Δικαιοσύνη ακούς;

313
Toυ Δημήτρη Σακελλάρη*

Η πολιτισμός και η δημοκρατία επιτάσσουν προστασία της ζωής και του πιο στυγνού εγκληματία. Γι΄ αυτό υπάρχει ο θεσμός της δικαιοσύνης. Αλλιώς αυτοδικία και ζούγκλα. Ο Κουφοντίνας είναι ένας  κατά συρροή δολοφόνος που αφαίρεσε τη ζωή σε 11 ανθρώπους για “ιδεολογικούς” λόγους. Χαρακτηριστικό του ψυχισμού του ο τρόπος που εκτέλεσε ένα από τα θύματα του. Την παραμονή της γιορτής του θύματος , τον πλησίασε με μια ανθοδέσμη, του είπε καλημέρα, του χαμογέλασε και του τίναξε τα μυαλά στον αέρα με όπλο που είχε κρύψει μέσα στην ανθοδέσμη. Ο ψυχισμός του είναι ίδιος με αυτόν του φανατισμένου Ταλιμπάν  που εκτελεί το γονατιστό θύμα με την πορτοκαλί φόρμα, ίδιος με το ψυχισμό του μουσουλμάνου που ζωσμένος εκρηκτικά τινάζει στο αέρα μια αγορά με δεκάδες η εκατοντάδες θύματα, ο ίδιος με τον ψυχισμό του χριστιανού που το Μάρτιο του 2019 στη Νέα Ζηλανδία, άνοιξε πυρ διαδοχικά σε ένα τζαμί και ένα ισλαμικό κέντρο σκοτώνοντας 49 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 50.

Ο φανατισμός αυτών των ανθρώπων κινείται πέρα από το πλαίσιο της λογικής και από το σημείο αυτό και μετά, κατά την γνώμη μου πρέπει να επιληφθεί η δικαιοσύνη και η επιστήμη της Ψυχιατρικής.

Παρόλα αυτά ακόμα και αυτοί οι άνθρωποι που απαξίωσαν την υπέρτατη αξία της ζωής και την αφαίρεσαν από συνανθρώπους έχουν  δικαίωμα στη ζωή.

Και εδώ εντοπίζεται ένα κενό στη λειτουργία της δικαιοσύνης. Νομικός δεν είμαι και δεν μπορώ να έχω άποψη για το δίκαιο του αιτήματος Κουφοντίνα, έχω όμως κάποια ερωτήματα.

Από τους εισαγγελείς υπηρεσίας που είναι υπεύθυνοι να παρεμβαίνουν αυτεπάγγελτα σε  παραβάσεις του νόμου, γιατί δεν εγκαλείται το συμβούλιο των φυλακών που δεν εφαρμόζει την νομοθεσία αν αυτή παραβιάζεται ; Ή γιατί δεν βγαίνει βγαίνει επίσημα ένας αρμόδιος δικαστικός λειτουργός να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την νομιμότητα ή μη του αιτήματος; Ή γιατί η υπεράσπιση του Κουφοντίνα δεν κίνησε εγκαίρως νομικές διαδικασίες για την εφαρμογή του νόμου;

Είμαστε στο παρά ένα. Ο θάνατος του Κουφοντίνα δεν θα αποτελεί τιμή για την κοινοβουλευτική  δημοκρατία μας. Πρέπει να γίνει κάτι, ΤΩΡΑ!  Αντίθετα θα ηρωοποιήσει ένα πρόσωπο και μια στάση ζωής καταδικασμένα στη συνείδηση όλων μας.

*Ο Δημήτρης Σακελλάρης είναι διευθυντής του 7ου Λυκείου Ηρακλείου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει