ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ: Τρομάζει το ιικό φορτίο στα λύματα του Ηρακλείου

1,676

Σφοδρό αποδεικνύεται το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Κρήτη, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που καταγράφονται στις μετρήσεις των ιικών φορτίων στον δήμο Ηρακλείου. Όπως αποκάλυψε χθες στα μέλη της δημοτικής Αρχής ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, οι δείκτες έχουν πάρει κυριολεκτικά «φωτιά», και  τα αποτελέσματα των μετρήσεων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Συγκεκριμένα όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, τα στελέχη της Λότζια, ενώ στις 23 Φεβρουαρίου τα θραύσματα του κοροναϊού στα λύματα ανά λίτρο στον δήμο Ηρακλείου ήταν 11.700,  λίγες μέρες αργότερα  και συγκεκριμένα την Παρασκευή 26 του μήνα έφτασαν τις 84.000 (!).

Ανησυχητική ευρεία διασπορά σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο επιβεβαιώνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας  της Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστημίου Κρήτης και  Επιστημονική́ Υπεύθυνη ΠΕΔΥ Κρήτης κ. Άννα Ψαρουλάκη, με δηλώσεις της στην «Π». Η ίδια τονίζει ότι και στα Χανιά υπάρχει μια σαφής τάση ανόδου αλλά δεν μιλάμε για τα υψηλά φορτία Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Σε ό,τι αφορά στον Άγιο Νικόλαο υπάρχει μια σταθεροποίηση στο φορτίο των προηγούμενων εβδομάδων με μια μικρή κάμψη προς τα κάτω.

Σύμφωνα με την κ. Ψαρουλάκη, τρεις είναι οι παράγοντες που αλληλοεπιδρούν στην εξέλιξη της πανδημίας. Το ένα  στοιχείο είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, που φαίνεται ότι έχει επικρατήσει και έχει μια αυξημένη μεταδοτικότητα της τάξεως του 50%. Το δεύτερο στοιχείο συνδέεται με το γεγονός ότι η χρονική περίοδος που διανύουμε και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις ιώσεις.

Το τρίτο στοιχείο είναι ότι το lockdown δεν τηρείται σωστά, και σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν το ποσοστό τήρησης των μέτρων είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη καραντίνα. Όπως η ίδια εξηγεί, δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι όλοι οι «σκληροί» επιδημιολογικοί δείκτες αλλά και τα αποτελέσματα των μετρήσεων των λυμάτων χαρτογραφούν μια ανησυχητική αύξηση, που καταδεικνύει ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα είναι κρίσιμο και θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων μας πόσο θα αναστραφεί.

Σήμερα αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για το επίμαχο θέμα, που έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την κρισιμότητα της κατάστασης με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε. Όλοι οι επίσημοι δείκτες, είτε αφορούν στην αύξηση των νοσηλειών είτε τα μεγέθη της διασποράς, είτε τα στοιχεία των ιικών φορτίων των λυμάτων συγκλίνουν στο ότι διανύουμε ίσως τις πιο δύσκολες μέρες της πανδημίας, και ο τρόπος που θα εξελιχθούν είναι βέβαιο ότι θα κρίνουν την έκβαση των πραγμάτων στο νησί.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει