Φορτέτσα θα καλύπτει ενισχυτικά τις αυξημένες ανάγκες του Αγίου Ιωάννη.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμά η ΔΕΥΑΗ ότι θα ενισχυθεί η τροφοδοσία όλων των ψηλών σημείων της πόλης με νερό από το φράγμα Αποσελέμη. Όπως είναι γνωστό, ειδικά στην περιοχή του Αι Γιάννη και της Φορτέτσας υπάρχει μια αδιάκοπη καταγραφή προβλημάτων, που συνδέονται με την ομαλή τροφοδοσία του νερού.

Η δημοτική επιχείρηση εκτιμά ότι με τα έργα που εκτελούνται θα αναχαιτίσει ουσιαστικά και θα μπορέσει να δώσει λύση στις αυξημένες ανάγκες ζήτησης της περιοχής της Φορτέτσας του Αγίου Ιωάννη και όλων των ψηλών σημείων της πόλης.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει