Πτωτική πορεία για τα έσοδα της Λότζια από την πανδημία

...ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΟΚΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ

241

Καλά που υπάρχει και το αποθεματικό

Πτώση εσόδων σε ποσοστό 23,45% καταγράφει την τελευταία τριετία ο Δήμος Ηρακλείου (2018- 2019- 2020) με βάση τα επίσημα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας, που χαρτογραφούν μια νέα πραγματικότητα για το δημοτικό ταμείο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πρωτόγνωρο σκηνικό της πανδημίας.

Οι αναγκαστικές μειώσεις μισθωμάτων, των χρεώσεων των κοινοχρήστων χώρων, η αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αλλά και οι ρυθμίσεις οφειλών που χάθηκαν, έπαιξαν το ρόλο τους στην σημαντική μείωση των δημοτικών εσόδων. ΄Όπως προκύπτει το σύνολο των δημοτικών εσόδων το 2018 ήταν 8.024.503 ευρώ, το 2019 8.854.473 ευρώ, και των 2020 6.460.243 ευρώ.

Είμαστε σε αναμονή μιας νέας οικονομικής ρύθμισης που αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως τις επόμενες μέρες  που θα ρυθμίζει σε 100 δόσεις όσους έχουν χρέη στο Δήμο Ηρακλείου τονίζει η αρμόδια αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη με δηλώσεις της στην «Π» που εφιστά την προσοχή των πολιτών στην κατεύθυνση αυτή.

Νέα ρύθμιση 100 δόσεων

Ειδικότερα όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος «είμαστε σε αναμονή ενεργοποίησης νέου νόμου που προβλέπει ότι από 1 Μαρτίου οι οφειλέτες θα  μπορούν να ρυθμίζουν τα χρέη τους μέχρι και 100 δόσεις. Η νέα ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα διαγραφής προσαυξήσεων και προστίμων ή μείωσης ανάλογα και με τον αριθμό των δόσεων.

Όπως προκύπτει, θα αφορά τις βεβαιωμένες οφειλές από τον 2/2020 έως 2/2021». Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο «από ότι γνωρίζουμε θα ξεκινήσει η ισχύς του 1/3 και θα υπάρχει πλατφόρμα όπου  ο πολίτης θα μπορεί μόνος του να μπαίνει και να επιλέγει ρύθμιση αριθμό δόσεων κλπ. Θα πρέπει επίσης να δηλώνουν τον ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) που ανήκουν.

Ο σκοπός της νέας ρύθμισης αφορά κυρίως οφειλέτες που επλήγησαν τον τελευταίο χρόνο και λόγω covid έχασαν δόσεις, ρυθμίσεις κ.λπ.» Η ίδια σημειώνει ότι μέχρι  σήμερα δεν έχουν έρθει επίσημες οδηγίες περί εφαρμογής του νέου πλαισίου, που όμως αναμένονται εντός των ημερών.

Οι πολίτες δεν κρύφτηκαν πίσω από την covid

Παρά το γεγονός ότι πολλές ρυθμίσεις χάθηκαν, πολλές εκκρεμότητες παραμένουν απλήρωτες και η αδυναμία ενός σημαντικού αριθμού πολιτών να ανταποκριθεί στην πληρωμή των χρεών του είναι αντικειμενική, είναι ξεκάθαρο ότι οι δημότες κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Αυτό τονίζει με δηλώσεις της στην «Π» η κ. Καναβάκη η οποία εκτιμά ότι εάν είχε συμβεί το αντίθετο το δημοτικό ταμείο θα βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση. Είναι φανερό ωστόσο ότι εκείνοι που δεν κατάφεραν να πληρώσουν ήταν πολίτες που βρέθηκαν σε εξαιρετικά αδύναμη οικονομική κατάσταση και αντικειμενικά αδυνατούσαν να ανταποκριθούν. Η ίδια σημειώνει ότι,  η απρόβλεπτη και πρωτοφανής εμφάνιση της πανδημίας του covid στη ζωή μας τον τελευταίο χρόνο μας επηρέασε όλους  βαθιά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Προφανώς ήταν επόμενο ότι θα είχε εμφανή επίδραση και στα έσοδα του δήμου που τα επίσημα απολογιστικά μας στοιχεία δείχνουν μείωση σε σχέση με τα τελευταία έτη. Και βέβαια πέρα από τη γενικότερη κρίση που ήταν λογικό να επηρέασε και τα δημοτικά έσοδα, και ως δημοτική αρχή αλλά και δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου πήραμε αποφάσεις για ανακουφιστικά μέτρα και ελαφρύνσεις για δημότες και επιχειρήσεις γνωρίζοντας ότι αυτό θα έχει επίπτωση στα έσοδα όμως ήταν καθήκον μας ανεξάρτητα από το κόστος να σταθούμε δίπλα στην κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο που δοκιμάζεται δυστυχώς μέχρι και σήμερα.

Σε ότι αφορά τις οφειλές και τις ρυθμίσεις τους είναι πολλές οι περιπτώσεις που έχουν μείνει πίσω ή που έχουν χαθεί λόγω των οικονομικών πλέον δυσκολιών του κόσμου, γι΄ αυτό και πιστεύουμε ότι ο νέος νόμος των 100 δόσεων, θα προσφέρει «ανάσα» και μια επιπλέον ευκαιρία σε πολύ κόσμο να ρυθμίσει τις οφειλές του.

Συρρίκνωση του αποθεματικού

Η οικονομική ευρωστία του αποθέματος των 55 εκ ευρώ έχει συρρικνωθεί πλέον στα 46 εκ ευρώ, αφού όπως εξηγεί η αρμόδια αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα με τα οποία είμαστε αντιμέτωποι το δημοτικό ταμείο είναι ενεργό κινείται συνεχώς πληρώνει προμηθευτές έργα οικονομικές υποχρεώσεις.

Είναι φανερό ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθήσαμε το προηγούμενο διάστημα επιβεβαιώθηκε σήμερα πανηγυρικά παρά την αυστηρή κριτική που έγινε στοχευμένα στο παρελθόν, αφού χάρη στα ταμειακά διαθέσιμα σήμερα μπορούμε και ανταποκρινόμαστε στις πρωτόγνωρες συνθήκες που παγκόσμια έχει δημιουργήσει το σκηνικό της πανδημίας.  Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι η πανδημία είναι ακόμα εδώ, συνεχίζει να δημιουργεί πληγές στην οικονομική ζωή και όλα αυτά είναι φυσικό να  επηρεάζουν και το δήμο μας που όμως θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας για όσο χρειαστεί.

Δεν είναι ακόμη αισιόδοξα τα σενάρια, τα lockdown  διαδέχονται το ένα το άλλο, όμως πάνω από όλα πρέπει να προστατεύσουμε το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας και ατομικής υγείας και παράλληλα ο καθένας από την κεντρική διοίκηση μέχρι τους φορείς της αυτοδιοίκησης να λαμβάνει ελαφρυντικά  μέτρα  και να βρίσκει τρόπους για την ενίσχυση της οικονομίας αλλά και για την ισορροπία της κοινωνίας που πραγματικά δοκιμάζεται σε όλα τα επίπεδα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει