Ολοκληρώθηκε το ERASMUS για το 13ο Γυμνάσιο

219

Με παράδοξο τρόπο, λόγω της πανδημίας της Covid-19, ολοκληρώνεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΚΑ2 + με τίτλο “The ERASMUS CODE: A collaborative, stimulating and ambitious investigation to learn about Europe differently”, στο 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου. To προαναφερθέν πρόγραμμα που στην ελληνική φέρει τον πλήρη τίτλο ««Ο κώδικας ERASMUS, μια συνεργατική διερευνητική και φιλόδοξη εξερεύνηση με στόχο τη γνωριμία με τη διαφορετικότητα στην Ευρώπη» είχε διττό σκοπό: α. να καταπολεμήσει σχολική διαρροή σε μια εποχή που οι μαθητές αποκτούν παιδεία όχι μόνο από το σχολείο και β. να βοηθήσει τους μαθητές να ανακαλύψουν την Ευρώπη και τον πλούτο της πολιτιστικής και κληρονομιάς της, προωθώντας το άνοιγμα προς τους άλλους και την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας σε μια Ευρώπη που σήμερα υποφέρει από εθνικιστικές αντιπαραθέσεις.

Στο πλαίσιο της διετούς υλοποίησης του προγράμματος (2018-2020), πραγματοποιήθηκαν τρεις συνολικά εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Λυόν της Γαλλίας, στο Znojmo της Τσεχίας και στο Kochanowice της Πολωνίας. Οι μαθητές του 13ου Γυμνασίου Ηρακλείου, με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών κ. Σπυριδάκη Ειρήνης, Πρέντζα Αικατερίνης, Τζιράκη Μαρίας και της διευθύντριας κ. Κλεινάκη Άννας, κατά την επίσκεψή τους στις παραπάνω πόλεις είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ομαδικούς γρίφους με σκοπό την ανακάλυψη των θησαυρών των ευρωπαϊκών πόλεων στις οποίες στεγάζονται τα σχολεία. Δυστυχώς, εξαιτίας των σημερινών δυσμενών συνθηκών που δεν επιτρέπουν τις μετακινήσεις στο εξωτερικό των μαθητών και των καθηγητών – συνοδών τους, δεν πραγματοποιήθηκε η καταληκτική 4η εκπαιδευτική επίσκεψη των ξένων μαθητών στο Ηράκλειο. Κρίνεται αξιοσημείωτο όμως το γεγονός ότι οι μαθητές  του σχολείου μας συνέταξαν μια ιστορία στην αγγλική γλώσσα, με την οποία κατάφεραν με πρωτότυπο τρόπο να διασκευάσουν τον μύθο της αρπαγής της Ευρώπης.

Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μαθητών του 13ου Γυμνασίου που συμμετείχαν σε αυτό, προωθήθηκε η επικοινωνία, η ανταλλαγή και η συνεργασία μεταξύ μαθητών διαφορετικών εθνικοτήτων, αναπτύχθηκαν οι γραπτές και προφορικές τους δεξιότητες και βελτιώθηκε το γνωστικό τους επίπεδο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει