Νέος επιστημονικός ορίζοντας για το Αστεροσκοπείο Σκίνακα

384

Ένας νέος ορίζοντας δραστηριοτήτων ανοίγει  για το Αστεροσκοπείο Σκίνακα, τη σημαντική αυτή κοινή ερευνητική υποδομή του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

«Όλοι μας στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής και στο Τμήμα Φυσικής είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την επιτυχία αυτή καθώς και τις δυνατότητες  προσφοράς στην Κρήτη και τη χώρα μας που δημιουργούνται» αναφέρουν οι επιστήμονες της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, άλλα δύο ελληνικά αστεροσκοπεία επέλεξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) για το φιλόδοξο πρόγραμμα «Fibre in the sky», το οποίο εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του Euro QCI (Quantum Communication Infrastructure) για την ανάπτυξη ασφαλών, κρυπτογραφημένων επικοινωνιών στην Ε.Ε.

Σε επιστολή της προς τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων Θανάση Στάβερη, η διευθύντρια Τηλεπικοινωνιών και Ενοποιημένων Εφαρμογών του ESA Elodie Viau ενημερώνει ότι μετά το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» του Αστεροσκοπείου Χελμού, στο πρόγραμμα εντάσσονται επίσης το Αστεροσκοπείο Σκίνακα στην Κρήτη και ο Αστρονομικός Σταθμός Χολομώντα στη Χαλκιδική.

Στα δύο αστεροσκοπεία θα εγκατασταθεί νέος εξοπλισμός που θα επιτρέψει την αποστολή και λήψη δεδομένων σε υπερυψηλές ταχύτητες με τη χρήση συστημάτων λέιζερ αντί ραδιοκυμάτων. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο του προγράμματος που είναι γνωστό ως «Fibre in the sky» («οπτικές ίνες στον ουρανό») θα παρέχονται υπηρεσίες όπως:  Διασύνδεση και ενοποίηση δορυφορικών συστημάτων στο πρότυπο της διασύνδεσης που επιτυγχάνεται σήμερα στα επίγεια δίκτυα σταθερών και κινητών επικοινωνιών.

Υποστήριξη επίγειων δικτύων και παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών  σε μεγάλες εκδηλώσεις που απαιτούν ισχυρές τηλεπικοινωνιακές υποδομές (π.χ. αθλητικές διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες) και σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται σημαντική αύξηση του φόρτου στα επίγεια δίκτυα. Παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και σε έκτακτες περιπτώσεις (π.χ. φυσικές καταστροφές).

Κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών με υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών υψηλών ταχυτήτων.  Χειρισμός από απόσταση εξοπλισμού που βρίσκεται σε σημεία όπου δεν προσφέρεται κάλυψη από τα επίγεια δίκτυα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει