ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ: Στο «κόκκινο» η αγωνία στα σχολεία

213

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η αγωνία των γονιών που βλέπουν τα κρούσματα στα σχολεία να πολλαπλασιάζονται.

Η ένωση συλλόγων γονέων μαθητών Δήμου Ηρακλείου αναφέρει πως «έχουμε περίπτωση στο Δήμο μας όπου ενώ ο μαθητής Δημοτικού βρέθηκε να είναι θετικός στον ιό, δεν δόθηκε εντολή κλεισίματος του τμήματος. Αλλού, σε Γυμνάσιο, έγινε συστηματική προσπάθεια απόκρυψης εμφάνισης κρούσματος.Σε άλλο γυμνάσιο ενώ η κυλικιάρχεισσα  βρέθηκε θετική δεν κρίθηκε αναγκαίο να ληφθεί κανένα επιπλέον μέτρο.

Ο κατάλογος καθημερινά μεγαλώνει, αυξάνοντας τη δίκαιη αγανάκτηση και την ανησυχία των γονέων.

Ως Ένωση Γονέων,  πολύ έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει για το πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση, από την περασμένη Άνοιξη, αλλά και μετά,  με τη νέα 2μηνη φθινοπωρινή καραντίνα. Με κινητοποιήσεις, ανακοινώσεις, υπομνήματα και συναντήσεις με τους αρμοδίους απαιτούσαμε εναγωνίως ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τα σχολεία,  για να μπορούν να είναι ανοιχτά, ως οφείλουν , με ασφάλεια και υγιεινή.

Όλο αυτό το διάστημα, Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας όχι απλά κωφεύουν, αλλά  με περίσσιο λαϊκισμό και αξιοποιώντας ενίοτε με χυδαίο τρόπο την πανδημία, επιδίδονται σε επικοινωνιακά παιχνίδια και  δηλώσεις αυταρέσκειας του τύπου: «η τηλεκπαίδευση είναι ισάξια με τη δια ζώσης», «είναι χαμηλή η μεταδοτικότητα στα σχολεία», «δεν είναι πρόβλημα τα 25άρια τμήματα» κλπ. Ταυτόχρονα αντί να ακούσουν τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και να δρομολογήσουν λύσεις, ψηφίζουν εκπαιδευτικά “τερατουργήματα” που σαρώνουν ό,τι θετικό έχει απομείνει στη δημόσια εκπαίδευση. Άμοιροι ευθυνών δεν είναι η Περιφέρεια και ο Δήμος που επί τόσους μήνες δεν συμβάλλουν ουσιαστικά  για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, δεν έχουν κάνει καμιά ουσιαστική παρέμβαση για τη βελτίωση της άθλιας κατάστασης των χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος (πχ τουαλέτες), καμιά προσπάθεια για ανεύρεση χώρων για το χωρισμό των πληθωρικών τάξεων».

Ζητούν

Να διενεργηθούν άμεσα δωρεάν rapid test σε όλη τη σχολική κοινότητα και κατά προτεραιότητα στα σχολεία που εμφανίστηκαν κρούσματα υπό την ευθύνη του ΕΟΔΥ. Είναι ανεπίτρεπτο να στέλνονται για τεστ στα Νοσοκομεία, γονείς –μαθητές – εκπαιδευτικοί, δημιουργώντας μάλιστα ουρές των 80-100 ατόμων(πχ Λότζια 24/2), όταν μπορούν να πάνε κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σχολεία και να πραγματοποιήσουν μαζικά τεστ, που θα καταγράψουν και την εξάπλωση στην κοινότητα.

Άμεση ιχνηλάτηση επαφών των κρουσμάτων.

Να γίνεται άμεσα απολύμανση των συγκεκριμένων σχολείων με ευθύνη του Δήμου

Έστω και τώρα, να αραιώσουν τα τμήματα των μαθητών, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς.

Ιδιαίτερη μέριμνα να παρθεί  για τα Ειδικά Σχολεία, όπου είναι σχεδόν αδύνατη η χρήση μέσων ατομικής προστασίας από τους μαθητές και γονείς – εκπαιδευτικοί είναι διαρκώς εκτεθειμένοι σε κίνδυνο.


Χωρίς γεύματα

Χωρίς σχολικά γεύματα μένουν χιλιάδες μαθητές!

Όπως αναφέρουν οι διδασκαλικοί σύλλογοι «Δ. Θεοτοκόπουλος» και «Φαιστός», χθες, «εντελώς αιφνιδιαστικά, με γραπτή ενημέρωση πληροφορήθηκαν οι σχολικές μονάδες, που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, ότι από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου δεν θα διανεμηθούν τα γεύματα σε μαθητές.

Ο λόγος που διακόπτεται προσωρινά η παράδοση των σχολικών γευμάτων σε χιλιάδες μαθητές είναι, σύμφωνα με την ενημέρωση, ότι εκκρεμεί η υπογραφή της νέας σύμβασης.

Το ερώτημα που τίθεται στους αρμοδίους είναι γιατί καθυστερεί η ανανέωση της σύμβασης, καθώς αυτό έχει ως αποτέλεσμα, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, να μένουν χιλιάδες παιδιά χωρίς σχολικό γεύμα. Ειδικότερα, δε, σε μια δύσκολη οικονομικό-κοινωνική περίοδο.

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» και «Φαιστός» ζητάμε άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από τα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, ώστε κανένα παιδί, που έχει ανάγκη, να μη μένει χωρίς φαγητό».


 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει