Συνταξίδεψαν σε Κίνα και Ιαπωνία με οδηγό τον Νίκο Καζαντζάκη

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΕΦΝΚ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

183

Ένα  ταξίδι στην Κίνα και την Ιαπωνία με οδηγό το Νίκο Καζαντζάκη το βράδυ της Κυριακής 21 Φεβρουαρίου είχε πολλούς κι ενδιαφέροντες συνταξιδιώτες.

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στο μεγάλο Κρητικό συγγραφέα έγινε με πολύ μεγάλη συμμετοχή μελών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (ΙΡΑ) και μελών της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ).

Τη διαδικτυακή εκδήλωση,  που συνδιοργάνωσαν η «Λέσχη Ανάγνωσης Πολιτισμού και  Ιστορίας της Τοπικής Διοίκησης Ηρακλείου» της ΙΡΑ και η «Παγκόσμια Λέσχη Ανάγνωσης Έργων του Νίκου Καζαντζάκη», που διοργανώνεται από την ΔΕΦNΚ, συντόνισε ο Πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Ηρακλείου και Α’ Αντιπρόεδρος του Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών κ. Μανόλης Ζαχαριουδάκης.

Ο κ. Σήφης Μιχελογιάννης, νομικός, πρώην βουλευτής Χανίων, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση. Στον χαιρετισμό του μίλησε για την παγκόσμια δράση της ΔΕΦΝΚ και του Ελληνικού Τμήματος και τόνισε την απήχηση του έργου του Ν. Καζαντζάκη  παγκόσμια και την αξία των ταξιδιωτικών του κειμένων.

Ένα  ταξίδι στην Κίνα και την Ιαπωνία με οδηγό το Νίκο ΚαζαντζάκηΤην εκδήλωση παρακολούθησαν μέλη του Δ.Σ. του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος,   οι Πρόεδροι και  στελέχη των Τοπικών Διοικήσεων της Ι.Ρ.Α. Κοζάνης κ. Φωτεινή Ρώμα– Μεσσηνίας κ. Δώρα Κωνσταντίνου  –Λέσβου κ. Πολυχρόνης Κανιμάς – Λάρισας κ. Αχιλλέας Καλαμπούκας – Φωκίδας κ. Ιωάννης Λαμπαδάρης – Αχαΐας κ. Ιωάννα Πέττα– Καρδίτσας κ. Γεώργιος Ζαρχάνης– Δράμας κ. Μηνάς Σκάρλιος – Τρικάλων κ. Βασίλης Δραγούτσος -Πέλλας κ. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου  – Χαλκιδικής κ Βασίλης Παπάς, Ιωαννίνων κ. Χρήστος Παργινός,  ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Αξιωματικών κ. Στυλιανός Καρακούδης  και ο Αρχιμανδρίτης, π. Νεκτάριος  Μητρόπουλος, Ηγούμενος της Μονής Σπηλιάς.

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν αρχικά την ταινία «Νίκος Καζαντζάκης, ένας ανήσυχος ταξιδευτής» μια παραγωγή του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, 2008. Πληροφορίες για το περιεχόμενο της ταινίας διάβασε η κ. Μαρία Ζαχαριάκη, Γεωπόνος, Μέλος της ΔΕΦΝΚ. Στη συνέχεια αναλύθηκε το «Ταξιδεύοντας Ιαπωνία-Κίνα».

Την παρουσίαση του έργου έκανε η κ. Κατερίνα Ζωγραφιστού, Υπ. Δ. του Παν/μίου Paul Valéry-Montpellier III, Ιππότης Γραμμάτων και Τεχνών του Ακαδημαϊκού Φοίνικα της Γαλλίας (Chevalier des Palmes Académiques Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ και Υπεύθυνη για την Παγκόσμια Λέσχη Ανάγνωσης Έργων του Ν. Καζαντζάκη.

Στη συζήτηση, που ακολούθησε, ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις  γύρω από  το θέμα της μοναδικότητας και της διαχρονικής αξίας των ταξιδιωτικών κειμένων του οικουμενικού μας συγγραφέα έκαναν η κ. Νίκη Σταύρου, Διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη,  η κ. Έλενα Αβραμίδου, Καθ. στο Παν/μιο του Πεκίνου, η κ. Rozmi Pahlisch, Πρόεδρος του Ελβετικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, η κ. Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Αναπλ. Καθηγήτρια στο Παν/μιο Πελοποννήσου, ο κ. Ζαχαρίας Καραταράκης, Φιλόλογος, μέλος της ΔΕΦΝΚ.

Αποσπάσματα διάβασαν οι: Κατερίνα Βαρελά-Αστυνομικός Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου, Θωμαΐς Γιαννακοπούλου-Ποιήτρια, Ταμίας Ι.Ρ.Α. Χαλκιδικής, Ερμοφίλη Ευκαρπίδου-Γεν. Γραμμ. ΙΡΑ Δράμας, Μαίρη Ζηνόζη-Πρόεδρος του Λάιονς  BranchΖευς Ανώγεια, Δώρα Κωνσταντίνου-Πρόεδρος ΙΡΑ Μεσσηνίας Σπύρος Μποσγάς-Φοιτητής Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, Κώστας Χριστοδούλου- Πρόεδρος της ΙΡΑ, Τ.Δ. Πέλλας.

Την τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης είχε η κ. Σοφία Νταλαμπέκη, Γ. Γραμματέας του Ελληνικού Τμήματος και Υπεύθυνη για τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας της ΔΕΦΝΚ.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Μανόλης Ζαχαριουδάκης είπε, τονίζοντας την αξία της ανάγνωσης: «Εύχομαι και ελπίζω τα λάφυρα που μας έμειναν από το ταξίδι μας απόψε στη μακρινή Ανατολή, στην Ιαπωνία και την Κίνα του Νίκου Καζαντζάκη, να είναι αρκετά για πολλές ακόμα πνευματικές περιηγήσεις. Είναι σίγουρο ότι μετά την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου δεν είσαι πια ο ίδιος άνθρωπος που το ξεκίνησε, κάτι καινούριο έχει γεννηθεί στον πνευματικό σου κόσμο πιο βαθύ και πιο πλούσιο».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει