Η απονομή δικαιοσύνης στο νησί και η αδικία του 2013

ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

163

Να αποκαταστήσει μία αδικία ετών αναφορικά με τις οργανικές θέσεις των Προέδρων Πρωτοδικών στην Κρήτη ζητούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης οι τέσσερις Δικηγορικοί Σύλλογοι  του νησιού με κοινό τους ψήφισμα.

Η αδικία αυτή συντελέστηκε το 2013 οπότε και αφαιρέθηκαν από την Κρήτη δύο οργανικές θέσεις Προέδρων Πρωτοδικών καθώς ελήφθησαν υπόψη τα στατιστικά της αποχής των δικηγόρων για το Εφετείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απονομή της δικαιοσύνης στην Κρήτη.

Οι τέσσερις δικηγορικοί σύλλογοι του νησιού ενωμένοι και απόλυτα συντονισμένοι ζητούν να αλλάξει αυτό το σκηνικό, καθώς δεν είναι δυνατόν σήμερα ολόκληρη Κρήτη, με δύο Εφετειακές περιφέρειες και τέσσερα Πρωτοδικεία να διαθέτει μόλις 10 προέδρους Πρωτοδικών όταν για παράδειγμα η Περιφέρεια του Εφετείου Πατρών έχει 13 θέσεις Προέδρων Πρωτοδικών και του Εφετείου Λάρισας 11.

Το πώς φθάσαμε στους 10 προέδρους Πρωτοδικών στην Κρήτη και ποια σοβαρά προβλήματα δημιουργεί αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται αναλυτικά στο κοινό ψήφισμα των τεσσάρων δικηγορικών συλλόγων προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο κοινοποιείται και προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Καταλήγοντας, υπογραμμίζεται: «Για αυτούς τους λόγους αιτούμαστε μετά επιτάσεως : Α)Να αυξηθούν κατά τρεις οι οργανικές θέσεις των Προέδρων Πρωτοδικών στην Κρήτη και να κατανεμηθούν στα Πρωτοδικεία Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου. Β) Μέχρι να συντελεστεί η ως άνω αύξηση και για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα, να τοποθετηθούν ως υπεράριθμοι Πρόεδροι Πρωτοδικών στα τρία ως άνω Πρωτοδικεία. Γ) Την άμεση αποκατάσταση της αδικίας που υφίστανται τα Πρωτοδικεία της Κρήτης και ιδιαίτερα από το έτος 2013 που αφαιρέθηκαν δύο οργανικές θέσεις Προέδρων Πρωτοδικών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει