Διαδικτυακή διάλεξη για τους αρχαιολογικούς χώρους του Πετρά

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΓΗ ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ

155

Διαδικτυακή διάλεξη με θέμα “Πετράς: Η Προϊστορική Σητεία και το Βυζαντινό νεκροταφείο’’ (Σε 4 συνέχειες – Μέρος Α’) οργανώνει η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 στις 7 το απόγευμα.

Εισηγήτρια θα είναι η Δρ. Φ. επίτιμη διευθύντρια ΥΠΠΟΑ Μεταξία Τσιποπούλου.

Οι αρχαιολογικοί χώροι που απαρτίζουν τον Πετρά εκτείνονται σε δύο γειτονικούς παράλιους λόφους, οι οποίοι ήταν χερσόνησοι στην αρχαιότητα, στα ΝΔ και τα ΝΑ ενός βαθιού στενού κόλπου που έχει πλέον επιχωθεί από τα φερτά υλικά του ποταμού Παντέλη.

Ο Πετράς, 2 χιλ. ανατολικά της πόλης της Σητείας, ερευνάται με ανασκαφικές και εντατικές επιφανειακές έρευνες υπό τη διεύθυνσή της Δρ Μεταξίας Τσιποπούλου, από το 1985 και αποτελεί συστηματική έρευνα της Εφορείας Λασιθίου του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η ανθρώπινη παρουσία στον Πετρά ξεκίνησε κατά την Τελική Νεολιθική, (περ. 3400 π.Χ) και συνεχίσθηκε αδιάκοπα μέχρι το τέλος της Εποχής του Χαλκού (περ. 1100 π.Χ.).

Οι ανασκαφές στον Πετρά πρόσφεραν την σπανιότατη ευκαιρία να ανασκαφεί και ένα μινωικό ανάκτορο, και τμήμα του οικισμού που το περιβάλλει, με αδιάλειπτη κατοίκηση από το 2650 π.Χ. ως το 1200 π.Χ., αλλά και άλλους δύο οικισμούς, ο ένας από το 3400 π.Χ. ως το 2700 π.Χ. και ο άλλος από το 1400 π.Χ.  ως το 1100 π.Χ.

Η παρουσίαση του μοναδικής σημασίας μνημειακού συνόλου και της μακροχρόνιας έρευνάς του θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις διαλέξεις:

Οι οικισμοί αποτελούν το αντικείμενο της πρώτης διάλεξης.

Στη δεύτερη θα παρουσιασθεί το ανάκτορο και θα αναλυθεί η σημασία του Πετρά ως κεντρικής θέσης της ενδοχώρας του Κόλπου της Σητείας και πέραν αυτής.

Η τρίτη διάλεξη αφορά στο ελίτ Μινωικό νεκροταφείο. Η τέταρτη έχει θέμα το βυζαντινό νεκροταφείο, του 12 ου-13ου αιώνα μ.Χ. που ανασκάφθηκε πάνω από το Μινωικό ανάκτορο,  αλλά και τις δράσεις εξωστρέφειας και ανάδειξης των μνημείων, σε σχέση με την τοπική κοινωνία, καθώς και το όραμα της ερευνήτριας για το μέλλον του μνημειακού συνόλου.

Αξίζει να τονισθεί ότι οι ανασκαφές του Πετρά μας προσφέρουν την εξαιρετικά σπάνια, σχεδόν μοναδική, δυνατότητα της παράλληλης μελέτης των χώρων των ζώντων και αυτών των νεκρών.

Μπορείτε  να παρακολουθήσετε τη διάλεξη σε ζωντανή μετάδοση

-Από τη σελίδα   «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος» στο Facebook ή

-Από την πλατφόρμα Zoom όπου μπορείτε να θέσετε ζωντανά τα ερωτήματα σας, κατεβάζοντας την εφαρμογή και ακολουθώντας το σύνδεσμο : https://zoom.us/j/92165878887

Μετά το τέλος θα είναι διαθέσιμη και στο κανάλι της Στέγης στο YouTube “Stegi Vitsentzos Kornaros”

https://www.youtube.com/channel/UClrAK7Y6H_QPscSDh2g-VXA

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει