Βόλτα στο πάρκο με το πιστόλι κρότου 16χρονος Ηρακλειώτης

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

209

Μόλις πριν λίγες εβδομάδες γράφαμε με αφορμή συγκεκριμένο περιστατικό εκφοβισμού ανηλίκων από ανήλικους πόσο ανησυχούν και προβληματίζουν τέτοιες συμπεριφορές.

Σημεία των καιρών, της πανδημίας, της κατάρρευσης αξιών και δεσμών, ανήλικοι δεν διστάζουν να επιβληθούν δια της βίας σε μικρότερα παιδιά, προκειμένου να τα εκφοβίσουν, να τους αποσπάσουν μερικά ευρώ ή ένα κινητό τηλέφωνο για να νιώσουν καλύτερα, να αισθανθούν κάποιοι ή πολύ απλά να υφαρπάξουν αυτό που δεν μπορούν (όχι απαραίτητα υλικό)  να τους παρέχουν οι οικογένειες τους.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις,  ανήλικοι χρησιμοποιούνται από κυκλώματα ως «δούρειοι ίπποι» μέσα στον χώρο των σχολείων, ως τα τέλεια «βαποράκια» για να προσελκύσουν παιδιά της ηλικίας τους στον κόσμο των ναρκωτικών με αντάλλαγμα ένα χαρτζιλίκι ή ένα «τσιγαριλίκι».

Στην πιο κρίσιμη φάση της ζωής τους κινούνται σε ένα «ναρκοπέδιο», ευάλωτοι και εκτεθειμένοι. Κινούνται  σε μία διαδρομή που αν δεν υπάρξει η σωστή παρέμβαση και υποστήριξη, τότε μπορεί να αποβεί σταδιακά καταστροφική.

Το περιστατικό που είχε σημειωθεί προ εβδομάδων στο πάρκο Γ. Γεωργιάδη όπου 15χρονοι εγκλώβισαν και απείλησαν 12χρονους, αλλά και ο ξυλοδαρμός 17χρονου από τέσσερις νεαρούς, σύμφωνα με την καταγγελία, ενεργοποίησαν την τοπική ΕΛ.ΑΣ. ως προς την εφαρμογή ενός ειδικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων.

Πλατείες, πάρκα και γενικότερα στέκια πιτσιρικάδων βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες υπό τη διακριτική επιτήρηση αστυνομικών της Ασφάλειας Ηρακλείου και της Άμεσης Δράσης με την καταλυτική συνδρομή των δικυκλιστών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ που προσφέρουν τα μέγιστα στην αστυνόμευση της πόλης.

Από τους αστυνομικούς ζητείται να έχουν πλήρως ενεργοποιημένα τα αντανακλαστικά τους, να παρατηρούν, να τσεκάρουν, να ελέγχουν ύποπτες κινήσεις, περίεργες συμπεριφορές, έχοντας πάντα στο μυαλό τους ένα δεδομένο: ότι έχουν να κάνουν με ανήλικους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η επιχείρηση που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στο πάρκο του Ευκάλυπτου εντάσσεται σε αυτό το ειδικό σχέδιο. Το πάρκο ήταν γεμάτο κόσμο-πληροφορίες μιλούν για 150 άτομα-μεταξύ αυτών και αρκετοί πιτσιρικάδες. Στη θέα των αστυνομικών, κάποιοι ανήλικοι προσπάθησαν να διαφύγουν, τρέχοντας στα σκαλιά.

Ανάμεσα σε αυτούς και ένας 16χρονος Ηρακλειώτης, ο οποίος βρέθηκε να έχει πάνω του ένα πιστόλι κρότου με τον γεμιστήρα του και τρία φυσίγγια, κάτι που εξέπληξε ακόμα και τους αστυνομικούς που διενήργησαν τον έλεγχο. Την προανάκριση της υπόθεσης χειρίζεται η Ασφάλεια Ηρακλείου ενώ φυσικά ενημερώθηκαν και οι γονείς του ανήλικου για το πιστόλι κρότου που έφερε πάνω του.

Να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες 17χρονος είχε ξυλοκοπηθεί άσχημα από νεαρούς μεταμεσονύκτιες ώρες στην περιοχή του Γιόφυρου, ενώ τον δρόμο της δικαιοσύνης έχει πάρει και η υπόθεση ληστείας σε βάρος 12χρονου μαθητή. Ένας από τους ανήλικους θύτες βρέθηκε να έχει στην κατοχή του αναδιπλούμενο μαχαίρι τύπου πεταλούδα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει