7 άξονες για να πιάσει τόπο το «metoo» 

119

…και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία

Τη δημιουργία «πλαισίου ασφάλειας και ευθύνης» σε επτά άξονες ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την πρωτοβουλία #metoo που έχει αποκτήσει πλέον τεράστιες διαστάσεις στην Ελλάδα.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως ρίχνει λάσπη, ενώ δεν υπάρχει κανένα δήθεν ένοχο μυστικό που να τον συνδέει με τη Λίνα Μενδώνη. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε παράλληλα βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για υποκίνηση χυδαίων υπονοούμενων, τα οποία στη συνέχεια αναπαράγονταν από ανώνυμα τρολς του διαδικτύου.

«Θα επαναλάβω το ερώτημα, που δεν απαντήθηκε από κανέναν πολιτικό αρχηγό: γιατί το #metoo εμφανίστηκε στην χώρα μας τώρα και όχι προ 4 ετών;» είπε ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Γιατί η Σοφία Μπεκατώρου επέλεξε να μιλήσει σε ημερίδα του Υπουργείου Πολιτισμού», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «Δεν αποδίδω κάποια κομματική διάσταση. Η απάντηση είναι πως τώρα τα θύματα ήξεραν πως πρωτύτερα δεν θα ακούγονταν».

Σε σχέση με τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως θα αλλάξουν τα εξής:

Πρώτον: Αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας προς την κατεύθυνση της αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.
Δεύτερον: Εγκαινιάζεται μία κεντρική διαδικτυακή πύλη, metoo.gov.gr, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και όλες οι πολιτικές μας γύρω από αυτό το θέμα.
Τρίτον: Θεσπίζεται ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και με εφήβους. Το Μητρώο θα λειτουργεί σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, την ΕΛ.ΑΣ. και τις αστυνομικές αρχές.
Τέταρτον: Συγκροτείται κεντρική δομή στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αξιολόγηση, αλλά κυρίως και για την εξωδικαστική επίλυση αυτής της κατηγορίας.
Πέμπτον: Σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, θεσπίζονται υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση, με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τις τηρούν.
Έκτον: Θεσπίζεται η δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης.
Έβδομον: Επεκτείνεται από τον Σεπτέμβριο σε όλα τα σχολεία το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά. Γιατί, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ο σεβασμός, όχι μόνο στο άλλο φύλο αλλά και στη διαφορετικότητα, πρέπει να διδάσκεται από νωρίς.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, οι παρεμβάσεις δεν θα εξαντληθούν μόνο στον ιδιωτικό τομέα, γι’ αυτό και στο πειθαρχικό δίκαιο και των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών του ΕΣΥ, των Σωμάτων Ασφαλείας, θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει