ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ: Ανησυχία για τα κρούσματα και τα πρωτόκολλα στα σχολεία

312

Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται πλέον οι γονείς των μαθητών που θεωρούν πως τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία των σχολείων δεν προστατεύουν τα παιδιά τους!

Με δεδομένο ότι τα Λύκεια στα όρια του Δήμου Ηρακλείου λειτουργούν από την περασμένη Δευτέρα με τηλεκπαίδευση, αρκετοί είναι εκείνοι που ζητούν να ληφθεί αντίστοιχο μέτρο και για τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες και, μάλιστα, σε όλη την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου.

Το τελευταίο 24ωρο είχαμε ένα κρούσμα στο Ειδικό Γυμνάσιο Ηρακλείου, ενώ ανησυχία επικρατεί στο 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου. Σε αναστολή λειτουργίας τίθεται το Γ2 τμήμα του σχολείου, καθώς βρέθηκε θετικός στον ιό μαθητής, ενώ σε καραντίνα μπαίνει μαθητής της Α΄τάξης.

Αυξάνονται τα κρούσματα

Λουμπούνης - Μπελαδάκης - ΚουτσαυτάκηςΟ προϊστάμενος της διεύθυνσης δημόσιας υγείας, κ. Μανώλης Λουμπούνης, αναφέρει στην «Π» πως τα τελευταία 24ωρα είναι σαν κάτι να μας περικυκλώνει, ο ίδιος δέχεται πολλά τηλεφωνήματα για κρούσματα σε σχολεία, μαθητές, εκπαιδευτικούς ή το οικογενειακό περιβάλλον των παιδιών. Όπως λέει, την περασμένη βδομάδα δεν δεχόταν τόσα μηνύματα από τις σχολικές μονάδες.

«Το πρωτόκολλο είναι ασφαλές, η κοινωνία δεν είναι ασφαλής, δεν έχουμε εξάπλωση του ιού μέσα στα σχολεία», αναφέρει.

Σημειώνεται πως όταν βρεθεί θετικό στον ιό πρόσωπο από το οικείο περιβάλλον του μαθητή, μπαίνει σε καραντίνα το παιδί χωρίς να κλείσει το τμήμα του. Αντίστοιχα, αν υπάρχει κρούσμα στο προσωπικό καθαριότητας ή στους υπεύθυνους των κυλικείων, δεν θεωρούνται στενές επαφές, οπότε δεν προχωράμε σε αναστολή λειτουργίας.

Ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Μανώλης Μπελαδάκης, αναφέρει πως «παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα να υπάρχει μια αύξηση θετικών κρουσμάτων στο οικογενειακό περιβάλλον των μαθητών. Ευτυχώς, αυτά τα προλαβαίνουμε και οι μαθητές μπαίνουν σε καραντίνα πριν έρθουν στο αντίστοιχο τμήμα, στην τάξη τους, κάτι που είναι πολύ θετικό.

Το ότι όμως, δεν έχουμε αναστολές τμημάτων λειτουργίας δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει το πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει όλοι μας να σταθούμε με περισσότερη σοβαρότητα στο θέμα, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας γιατί παρατηρούνται φαινόμενα επιπολαιότητας σε διάφορες περιοχές που είναι κρίμα να τις πληρώσουν οι μαθητές και το σχολείο».

«Καζάνι που βράζει ο Καρτερός»

Ο πρόεδρος της ένωσης συλλόγων γονέων μαθητών Δήμου Ηρακλείου, κ. Πολύδωρος Κουτσαυτάκης, αναφέρει πως αυτή τη βδομάδα έχουμε πολλά κρούσματα σε σχολεία του Ηρακλείου. Ο Καρτερός, όπως λέει, είναι καζάνι που βράζει. Όπως έγραψε η «Π», έχουν μπει σε καραντίνα 31 παιδιά που μεταφέρονται από τον Καρτερό στη Ν. Αλικαρνασσό, αφού βρέθηκε θετικός στον ιό μαθητής του 2ου Δημοτικού σχολείου Ν. Αλικαρνασσού.

«Είναι αλλοπρόσαλλο, ενώ γονείς ενημερώνουν τα σχολεία ότι είναι θετικοί, δεν κλείνουν τα τμήματα αλλά μένουν τα παιδιά στο σπίτι. Ακόμα και στη Χερσόνησο, οι γονείς αισθάνονται πως το πρωτόκολλο εφαρμόζεται με όποιο τρόπο κρίνουν οι αρμόδιοι ανά περίσταση», σχολιάζει ο κ. Κουτσαυτάκης.

Τονίζει, ακόμα, πως τεστ δεν γίνονται και μαθητές μπαίνουν σε καραντίνα χωρίς να ξέρουν αν είναι ή όχι θετικοί.

Για την τηλεκπαίδευση στα Λύκεια, σχολιάζει πως δεν είναι ό,τι καλύτερο να είναι εκτός σχολείου, ειδικά τα παιδιά που είναι μια «ανάσα» πριν τις πανελλήνιες. Ακόμα, λέει πως είναι τραγελαφικό, ένα παιδί στον έναν δρόμο να πηγαίνει σχολείο και στον απέναντι να κάνει τηλεκπαίδευση, αφού το μέτρο ισχύει μόνο για το Δήμο Ηρακλείου.

Καμπανάκι κινδύνου από τους γονείς της Χερσονήσου

Την ανησυχία τους για τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα στα σχολεία του Δήμου Χερσονήσου, με χαρακτηριστικά παραδείγματα σε γονείς του Δημοτικού Σχολείου Κοκκίνη Χάνι (στην παρούσα φάση 2 γονείς θετικοί, 4 παιδιά σε καραντίνα, 1 δασκάλα σε καραντίνα, η καθαρίστρια του σχολείου σε καραντίνα), σε μαθητή του Δημοτικού Σχολείου Χερσονήσου, σε 3 μαθητές του Γυμνασίου Χερσονήσου, το οποίο έκλεισε για 14 μέρες, σε σχολικό συνοδό του Δημοτικού Σχολείου Γουβών (η συνοδός θετική, 38 παιδιά σε καραντίνα) εκφράζουν τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Γονέων Δήμου Χερσονήσου.

Σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν πως «θεωρούμε ότι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου να κλείνει το τμήμα μόνο στην περίπτωση που θετικός φορέας του ιού είναι μαθητής ή εκπαιδευτικός, αφήνει εκτεθειμένη την σχολική κοινότητα σε περίπτωση που ο θετικός φορέας είναι άλλο μέλος της οικογένειας, καθώς δεν υλοποιούνται παράλληλα τα διαγνωστικά τεστ, ώστε να προληφθεί η διασπορά και να γίνει η ιχνηλάτηση.

Αποτέλεσμα είναι πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί να αναλαμβάνουν το κόστος των τεστ προκειμένου να προστατευθούν οι ίδιοι και οι μαθητές. Ακόμη, πολλοί γονείς που δεν μπορούν να πληρώσουν για τη διενέργεια του τεστ είτε στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο με το ρίσκο να διασπείρουν τον ιό, είτε τα κρατούν στο σπίτι απέχοντας από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας ως προς:

  • Την άμεση διενέργεια δωρεάν τεστ στους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές της περιοχής μας, από κινητές μονάδες δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ.
  • Την άμεση ιχνηλάτηση επαφών των κρουσμάτων.
  • Μέχρι να πραγματοποιηθούν η ιχνηλάτηση και τα test στο σχολείο όπου εμφανίστηκαν κρούσματα, το σχολείο να μη λειτουργεί».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει